fbpx

Tudor Cojocariu

Senior Account Executive @ LinkedIn | Advising Central & Eastern European businesses on Learning & Development

Politice

Articol din 9 mai 2001 despre Ilie Ilașcu

 

Aveți mai jos un material pe care l-am văzut întâmplător. Articolul se referă la ceea ce s-a întâmplat cu luptătorul român Ilie Ilașcu și de ce a dispărut acesta din arenă.

Vadim si PRM l-au confiscat pe patriotul moldovean

Ilascu urca Golgota politicii romanesti

Corneliu Ciontu: “A fost preluat la granita ca un detinut!”

Ilie Ilascu a plecat ieri spre Romania la ora 9 dimineata, insotit de o coloana oficiala si de o delegatie a PRM, formata din Dorel Onaca, Mihai Lupoi si Nica Leon. Patriotul moldovean s-a deplasat intii la Taxoveni, localitate aflata pe malul sting al Prutului, unde sint inmormintati parintii sai, decedati in timpul detentiei lui din Transnistria. La Taxoveni, Ilie Ilascu si-a revazut fratele si cele doua surori si a participat la o slujba religioasa de pomenire. Drumul catre Romania a continuat prin punctul de frontiera Sculeni, din judetul Iasi, unde a ajuns in jurul orei 12.20. Desi, in acest punct, Ilascu era asteptat de catre simpatizanti ai PRM si vicepresedintele Consiliului Judetean Iasi, Nicolae Ivanciu, coloana nu a oprit, preferind sa-si continue drumul. Tot la Sculeni s-a facut, potrivit senatorului Dorel Onaca, “schimb de servicii”: dupa ce serviciile secrete din Moldova l-au insotit pe patriotul moldovean pina la granita cu Romania, el a fost preluat de SRI. Acest lucru a atras criticile prim-vicepresedintelui PRM, Corneliu Ciontu, care a acuzat faptul ca Ilascu a fost preluat la granita “ca un detinut”.  “Ilie Ilascu a fost preluat de la serviciile secrete din Moldova, urcat intr-o masina a SRI si s-a pornit spre Bucuresti, probabil cu destinatia Palatul Cotroceni, pentru ca domnul Ion Iliescu sa fie primul care da mina cu Ilascu, pentru un plus de imagine”, a declarat Ciontu, citat de Mediafax. Potrivit liderului PRM, din acest motiv nu s-a mai tinut cont de programul gindit de partid, care includea “o primire crestineasca” la punctele de trecere a frontierei Sculeni si la Statuia lui Stefan cel Mare de la Podul Inalt. Programul prevedea initial o oprire la Vaslui, dar delegatia a urmat alt traseu, – prin orasul Bacau si Valea Oituzului, pe unde a trecut in jurul orei 14.30. Drumul a continuat fara nici o alta oprire, Ilie Ilascu fiind prezent la Brasov  la ora 16.00, unde a luat masa, urmind sa ajunga la  Bucuresti. Prima oprire a patriotului moldovean in Capitala urma sa fie la sediul PRM, unde era asteptat sa soseasca in jurul orei 18.30.

Vadim ar fi vrut ca Ilascu sa fie proprietatea sa

Judecind dupa declaratiile aparute in revista “Romania Mare”, presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, nu agreeaza o intilnire Ilascu-Iliescu. “Nerusinarea acestui vechi activist nu cunoaste margini, ne si miram cum de il mai rabda Dumnezeu. Tot ce se intimpla bun romanilor – se intimpla din pricina lui si a Moscovei. Tot ce se intimpla rau – el n-are nici o raspundere(…). Timp de noua ani (1992-2001), Iliescu n-a facut absolut nimic concret pentru eliberarea lui Ilie Ilascu. Dimpotriva, a jucat kazaciokul cu cei doi ticalosi care l-au apasat pe patriotul roman, e vorba de Mircea Snegur si Piotr Lucinski”, se scrie in revista citata, referitor la Ion Iliescu, la rubrica “Saptamina pe scurt”. Continuarea este in acelasi stil: in seara de vineri, 5 mai 2001, autorul studiului “Fericirea de a studia in Uniunea Sovietica” (n.r. – Ion Iliescu) si-a adus aminte de “tineretea lui revolutionara si, in numai citeva secunde, a elogiat de 4 ori interventia salvatoare a… Moscovei”. Apoi, autorul rindurilor de mai sus se intreaba: “Ati vazut cita dreptate aveau cei care l-au acuzat pe Ion Iliescu de legaturi cu KGB-ul? Lui poti sa-i fluturi si-un tramvai, tot la Moscova se gindeste!”. Sefului statului i se reproseaza ca nu a precizat faptul ca, in decembrie 2000, Ilie Ilascu nu mai era un simplu rezervist, acuzat de “atac armat”, ci devenise cetatean roman, senator si parlamentar la Strasbourg. “Asta e “conjunctura favorabila”, Iliescule! Asta e “evolutia relatiilor inernationale”! Trebuie sa le mai tragi tu romanilor o ultima copita, cind ai intrat in al 72-lea an (…)”, se spune in final.

MADALINA SISU


Pregatiri intense la Cotroceni

La Palatul Cotroceni se faceau aseara pregatiri intense pentru primirea lui Ilie Ilascu la presedintele Romaniei. Consilierii lui Ion Iliescu au fost in permanenta legatura cu suita lui Ilascu si se preocupau de intrevederea dintre cei doi, care nu se stia inca la ce ora va avea loc.

Inca de la ora 17.30 incepusera sa soseasca la palat ziaristii pentru a consemna evenimentul, despre care Biroul de Presa stia doar ca ar putea avea loc dupa ora 18.00. (C.O.)


Patriotul moldovean a sarutat pamintul romanesc cu 160 de kilometri pe ora

Peremistii cu surle si trimbite au ramas cu buzele umflate in praful aruncat de bolizii escortei

Intr-un stil specific marilor vedete politice, patriotul roman Ilie Ilascu a trecut in mare viteza prin Vama Sculeni si a evitat in ultimul moment sutele de simpatizanti care-l asteptau la Podul Inalt, linga Vaslui. Ieri, in jurul orei 11.00, la Sculeni se adunasera aproximativ 50 de animatori ai PRM, imbracati festiv, cu steaguri tricolore si cu acvila. Secretara filialei de la Iasi, Dorina Mititelu, si-a facut sort din drapelul PRM si-l astepta infrigurata pe senatorul de Bacau, Ilie Ilascu. De peste Prut, la ora 12.20, o coloana in plina viteza a trecut ca prin brinza prin vama romana, fara ca Ilie Ilascu sa catadicseasca macar sa faca din mina multimii dezlantuite. In loc sa se deplaseze catre Iasi, unde autoritatile ii pregatisera o primire triumfala, sau spre Vaslui, unde peste o suta de simpatizanti il asteptau la statuia ecvestra a lui Stefan cel Mare, Ilie Ilascu a cotit spre Pascani-Roman, prima oprire fiind Bucuresti.

CATALIN DUMITRESCU (Evenimentul Zilei, 9 mai 2001)

Tudor Cojocariu

LinkedIn Learning Solutions for businesses in Central and Eastern Europe

2 thoughts on “Articol din 9 mai 2001 despre Ilie Ilașcu

  • mircea-gabriel

    Nu prea stiu de ce , dar nu prea mi-a placut niuciodata Ilascu. Are mutra cam vicleana si apre dubios. Ceilalti 3, care au fost eliberati anul trecut, însa par oameni de treaba si dintr-o bucata.

    Reply
  • tudorcojocari

    Ilascu merita apreciat pentru ceea ce a facut. Ceea ce a urmat insa, este mai greu de judecat.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.