10 motive pentru a-l vedea pe Chirtoacă la București | Tudor Cojocariu

10 motive pentru a-l vedea pe Chirtoacă la București

dorin-chirtoaca-bucPeisajul politicii din RM este unul cu totul special. Cercetători, politologi, analiști încearcă-n continuu să ofere explicații valabile pentru acest spațiu răsăritean diferit de toate celelalte. În acest context, rareori se nimerește un raport, un studiu sau o analiză care să nu menționeze fericitul precedent din vara lui 2007, când un tânăr politician, absolvent al facultății de Drept de la București și licențiat al Sorbonnei de la Paris a câștigat lupta pentru Primărie cu nimeni altul decât candidatul atot-puternicului partid comunist. Dincolo de rațiunile de ordin practic pentru care a fost ales Dorin Chirtoacă în fruntea Municipalității, decizia covârșitoare a chișinăuienilor în favoarea tânărului jurist a avut și o profundă semnificație simbolică. Proiectul de spălare pe creier a băștinașilor români moldoveni, implementat cu atâta sârg și constanță de esticii imperialiști a eșuat. A învins speranța împotriva resemnării, competența împotriva ignoranței, demnitatea împotriva lașității, iar șirul poate continua.

În timp, schimbările în bine aduse capitalei, atitudinea neschimbată în legătură cu valorile de bază declarate încă de la început și nu în ultimul rând un ritm de muncă susținut și benefic întregii comunități au făcut din Dorin Chirtoacă persoana cea mai populară în stat, depășit fiind numai de către președintele-dictator Voronin.

În acest context, vizita de vineri la București (Facultatea de Drept, ora 18:00) a primarului de Chișinău constituie chiar și pentru cei mai înrăiți adversari ai acestuia (puțini la număr din câte îmi pot da seama studiind aici) un minunat prilej pentru a da ochii cu acesta, trecând din ipostaza de comentator pasiv și anonim, la cea de participant activ la dezbaterea publică deschisă (deci nevoit argumentată). De asemenea, cei care sunt deja susținători ai edilului capitalei, au șansa de a-i adresa întrebările acumulate de atâta vreme.

Voi încerca, așadar, să rezum cele mai importante 10 motive pentru care un cetățean moldovean aflat la București ar trebui să profite de întâlnirea cu Dorin Chirtoacă de la București:

 1. DC este cel care a luat atitudine, în mod constant, față de încălcările drepturilor omului (vezi cazul liceenilor de la Asachi, cazul lui Anatol Mătăsaru, agresiunile asupra presei independente, etc.).
 2. DC și-a asumat rolul de locomotivă a opoziției anti-comuniste (de altfel, așa îl prezintă și majoritatea sondajelor).
 3. DC reprezintă o nouă generație de politicieni din RM, capabili să direcționeze statul către un viitor mai limpede și mai sigur.
 4. Multe dintre întrebările, nedumeririle și problemele acumulate de cetățeni pe parcursul mandatului primarului pot fi lămurite acum.
 5. Este o bună ocazie de a afla din primă sursă ce prespune munca de primar al municipiului Chișinău.
 6. Având în vedere vârsta lui DC, chestiunile legate de problemele studenților își pot găsi soluții încă viabile.
 7. Luarea de atitudine și implicarea în dezbaterea publică reprezintă o dovadă de responsabilitate și respect de sine.
 8. Experiența lui DC poate fi de un real folos celor care doresc să se implice în sectorul civic, dată fiind activitatea din studenție a actualului primar.
 9. Pentru cei care au șansa rară de a trece Prutul este o oportunitate importantă de a cunoaște mediul social-politic din RM fără e depune vreun efort notabil, prin prisma unui politician moldovean reprezentativ.
 10. Românii bucureșteni pot avea acces, prin această întâlnire, la o altă față a RM, care le-ar putea schimba multe dintre ideile preconcepute inoculate abuziv și eronat timp de atâția ani.

 

Fără a avea pretenția de fi epuizat toate motivele, închei cu citatul lui Tolstoi care zicea că ”indiferența nu este decât lașitate”…

Deci, haideți să discutăm, să dezbatem, să ne certăm, dar să ne educăm simțul responsabilității și să scăpăm de lașitate!

Tudor Cojocariu

Development enthusiast | Marketing uplifter

3 thoughts on “10 motive pentru a-l vedea pe Chirtoacă la București

 • 19/03/2009 at 8:01 pm
  Permalink

  “In acest context, vizita de vineri la București (Facultatea de Drept, ora 18:00) a primarului de Chișinău…”

  Reply
 • 21/03/2009 at 12:56 pm
  Permalink

  Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene (MAEIE) din Republica Moldova l-a convocat vineri pe ambasadorul Romaniei, Filip Teodorescu, pentru a-l informa ca grupuri de cetateni romani intentioneaza sa se deplaseze, in perioada 26-28 martie, la Chisinau, pentru a participa la diferite activitati publice cu caracter electoral.

  Grupul de actiune NOII GOLANI a invitat in ultimile doua saptamani cetatenii romani sa participe la serbarile ce au loc la Chisinau in cinstea zilei de 27 martie (implinirea a 91 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania), prin intermediul siteului http://www.romanism.net.
  Scopul deplasarii membrilor si simpatizantilor grupului nostru este de a interactiona direct cu romanii de peste Prut, de a vedea care este situatia in Basarabia la fata locului si de a participa la aniversarea pasnica a unei zile importante din istoria Romaniei. In nici un caz nu vom participa la nici un miting electoral, grupul nostru fiind apolitic, singura “politica” pe care o sustinem fiind romanismul.

  Consideram ca reactia Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova este gresita si creaza o tensiune artificiala. Relatia dintre populatiile de pe cele doua maluri ale Prutului, despartite printr-o eroare a istoriei, sunt cele mai bune. Facem un apel la autoritatile romane si la institutiile internationale specializate in respectarea drepturilor omului sa supravegheze respectarea dreptului nostru la libera circulatie, ca cetateni ai Uniunii Europene.
  Invitam inca o data pe toti romanii ce nu si-au uitat istoria ca pe data de 27 martie sa fie prezenti la Chisinau.

  21 03 2009
  Persoana de contact: Horatiu Borca
  Telefon: 0743 355150

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.