fbpx

Tudor Cojocariu

Senior Account Executive @ LinkedIn | Advising Central & Eastern European businesses on Learning & Development

PoliticeCiviceSocial

Legea ONG-urilor: lipsa transparenței este mai gravă decât implicarea ONG-urilor în politică

Dezbaterea privind legea ONG-urilor (numite impropriu, calchiat din rusă, ”necomerciale”) a atins în această perioadă un nou punct culminant. Proiectul a fost votat în prima lectură la propunerea guvernului Filip în 2018 și lăsată de izbeliște, tipic pentru un guvern care mima proeuropenismul. Discuțiile pe marginea câtorva prevederi din acest proiect de lege s-au inflamat, însă, vineri, în pragul votării finale.

Adoptarea legii se numără printre condiționalitățile UE corelate cu asigurarea sprijinului pentru RM, despre care Chicu a afirmat deja că le va îndeplini selectiv. Printre altele, proiectul prevede ca ONG-urile fondate de partide să poată contribui la îmbunătățirea capacităților organizaționale ale acelor partide. Cam la fel ca în Germania, de exemplu și nu numai. Se știe bine că în Germania funcționează 3 organizații importante, afiliate celor 3 partide ”tradiționale” germane, care acordă sprijin inclusiv populației RM. Prin partidele afiliate familiilor politice resepctive, bineînțeles.

Grijile lui Dodon

Nivelul de ipocrizie din politica moldovenească este, ca de obicei, înalt, întrucât singurii opozanți ai actualei legi sunt socialiștii, care au folosit în scopuri electorale (nici măcar politice) ONG-uri. Fundația ”din inimă” a tovarășului Dodon, reprezentată formal de soția sa, este cel mai relevant exemplu. Prin intermediul acesteia, votanții lui Dodon au primit în pre-campania de la prezidențiale pomene electorale. Sunt de notorietate secvențele când ”prima doamnă” fugea de jurnaliști, vădit stingherită de întrebările lor absolut pertinente privind originea banilor fundației, dar și privind prezența abuzivă a candidatului Dodon pe la aceste acțiuni ”caritabile”. Asta pentru că printre finanțatorii fundației se număra fiul procurorului rus Ceaika, dar și alte firmulițe obscure din RM și Rusia. Iar Dodon nu avea ce căuta în calitate de om politic la acțiunile caritabile ale undei fundații ”apolitice”.

Totuși, câte ONG-uri moldovenești sunt fondate de partide politice? Și dacă ar fi, este aceasta cu adevărat o problemă? Atât timp cât statul poate garanta transparența bugetelor, conducerilor și acțiunilor acestor ONG-uri, răspunsul ar fi mai degrabă Nu. Dar altceva îl macină pe (ne)președintele Dodon. Grijile sale țin mai degrabă de 1) Posibilitatea ca ONG-urile să continue să fie finanțate prin fonduri europene și americane pentru activități de consolidare a democrației, transparenței și responsabilității autorităților publice în fața cetățenilor (rușii n-ar finanța așa ceva, oricum); 2) Imposibilitatea ONG-urilor de a sprijini partidele în campanii electorale. Aceste două prevederi din proiectul de lege îl dezavantajează pe Dodon în perspectiva prezidențialelor, care contează pentru el mai mult decât menținerea la putere a propriului guvern.

Buturuga ONG-urilor poate răsturna carul actualei alianțe PSRM-PDM

Deși PDM este și el plin de păcate în raport cu societatea civilă și cu presa independentă, de data aceasta, colegii lui Diacov și el însuși s-au declarat mari susținători ai acestei legi. Mai mult decât atât, aceștia l-au asigurat public pe reprezentantul UE la Chișinău că vor vota legea și că-s mai proeuropeni ca niciodată. Nu e clar, însă, dacă actuala alianță dintre dodoniști și diacoviști va trece peste această buturugă a ONG-urilor. Deja vedem contradicții publice dintre cele două partide de la putere.

ProMoldova vor vota și ei proiectul, chiar dacă în 2017, Cebotari, ”mare proeuropean” și el, aflat acum în gașca lui Candu, propusese o lege de inspirație rusească, care ar fi curmat finanțarea europeană și americană pentru ONG-urile moldovenești. Ipocrizie din nou. Dar așa-i când ”se schimbă șapca” și noul partid are nevoie de relații bune cu potențialii parteneri europeni.

PAS și PPDA se declară și ei susținători ai acestui proiect de lege și a întregului pachet de reforme, ceea ce-i lasă pe socialiști în afara jocului. Astfel, ei rămân singuri împotriva pachetului de legi promovat de UE întru susținerea democrației moldovenești și, bineînțeles, a bunăstării cetățenilor prin acordarea tradiționalului sprijin financiar. Singuri, dar pătați de sprijinul Rusiei, care operează ingerințe în politica moldovenească, tot în mod tradițional.

Sursă imagine: linx.crji.org

+Muzică: Noel Gallagher – Sunday morning call

Tudor Cojocariu

LinkedIn Learning Solutions for businesses in Central and Eastern Europe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.