fbpx

Oradea – Marș de protest pentru colegii basarabeni

Oradea – Aproximativ 50 de tineri au participat în această dimineaţă la un marş de protest împotriva anchetării penale a 12 elevi şi studenţii basarabeni care şi-au postat opinia pe Internet pentru unirea Basarabiei cu România. Legaţi la gură cu bandă roşie, studenţii basarabeni au mărşăluit de la Universitate până la Prefectura Bihor.

Şi-au “legat democraţia” de gură şi au mărşăluit paşnic pentru fraţii din Basarabia. Asociaţia Studenţilor şi Elevilor Basarabeni (ASEB) de la Oradea nu a stat cu mâna în sân ci şi-a exprimat spijinul printr-un marş de protest paşnic. Cei aproximativ 50 de tineri, susţinuţi şi de Federaţia Student Pro din cadrul universităţii au spus “E dreptul nostru!” şi au transmis un mesaj procuraturii de la Chişinău care a decis anchetarea a 12 elevi şi studenţi care s-au exprimat pe Internet pentru unirea Basarabiei cu România. “Vrem ca şi mesajul nostru să ajungă la Chişinău. Săptămâna trecută asfel de marşuri s-au făcut şi la Cluj şi la Galaţi.

Acei tineri au fost anchetaţi dur, ameninţaţi cu 7 ani de puşcărie, li s-au sechestrat calculatoarele şi nu le-au mai fost înapoiate. Scopul marşului este de apărare a drepturilor şi dreptul la liberă exprimare. Nu am putut fi indiferenţi şi nu am vrut ca tinerii anchetaţi să spună că am uitat de ei odată ce am venit aici la studii. În fond suntem în aceeaşi oală” spune Anatol Cojocari, preşedintele ASEB, asociaţie înfiinţată de puţin timp, dar care are deja 30 de membri. Pentru a fi cât mai expliciţi, tinerii şi-au legat peste gură o bandă roşie, s-au “înarmat” cu tricouri inscripţionate cu un mesaj clar şi cu pancarde, şi au pornit însoţiţi de jandarmi pe traseul stabilit: Universitate – P-ţa Unirii – Primăria Oradea – Prefectura Bihor. La Universitatea Oradea studiază aproximativ 100 de studenţi basarabeni.

Laura Voicu
[email protected]

Vedeti aici un interviu cu unul dintre organizatori

Mai multe poze si informatii vedeti aici.

sursa

Tudor Cojocariu

LinkedIn Talent Solutions for Growth Markets | Connecting recruiters with opportunities.

2 thoughts on “Oradea – Marș de protest pentru colegii basarabeni

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.