fbpx

Liceenii de la „Gheorghe Asachi” refuza sa invete intr-un liceu “moldo-francez”

4 mai 2006

Circa 300 de elevi ai claselor liceale de la „Gheorghe Asachi” din capitala au protestat, in dimineata zilei de joi, 4 mai, impotriva modificarii titulaturii liceului, din „roman-francez” in „moldo-francez”, operata miercuri de conducerea institutiei.

Actiunea liceenilor a inceput prin spargerea tablitei din sticla cu inscriptia „moldo” de pe frontispiciul institutiei si plasarea in loc a unei hartii vatman cu inscriptia de mana „roman”. Elevii au scandat „Suntem romani si suntem acasa”, „Asachi!” etc.

Presedinta Comitetului de greva creat ad-hoc, Nadejda Trofim, eleva in clasa 12-a, a declarat pentru Info-Prim Neo ca elevii de la „Gh. Asachi” sunt profund revoltati de decizia conducerii institutiei de invatamant de a schimba titulatura liceului inscriptia si de a atenta, in acest mod, la identitatea nationala a liceenilor. Potrivit aceleiasi surse, actiunea de protest a pornit spontan, iar elevii au ales sa abandoneze orele de clasa pentru a se pronunta impotriva deciziei unilaterale a conducerii liceului. Potrivit Nadejdei Trofim, liceenii sunt dispusi sa mearga pana la sfarsit pentru a reabilita denumirea istorica a liceului.

Directorul Liceului „Gh. Asachi”, Boris Volosatai, a cerut elevilor sa dea dovada de comportament civilizat si acceptat in cazurile de litigii – discutia cu un grup de initiativa. El a explicat modificarea operata prin faptul ca denumirea oficiala a acestei institutii, stipulata printr-o Hotarare de Guvern din 1990, este Liceul teoretic moldo-francez “Gheorghe Asachi”. Totodata, el a cerut elevilor sa nu raspunda provocarilor si sa aleaga o cale civilizata – sa inainteze un demers catre conducerea tarii cu rugamintea de a modifica Hotararea de Guvern din 1990 si a denumi liceul „roman-francez”.

Liceul „Gh. Asachi” a fost absolvit de mai bine de 6 mii de absolventi, dintre care circa 200 au devenit doctori habilitati, 400 – doctori in stiinte, oameni de vaza in domeniul culturii si politicii, cum ar fi intemeietorii scolii de matematica din R. Moldova , fratii Sibirski, actorul Valeriu Cupcea, scriitoarea Agnesa Rosca, regretata cantareata Doina Aldea-Teodorovici, politicienii Iurie Rosca si Dumitru Braghis s. a.

sursa

Tudor Cojocariu

LinkedIn Talent Solutions for Growth Markets | Connecting recruiters with opportunities.

2 thoughts on “Liceenii de la „Gheorghe Asachi” refuza sa invete intr-un liceu “moldo-francez”

 • 06/03/2009 at 9:13 am
  Permalink

  Eu singura sunt la acest liceu eleva asaka socot ca nu invat intr-un liceu moldo-francez,dar roman-francez

  Reply
 • 08/03/2009 at 11:19 pm
  Permalink

  E bine de stiut, Mady!
  Tineti-o tot asa. 🙂

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.