Interviu cu Dumitru Gorșcovschii – creatorul monumentului de la Cernăuți al marelui Eminescu | Tudor Cojocariu

Interviu cu Dumitru Gorșcovschii – creatorul monumentului de la Cernăuți al marelui Eminescu

         –  Ne aflăm în centrul Cernăuțiului, în preajma statuii marelui poet național Mihai Eminescu și am avut ocazia odată cu sosirea la acest monument, să discut cu autorul acestuia. Vă rog să vă prezentați.

         –  Sunt Dumitru Gorșcovschii (Olaru), sculptor bucovinean din Cernăuți, român născut în anul 1940, în timpul României.

         Sunt fericit pentru că v-am găsit. Probabil sunteți aici pentru a face straja la această monumentală lucrare românească.

         Într-adevăr. Am făcut lucrarea în 2000, dar acum mă grăbesc să-i fac monument lui Ștefan cel Mare, voievodul nostru. Consider că și el trebuie să aibă un monument aici, în țara de sus a Moldovei, Țara Fagilor.

         Vă rog să ne spuneți povestea acestui monument dedicat marelui poet național Mihai Eminescu.

         Copil fiind, îmi plăcea să fac chipuri din lut ale poeților și ale voievozilor noștri români. Eu i-am dedicat poetului Mihai Eminescu și niște versuri: O, tu geniu sfânt, Luceafăr blând // Cu pașii lini te-ai ridicat spre stele // De-acolo de unde raza ta străluce zburând peste milenii // Iar chipul tău în bronz sculptat în inimile lor îl poartă bucovinenii.

         Cât ați lucrat la această operă superbă?

         O viață și un an.

         A fost greu să plasați acest monument aici, la Cernăuți? Ați întâmpinat piedici din partea autorităților?

         Da. Se întrebau cine sunt, de ce vreau să intalez acest monument aici și altele asemenea. Însă eu am perseverat și mi-a apărat ideea până la capăt. Numai așa am reușit să determin ca treptele acestui scuar să ducă toate spre el, mergând împotriva voinței autorităților.

         Care este următorul dv. proiect?

         Este vorba, după cum am spus anterior, despre statuia lui Stefan cel Mare la Ostrița. Iar la Hotin, cel care serbează unnmileniu de existență, dar se știe foarte bine că de fapt acesta are peste 1000 de ani, am câștigat concursul pentru a face statuia. Acum însă am întâmpinat o altă problemă, cea a lipsei de bani pentru realizarea acesteia, dar sunt sigur că în curând se va rezolva și această problemă.

         Felicitări pentru aceste monumente de spiritualitate românească! Și, o ultimă întrebare. Veniți des aici, în parc, pentru a le povesti vizitatorilor despre acest monument?

         În mod normal nu vin prea des, dar acum așa s-a întâmplat încât v-am auzit vorbind româna și din acest motiv am ținut să vă cunosc și să vă spun câteva cuvinte.

    –   Felicitări pentru frumoasa limbă română pe care o vorbiți în acest context destul de greu, din punct de vedere istoric. Și, încă odată, felicitări pentru această monumentală lucrare dedicată spiritualității românești!

E.P.

Tudor Cojocariu

Development enthusiast | Marketing uplifter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.