fbpx

Tudor Cojocariu

Senior Account Executive @ LinkedIn | Advising Central & Eastern European businesses on Learning & Development

Uncategorized

Mașina de propagandă sovietică transnistreană despre Voronin, RM și al doilea război mondial

Agenția de presă pro-rusă, pro-separatism și pro-aberații Olvia-Press a publicat un articol exemplar în ceea ce ține de spălarea pe creier a românului basarabean. De asemenea, articolul ne arată foarte clar atitudinea rușilor față de toți românii, bătându-și joc de un trecut istoric recunoscut de cele mai importante forțe mondiale.

Scopul autorului, destul de clar de altfel, constă în denigrarea președintelui Vladimir Voronin astfel încât acesta să apară drept personaj negativ,iar plecarea sa de pe arena politică să fie una firească, produsă pe fondul nemulțumirii populației de pe ambele maluri ale Nistrului.

Mă voi referi doar la anumite aspecte ale articolului. Autorul scrie că Voronin a admis ca timp de 7 ani în RM să se predea o istorie a românilor care-i învață pe copii că ”armata sovietică, cea care a eliberat Basarabia de ocupanții germano-români este o armată de ocupație”, ceea ce nu e compatibil cu multe dintre afirmațiile sale anterioare. Atrageți atenție asupra faptului că basarabenii, în concepția autorului, sunt altceva decât români. Consider că pentru a scrie articole pe asemenea teme e nevoie să cunoști cât de cât istoria. Dacă nu îl avantajează perspectiva asupra acesteia oferită de oamenii de știință români care, în mod evident își cunosc trecutul mai bine decât orice venetic barbar, ar putea să consulte sursele internaționale. Important este ca după ce face aceasta și pune lucrurile cap la cap, să nu mai mintă.

O a doua chestiune asupra căreia aș vrea să mă opresc, este revolta și ironia ”transnistreanului” când vorbește despre gestul Primăriei Chișinăului de a felicita veteranii armatei române care au luptat împotriva armatei sovietice, dar și despre recunoștința bieților oameni care nu au făcut altceva decât să-și ”apere nevoile și neamul”.

În condițiile în care sărăcia și deznaționalizarea persistă, să nu ne mire că mașina propagandistică neo-sovietică va avea rezultate în continuare.

Tudor Cojocariu

LinkedIn Learning Solutions for businesses in Central and Eastern Europe

3 thoughts on “Mașina de propagandă sovietică transnistreană despre Voronin, RM și al doilea război mondial

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.