fbpx

Ministrul român al Administrației și Internelor va examina posibilitatea scutirii de taxele pentru permisul de ședere a studenților etnici români

dovada_Guverndovada_PresedintieCa urmare a scrisorii deschise din data de 15 septembrie, înaintate de către Liga Studenţilor Basarabeni din România (LSBR) d-lui Deputat din cadrul Circumscripţiei electorale Diaspora, colegiul uninominal nr. 2, Tudor Panţîru, precum și Domniilor sale Președintelui României Traian Băsescu și Primului Ministru Emil Boc, dar și datorită intervenţiei prompte a d-lui deputat, ministrul Administraţiei şi Internelor, Dan Nica, va fi examinată posibilitatea scutirii studenţilor etnici români de noile taxe*. Scrisoarea a avut scopul de a atrage atenţia asupra faptului că studenţii nebursieri au parte de un tratament discriminatoriu în ceea ce priveşte taxa de 120 euro pentru permisul de şedere.

Amintim că studenţii bursieri de asemenea sunt nevoiţi să plătească o taxa de 230 RON reprezentând contravaloarea permisului de şedere. LSBR consideră obligativitatea achitării acestor taxe de către etnicii români din RM, reglementată prin O.U.G. 194/2002 ca fiind în dezacord cu prevederile articolului 7 din Constituția României care spune că “statul sprijină întărirea legăturilor cu românii din afara frontierelor țării și acționează pentru păstrarea, dezvoltarea și exprimarea identității lor etnice, culturale, lingvistice și religioase […]”.

De asemenea, în scrisoarea adresată D-lui ministru Nica, Dl. deputat Panţîru subliniază importanţa pe care statul român o acordă întăririi legăturilor cu românii din afara ţării, bursele oferite anual basarabenilor fiind un exemplu pozitiv în acest sens.

Alăturându-se mesajului D-lui deputat Tudor Panţîru, LSBR îşi exprimă îngrijorarea faţă de noile taxe pe care studenţii bursieri – cea de 230 RON, dar şi cei nebursieri- 230 RON şi 120 euro- vor fi obligaţi să le achite, cu toate că din conținutul site-ului Oficiului Român pentru Imigrări (http://ori.mai.gov.ro/detalii/pagina/ro/Studii/74) rezultă că “Bursierii statului român sunt scutiţi de plata taxelor consulare, a permisului de şedere şi nu trebuie sa facă dovada mijloacelor de întreţinere.”. Situația este cu atât mai gravă cu cât s-au întâlnit deja cazuri când studenții basarabeni au plătit respectivele taxe.

Avem convingerea că, prin deschiderea și disponibilitatea Domniilor sale Președintele României Traian Băsescu, Primul Ministru al României Emil Boc, precum și a Ministrului Dan Nica față de aspirațiile și problemele etnicilor români din Rep. Moldova, dar și din celelalte împrejurimi ale statului Român, acțiunile întreprinse de LSBR și Domnul deputat Tudor Panțîru vor avea un deznodământ favorabil. În acest sens, vă asigurăm de întreaga noastră deschidere şi dorinţă de colaborare.

*Regulamentul Camerei Deputaţilor Art. 170. – (1) „Răspunsurile la întrebările scrise se transmit deputatului în cel mult 15 zile. Atât întrebările scrise, cât şi răspunsurile aferente se publică pe site-ul Camerei.” 

Departamentul de Comunicare al LSBR

 

Parlamentul României

Camera Deputaţilor

Cabinet deputat TUDOR PANŢÎRU 

Circumscripţia electorală nr.43 DIASPORA, colegiul uninominal nr.2

[email protected]

Î N T R E B A R E

Adresată: Domnului Ministru Dan Nica, Ministerul Administraţiei şi Internelor

Subiectul întrebării: Scutirea studenţilor etnici români nebursieri de taxa consulară la obţinerea dreptului de şedere temporară în România

Stimate domnule Ministru,

Vă trimit alăturat petiţia membrilor Ligii Studenţilor Basarabeni din România care solicită, în numele studenţilor etnici români nebursieri din afara ţării, asistenţă în vederea scutirii acestora de la plata taxei consulare în valoare de 120 Euro pe an la obţinerea/prelungirea dreptului de şedere temporară în scop de studii, taxă plătită de către aceştia în cadrul Oficiului Român pentru Imigrări, aflat în subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor. În afară de această taxă, etnicii români nebursieri din afara ţării mai plătesc şi taxa de 230 RON reprezentând contravaloarea permisului de şedere.

Menţionez că din informaţiile prezentate pe site-ul Oficiului Român pentru Imigrări (http://ori.mai.gov.ro/detalii/pagina/ro/Studii/74) rezultă că “Bursierii statului român sunt scutiţi de plata taxelor consulare, a permisului de şedere şi nu trebuie sa facă dovada mijloacelor de întreţinere.”. Astfel, se creează premizele unui tratament inechitabil între studenţii etnici români din afara ţării bursieri şi cei nebursieri.

Având în vedere obligaţia constituţională a României faţă de românii din afara ţării, obligaţie statuată în art. 7 “Românii din străinătate” din Constituţia României, revizuită, potrivit căruia “Statul sprijină întărirea legăturilor cu românii din afara frontierelor ţării şi acţionează pentru păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase, cu respectarea legislaţiei statului ai cărui cetăţeni sunt”,

În temeiul art. 112 alin. (1) din Constituţia României, revizuită, şi art. 165-172 din Regulamentul Camerei Deputaţilor,

Vă rog respectuos să dispuneţi studierea cazului şi să analizaţi posibilitatea scutirii studenţilor etnici români nebursieri din afara graniţelor ţării de această taxă, informându-mă despre măsurile pe care le aveţi în vedere în această situaţie. Solicit răspuns scris.

Cu respect,

deputat Tudor Panţîru

Tudor Cojocariu

Development enthusiast | Marketing uplifter

6 thoughts on “Ministrul român al Administrației și Internelor va examina posibilitatea scutirii de taxele pentru permisul de ședere a studenților etnici români

 • 29/09/2009 at 5:40 am
  Permalink

  Foarte actuala problema acestor taxe, mai ales in contextul evenimentelor de la Chisinau, legate de schimbarea atitudinii noii guvernari fata de Romania. Am si eu un student la taxa in Romania, si e foarte greu de suportat toate cheltuielile legate de studii, deoarece trebuie de achitat taxa de studii, gazda, intretinerea etc, la care se mai adauga anual si taxa asta consulara de 120 euro! Macar sa fie scutit de aceasta taxa,ca e etnic roman, si nu este cetatean roman nu din vina lui, asa s-a intamplat pe parcursul istoriei… Sunt de acord cu dl deputat, se face o diferenta discriminatorie intre studentii basarabeni cu bursa si cei la taxa, se p[rimeste ca pe unii statul roman ii sustine, platindu-le bursa si oferindu-le cazare, iar pe altii ii jupoaie de 9 piei, cerand taxe peste taxe… diferenta dintre ei fiind edeseori doar cateva sutimi de bal la media de la bac, care stim noi cum se obtin..

  Reply
 • 30/09/2009 at 11:26 pm
  Permalink

  Marrina, acest protocol a fost facut public prea tarziu. Asa functioneaza lucrurile se pare. Eu stiu insa ca la sediul ORI se stia de cei 230ron care trebuiesc platiti. E o proasta comunicare interna se pare ca.

  Reply
 • 03/10/2009 at 8:12 pm
  Permalink

  Ramane de vazut ce presupune aceasta “scutire”, contravaloarea taxei, cei 230 lei sau taxa consulara. Saptamana trecuta trecusem pe la Autoritate pt straini si mi s-a spus (oarecum nesigur) ca cei 120 lei trebuiesc platiti de toti cu exceptia bursierilor statului roman…
  Initiativa Ligii este de laudat. Mult succes!

  Reply
 • 04/10/2009 at 1:50 pm
  Permalink

  in momentul de fata nimeni nu mai plateste 230 ron.
  legat de cei 120 eur, taxa consulara, doar bursierii sunt scutiti de ea.
  noi depusesem inca in 15 septembrie un demers in care rugam presedintia si guvernul sa anuleze taxa asta.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.