fbpx

Comemorare a victimelor comunismului și aere de consilier prezidențial

În data de 28 iunie 2008, Partidul Liberal a organizat o acțiune de comemorare a victimelor regimului comunist din Basarabia și Bucovina de Nord. La fel cum se întâmplă de fiecare dată, orice acțiune care are legătură cu exprimarea pașnică a opiniilor aflate în ne-concordanță cu ideile exprimate oficial, a încercat să fie împiedicată de către polițiștii aserviți puterii, lucru care a fost evitat  de către organizatori.

Printre cei care au făcut declarații s-au aflat Mihai Ghimpu (președinte PL), Dorin Chirtoacă (vice-președinte PL), Corina Fusu (membră a biroului permanent al PL), Ion Ciobanu (membru al biroului permanent al PL), Sergiu Boghean (președinte OTPL), Mihai Pașcovschi (vice-președinte OTPL), precum și câteva persoane prezente la acțiune.

Tragedia basarabenilor si bucovinenilor a început în 1940, la 28 iunie, când în urma ultimatumului dat cu două zile înainte României de către Rusia, Basarabia și Bucovina de Nord, teritoriu românesc istoric, a fost cotropită de armata roșie. De menționat că în fața oficialilor europeni cu care tratau rușii, aceștia din urmă mințeau fără urmă de scrupule. Astfel, a fost adus argumentul că ”În anul 1918, România, folosindu-se de slăbiciunea militară a Rusiei, a desfăcut de la Uniunea Sovietică (Rusia) o parte din teritoriul ei, Basarabia, călcând prin aceasta unitatea seculară a Basarabiei, populată în principal cu ucraineni, cu Republica Sovietică Ucraineană”. Acest citat desprins din nota ultimativă înmânată de către ministrul de externe rus V. Molotov ambasadorului român la Moscova, Gh. Davidescu reprezintă într-un mod foarte clar modul în care tratau sovieticii populația majoritară română din Basarabia, dar și atitudinea batjocoritoare la adresa europenilor. Ceea ce urmărim în prezent nu este foarte departe de acele vremuri întunecate de care am sperat cu toții că am scăpat. Avem însă o cohortă de ”responsabili cu soarta moldovenilor” care se întrece în declarații care de care mai aberante. Cea mai recentă ”zvâcnire intelectuală ”este cea a consilierului prezidențial M. Tkaciuk, care a declarat în limba străină rusă într-un (semi)interviu acordat reprezentantului Unimedia, că pactul de neagresiune dintre cei doi miniștri de externe, von Ribbentrop și Molotov nu privește Republica Moldova, al cărei cetățean este, ci strict Regatul Român și Uniunea Sovietică. Din câte se observă, pentru ”creierul conspirativ al lui V. Voronin” oamenii reprezintă un loc gol, precum reprezintă un lucru fără valoare cetățenia moldovenească, or anume în fața cetățenilor moldoveni acesta ar trebui să justifice activitatea sa. Dacă însă, această activitate nu ține cont de trecutul relativ recent al oamenilor pe care el inclusiv îi conduce, atunci ar trebui să punem la îndoială legitimitatea acestuia de a ne reprezenta și de a ne rezolva problemele. Republica Moldova reprezintă cea mai însemnată parte a Basarabiei furate și batjocurite de sovietici timp de 50 de ani, deci actuala populație care este compusă majoritar din etnici români, se găsește în situația de a comemora victimele care le-au fost părinți, frați, bunei sau prieteni. Desigur, pe M. Tkaciuk nu îl interesează aceste lucruri. El e trimis cu misiuni speciale, un simplu ”turist străin”.

În aceste condiții, este imperativ necesar ca cetățenii moldoveni să fie informați corect și să aprecieze lucrurile și evenimentele prin prisma demnității și rațiunii lor umane. Aparent nu e nimic mai simplu, dar cât de greu este să faci acest lucru în Republica Moldova… Totuși, cu cât mai greu, cu atât mai demn de admirație este.

 

 

Tudor Cojocariu

LinkedIn Talent Solutions for Growth Markets | Connecting recruiters with opportunities.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.