Basescu a descalecat in stanga Prutului. Ei si ce?

Românii din stânga Prutului sunt obişnuiţi cu vizitele providenţiale ale unor personaje care au ajuns în planul secund al sectoarelor care le-au adus faima, de la muzică la politică şi înapoi. I-am avut pe Boney M, pe Toto Cutugno, iar de ceva vreme şi pe Traian Băsescu, care a devenit ieri preşedinte de onoare al Partidului Unităţii Naţionale. Evenimentul este cu siguranţă unul important. Până la urmă, nu în fiecare zi un fost preşedinte de ţară europeană devine liderul simbolic al unui partid dintr-un pseudostat cu regim autoritar, locuit, ce-i drept, de o proporţie comparabilă de etnici români precum este în prezent România. Până acum, deşi au existat şi au funcţionat parteneriate dintre partidele din RM şi România, o integrare operaţională la nivel de conducere, program şi imagine nu a existat. Iar pentru asta, echipele celor două partide, sau echipa comună, nu ştiu cum ar fi mai precisă exprimarea, merită să fie felicitate de către toţi unioniştii. Ca să nu mai vorbim de gestul atipic pentru politica prutonistreană, pe care l-au făcut Anatol Şalaru şi Ana Guţu, renunţând la un proces unul împotriva celuilalt, respectiv la un conflict public, de dragul colaborării. Şi a Unirii, zic ei.

Sub aspect politic este la fel de semnificativ ce se întâmplă, pentru că imaginea pe care o are Băsescu în stânga Prutului este incomparabil mai bună decât cea pe care o are în România. Şi există o serie de motive rezonabile pentru această stare de fapt, pe care, sunt sigur că cei mai mulţi dintre cititorii mei le cunosc. Unul dintre acestea şi cel mai important este că ex-preşedintele, care are meritul de a fi devenit primul politician important din România devenit unionist cam de când a realizat că există nişte potenţiali cetăţeni în stânga Prutului gata să-l voteze pe oricine le redă cetăţenia şi le mângâie rănile provocate de criminalii sovietici, a tutelat o reţea de corupţi comparabilă cu cea pe care o tutelează azi Plahotniuc. Faptul că cei doi tutori de scheme declară azi că nu se au la inimă n-ar trebui să ne oprească din a compara nişte personaje ca Udrea, Videanu, Ridzi, Solomon, Mircea Băsescu sau Berceanu cu Botnari, Ţuţu, Cebotari, Buliga, Diacov sau Glavan.

Aşadar, care ar putea fi plusvaloarea pe care ar putea să o aducă Traian Băsescu în politica moldovenească, mai ales că el însuşi a fost implicat în dosarele Flota, Nana şi a pierdut, la urma urmelor, orice credibilitate în ochii celor care l-au votat, pentru că a ales să aplice măsuri de austeritate în loc să stârpească propria caracatiţă care a abuzat de resursele statului? Integritate, onestitate, competenţă, viziune, eficienţă? Mai degrabă nu. Şi totuşi, anume aceste valori sunt cele care lipsesc cel mai mult din politica de peste Prut. De unde, atunci, acest entuziasm disperat al unor oameni rezonabili cu aspiraţii unioniste şi totodată proeuropene, de a saluta ceva de care n-au nevoie? Probabil din necesitatea lor tragică de a se afilia la cineva care nu s-ar sfii să-i zică vreo două lui Putin. Lucru pe care l-a şi făcut în stilul său caracteristic la congresul PUN, bătându-şi joc de (ne)preşedintele Dodon, pe care l-a numit “pudelul lui Putin”. Dar oare de asta ducem noi lipsă în RM? De zeflemea, miştocăreală şi praf? Sau poate de un tun agresiv şi totodată distractiv al frustrărilor şi neputinţelor noastre împotriva agresiunilor imperiale ruseşi? Mă îndoiesc.

Pe lângă toate acestea, e de remarcat şi atacul lui Basescu în adresa proeuropenilor de la Chişinău, pe care i-a făcut mincinoşi pentru că proiectează viziunea unei posibile aderări a RM la Uniunea Europeană. Sigur, am putea să fim îngăduitori şi să accentuăm că Anatol Şalaru şi-a reafirmat dorinţa de a colabora cu PAS-ul Maiei Sandu, dar îi va permite, oare, proaspătul preşedinte de onoare al PUN să se alieze cu nişte “mincinoşi”? Din nou, mă îndoiesc. Mai degrabă întregul partid va îmbrăţişa discursul conservator, netolerant, naţionalist şi chiar xenofob, având în spate un garant cu o experienţă vastă într-ale jignirilor în notă naţionalistă, conform modelelor Vadim Tudor sau Bogdan Diaconu, care i-au lăsat nişa liberă în politica românească. Pe de altă parte, moldovenii trebuie să se întrebe dacă această cale a populismului este cea pe care vor să o urmeze din nou, opunând-o unei viziuni mai sustenabile de apropiere treptată de singura noastră sursă de progres, care este Uniunea Europeană. Viziune proiectată, după cum ziceam, de partide ca PAS. De aceea, dincolo de valoarea de început de integrare a politicii româneşti de pe ambele maluri a ştirii, dar şi de cea de can-can datorită declaraţiilor la mişto, nu văd cu ce ar putea îmbunătăţi Traian Băsescu, din 2017 încolo, viaţa românilor şi a celorlalţi cetăţeni moldoveni din stânga Prutului.

24 comments to Basescu a descalecat in stanga Prutului. Ei si ce?

 • Transilvania  says:

  Ma intreb ce salar iti platete oare Plahotniuc ? Rep Molotova cu Dodon presedinte, cu Plahotniuc si restul oligarhilor, cu sovietul suprem de la Tiraspol si armata rusa vor intra in UE la pastile cailor sau pe cand porcii vor zbura !

  • Tudor Cojocariu  says:

   Tovarasa Transilvania, nu stiu cine e esti, dar tragi concluzii pripite. Pare ca as avea eu nevoie de vreun salariu de la banditul Plahotniuc?
   In alta ordine de idei, explica-mi sa inteleg si eu cum va ajuta retorica si experienta lui Basescu in rezolvarea problemelor enumerate de tine.

 • Transilvania  says:

  Integrarea in UE a Rep Moldova e o prosteala ieftina FARA SFARSIT promovata de oligarhii de la Chisinau pentru ca ei sa poata trai in continuare ca niste paraziti pe spatele oamenilor. UE nu se va extinde NICIODATA la est de Romania nimeni din UE nu doreste sa plateasca pentru a aduce Rep Moldova cu nivelul ei de trai african la nivelul UE, oligarhii de la Chisinau nu vor lasa niciodata Rep Moldova pe mainile europenilor (europenii oricum nu sunt interesati) pentru ca astfel ei vor ajunge la puscariei, Rusia nu v-a lasa niciodata Transnistria in mainile europenilor, nivelul de trai din Rep Molotova e de 3-4 ori mai scazut decat in cele mai sarace tari europeni Bulgaria si Romania.. cat de ridicol e sa vorbesti de integrarea in UE cu sovietul suprem de la Tiraspol si armata rusa :)) incredibil. Dar tu promovezi in continuare basmele astea cu integrarea in UE pentru ca susti evident oligarhii de la conducere, pentru ca mai mult ca sigur esti platit bine de ei pentru a le promova lor interesele. Dealtfel cred ca 95% din analistii si expertii din Rep Molotova muncesc pentru oligarhii de la conducere.

  • Tudor Cojocariu  says:

   Certitudinea cu care faci aceasta insiruire de idei incoerente ma fac sa cred ca vorbesti in necunostinta de cauza, in numele unor oameni pe care nu-i cunosti.

 • Transilvania  says:

  Tu te faci ca nu vezi cand germanii si Angela Merkel va dicteaza de zeci de ani sa acceptati propunerile rusilor in raport cu Transnistria, germanii si rusii au ajuns demult la o intelegere cu privire la Rep Molotova.. germanii primesc gaz ieftin si alte resurse naturale de la rusi iar rusii stau linistiti ca UE (condusa de Germania) nu se va extinde la est de Romania. Germanii si rusii au mai facut odata aceeasi intelegere in 1939, atunci ei au trasat la fel ca azi zonele de influenta, pana la Prut e Europa dupa Prut sunt coloniile Rusiei. Acest acord intre ei e valabil si azi dar tu fiind platit bine de oligarhii de la Chisinau te faci ca nu vezi astea nu-i asa ?

 • Transilvania  says:

  Oricum sa integrezi armata rusa si sovietul suprem in UE.. asta chiar ar fi o performanta :))

  • Tudor Cojocariu  says:

   Iti zic doar atat: procesul de integrare europeana conteaza mai mult decat aderarea in sine, care e doar o formalitate si o asigurare ca nu se vor degrada ulterior lucrurile. Iar concentrarea pe Unire e irosire de energii acum.

 • Elvira  says:

  Mai degrabă domnul respectiv este preocupat de faptul că Maia Sandu speră să se răşchireze peste bazinul unionist, iar odată cu introducerea in scenă a lui Traian Basescu sperantele de reusită scad.

  • Tudor Cojocariu  says:

   Cam nepotrivite exprimarile tale, dar sa zicem ca le ignor. Ai dreptate, mi se pare o irosire de energii si voturi sa nu votezi cu PAS la urmatoarele alegeri, ci cu PUN. Dar atata timp cat intra si ei in Parlament si isi fac treaba, adica lupta cu coruptia (sa zicem ca si pentru Unire), colaboreaza cu antiplahotniucii si antidodonistii, no problem.

 • Neagu  says:

  RM este parte a unui process hibrid de razboi de aproape 30 de ani fara un scop din partea RUsie/ Est decat destabilizare. Nici macar nu este ceva nou ci o serie de tactici reunite intr-o strategie acum 30 de ani de KGB si aplicata deja in America Latina si Africa cu success. Crearea unei crize, aducerea unui mesia si restabilirea “ocupatiei” pentru stabilizare. Vadeti mai jos cele 4 faze din scenariul elaborat de un defector al KGB (Yuri Bezmenov)

  https://www.youtube.com/watch?v=xFqShpJm_zc

  https://www.youtube.com/watch?v=f62POTv1RJE

  Asa cum Transilvania a zis mai sus: RM o sa se integreze in UE cred cand “porcii vor zbura”. A existat o singura sansa: 2009-2012 Intr-un fel este bine ca din atatea “optiuni” dupa alegerea lui Dodon s-a ajuns in ultima faza a acestui scenariu a lui Yuri. O integrare in UE este acum simpla: numai prin RO ( a se citi unire) orice alteva este imposibil cat depsre CSI, Uniunea Vamala , Rusia sa fim seriosi, RM nu are resurce$ nici sa supravietuiasca ca stat nici macar ca regiune a Ucrainei. Din pacate perfuziile$ sunt exact de “partea cealalta” la UE/ RO si SUA . Sa nu se uite ca Rusia are un singur interes: Transnistria si prin Transnistria gurile Dunarii (Ucraina)(sudul Basarabiei). Cat despre RM o apropiere de Est va ajunge la”ruperea” in mai mult parti a RM si reintegrarea in Rusia si Ucraina a diferitelor parti din actuala RM. Eu cred ca analistii de pe la Chisinau fie de stanga si dreapta deasemenea se “imbata” cu apa rece si as crede ca unii sunt miopi politici. Urmariti Yuri Bezemenov pe Youtube si atatia alti defectori din imperiul tzarist si sovietic si intelegeti exact ca RM este din pacate parte dintr-un scenariu care din pacate nu se va termina bine. Alegerea unuia ca Dodon a fost cea mai rea optiune posibila ce se putea pentru RM ce se putea intampla. Pareri personale totusi (!)

  • Tudor Cojocariu  says:

   De acord cu ce zici, cu o singura obiectie. Indiferent daca aderarea la UE se va petrece, ceea ce conteaza in primul rand este procesul de integrare europeana. O fi Unirea cea mai rapida cale, dar ma tem ca nu Basescu este cel care are caderea sa duca acest proiect. Unirea coruptilor au mai facut-o si ceilalti, din tabara social-democrata: Ponta, Plahotniuc, Gusa, Cozma, Leanca si nu a mers.
   Unirea nu are rost daca e conditionata de vrerile unor ipocriti corupti. Asta e parerea mea.

 • vikmary  says:

  ciudat-ori.nu-Nichitus.si.Cojocariu.folosesc.aceleasi.vorbe……zeflemea.si.mistocareala?au..fost.la.acelasi.seminar!

  • Tudor Cojocariu  says:

   Nu ma onoreaza paralela cu V. Nichitus. O fi o coincidenta, oricat de bogata ar fi limba noastra romana.

   • natalia  says:

    stranie coincienta

 • Transilvania  says:

  Deci voi vreti sa va integrati in UE cu tot cu Transnistria, armata rusa si sovietul suprem de la Toraspol ? Optimismul vostru se pare ca nu are limite :)). Rep Molotova are tot atatea sanse de integrare in UE cate are si Somalia, Congo sau Sudanul :)) dar voi puteti spera in continuare..procesul de integrare Rep Molotova in UE e nesfarsit se v-a intinde pe parcursul mai multor secole… mai degraba se prabuseste UE mult inainte sa fie acceptata Rep Molotova. Integrarea in UE a Rep Molotova e o poveste science-fiction mai ceva decat filmele Star Trek sau Star Wars :)). Mult succes sa aveti !

  • Tudor Cojocariu  says:

   Ar fi trebuit sa stii si tu 2 lucruri. Primul este diferenta dintre aderare si integrare. Iar al doilea este faptul ca nici un stat nu poate deveni membru al UE fara a avea control deplin asupra propriilor granite constitutionale; in timp ce procesul de integrare europeana (institutii, stat de drept, economie, libertati etc.) se poate derula si fara ca o parte a teritoriului constitutional sa participe plenar.
   Cu alte cuvinte, doar pentru ca cca 450.000 de cetateni moldoveni sunt sub ocupatie rusa, nu ar fi corect sa ceilalti 2 milioane si ceva de cetateni sa nu se dezvolte.

 • Transilvania  says:

  In Transnistria NU sunt 450.000 moldoveni.. sunt 300.000 slavi rusi si ucrainieni si doar 150.000 de moldoveni latini. Rusii si ucrainienii nu sunt si nu vor fi vreodata moldoveni, cu sau fara acte ale statului Rep Moldova. Mai mult decat atat cei din Transnistria (majoritatea rusi si ucrainieni) au si cetatenia Rusiei nu doar a Rep Moldova.

  • Tudor Cojocariu  says:

   Cata precizie ai tu in numararea unor oameni pe care nu-i numara nici FSB-ul :).

 • Lidia  says:

  PUN isi doreste acele 10% de electorat a lui Ghimpu/Rosca, cineva mai crede, ca politicenii vor face unirea??? acest Salaru a fost la guvernare alaturi de plaha, a mai lucrat alaturi de Leanca in compania petroliera a lui Anatol Stati, of, nu mai vreau sa aud nici de unul…

 • Elvira  says:

  Mai, Tudore Cojocariu, se vede ca esti tare spalat pe creier, fara suparare, te rog. Coruptia a fost, este si va fi. Ne unim, jurisdictia DNA se extinde peste Prut, si luptam uniti cu coruptia. Si in SUA, cea mai mare democratie din lume, lupta cu coruptia a fost principalul subiect la recentele alegeri prezidentiale. Nu-ti spune aceasta nimic? Inteleg ca ti-ai facut un idol si vezi doar o parte a lucrurilor, dar idolatrizarea nu duce la bine, stii si tu.

  • Tudor Cojocariu  says:

   Nu stiu unde speri sa ajungi cand incepi discutia cu niste insulte, tovarase anonim ERusnac, dar voi ignora asta acum.
   Pornesti prea lejer de la premisa ca ne unim si gata. Pai asta si e problema, ca nu ne putem uni si gata urmandu-i in demersurile lor pe niste corupti. Nu am idoli, nu stiu la ce te referi.

 • comgeo  says:

  D-le COJOCARIU!!!! D-ta ai facut facultatea in Romania??/ esti o RUSINE!!! esti un KGB-ist fara BUN simt!! dealtfel esti caracteristic ,ca “STIL” SOVIETIC la gramada!!1 MOLDOVA VOASTRA NU ARE VIITOR!! nu a avut 30 de ani, nu veti avea nici de acum incolo!! RUSII STAU LA COTITURA SA VA INHATE…!!! sa te pregatesti ptr. UE si sa zici ca nu vrei sa intri este O MARE PROSTIE…!!!Daca ROMANIA cere MAINE sa intrerupa AJUTORUL, de poimaine santeti ai MOSCOVEI si de data asta e GATA CU VOI!!! si asa LIMBA ROMANA o vorbiti de parca aveti PRUNE IN GURA!! de data asta daca …CADETI in MANA RUSIEI VA ….JUPOATE!!! asa ca sa stiti BINE SI CA NU FI S_A SPUS!! Daca NATO SE HOTARASTE SA RAMANA LA PRUT SANTETI TERMINATI , va RADE, VA RUSIFICA DEFINITIV, care mai ramaneti in Moldova!!1 de atat bine va e in TARA SUVERANA SI INDEPENDENTA ca ZILNIC 3 MOLDOVENI va parasesc!!! cand TERMINA BANII DE LUAT DE LA UE si PLAHOTNUC VA VA PARASI ,CAT DE CURAND…!!1

  • Tudor Cojocariu  says:

   Observ ca ati deviat foarte mult de la subiect si ma si insultati. Ar trebui sa ma ignor, in mod normal.
   Voi raspunde scurt: Unirea n-ar trebui sa fie contrapusa procesului de integrare europeana. Ar fi cea mai mare greseala pe care am face-o in calitate de unionisti. Din contra, procesul de integrare europeana este singura cale pentru a ajunge la o Unire sustenabila. Invers, n-am ajunge nicaieri, adica am ramane pe loc.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>