Dezbaterea Publică Libertăți vs. Obligații în Societatea Democratică - cum a fost | Tudor Cojocariu

Dezbaterea Publică Libertăți vs. Obligații în Societatea Democratică – cum a fost

În data de 27 mai am participat la Dezbaterea Publică Libertăți vs. Obligații în Societatea Democratică, eveniment organizat de Centrul pentru Educație Democratică și Centrul de Resurse pentru Societatea Civilă cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii.

Au participat domnii Ioan Stanomir – profesor la Facultatea de Științe Politice a UniBuc și Gelu Trandafir – membru al Consiliului Național al Audiovizualului.

Evenimentul a început cu un film-reportaj despre importanța votării – Puterea votului. S-au prezentat atitudinile tinerilor, dar și a unor persoane publice ca doamna Roberta Anăstase și ”eleganța” sa, domnul Adrian Cioroianu. Aceștia și-au dat foarte frumos cu părerea, fără să mă convingă însă de faptul (evident, după mine) că ar fi important să votez. Iar dacă nu-mi captează mie atenția, de ce ar crede că discursul lor ar interesa pe alții mult mai puțin deschiși față de această chestiune?

Dezbaterea a durat aproximativ 2 ore, timp în care cei prezenți (inclusiv eu) s-au întrecut în a se ”înțepa” reciproc referitor la orice subiect posbil (inclusiv votarea, desigur). Aveam impresia la un moment dat că se va ajunge la pumni, sau cel puțin la protestul cuiva prin părăsirea sălii. Nu a fost însă așa. Au răbdat cu toții și au atacat la momentul potrivit, iar după asta au băut câte o bere/un suc împreună. Atmosfera era la început plictisitoare, pentru că studenții nu se prea înghesuiau să ocupe locurile. De remarcat este că aproximativ jumătate din numărul celor prezenți erau basarabeni. 

Pe parcurs am urmărit filmul, am ascultat-o pe Irina Tudor (președinta Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România), pentru ca mai apoi să dăm drumul la dezbatere. A început un student la matematică care a încercat să ne explice cum stau lucrurile, prin prisma sistemelor matematice , după care au continuat și ceilalți.

Fiecare dintre cei prezenți a venit cu o viziune specifică, dat fiind că erau de formare diferită (studenți la sociologie, filosofie, psihologie, economie, drept, teologie și matematică).

La final, cei care au participat activ la dezbatere au fost premiați cu bilete la o școală de vară care va avea loc la Sulina.

Per ansamblu a fost o acțiune bună, care a pus unele puncte pe ”i”.

Tudor Cojocariu

Development enthusiast | Marketing uplifter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.