Pe 9 decembrie alegerea va fi simplă

Duminică, 9 decembrie, românii cu cetăţenie română din toată lumea sunt aşteptaţi la votare. Spre deosebire de 2008, pe vremea PDL(Băsescu-Boc)-UDMR(maghiari), de data asta vom avea mult mai multe secţii, respectiv 19, dintre care 15 în afara Chişinăului. Cu alte cuvinte, vom avea fiecare câte o secţie sub nas, sau cel puţin în raionul vecin. Iar pentru că afară e atât de frumos şi alb, avem cu atât mai puţine motive să lâncezim acasă în speranţa unui viitor mai bun. Nu putem să ignorăm alegerile din 9 decembrie, aşteptând ca România să ne audă, fără ca noi înşine să ne facem auziţi. Prin urmare, am face bine să participăm cu toţii la evenimentul de duminică. Dacă avem deja cetăţenie, votăm, iar dacă nu, îi îndemnăm pe cei care o au, să o facă. Civism se cheamă şi face bine.

Orice s-ar spune, campania din acest an i-a făcut pe candidaţi să se mobilizeze ca niciodată. Unii au apărut doar în presă, alţii au mers şi “în lume”, alţii au mizat pe structurile partidelor locale, iar alţii pur şi simplu au făcut business cu liste, aşa cum au făcut business cu cetăţenii, locuri pe la şcoli de vară/iarnă, cărţi şi salarii pe sub mâneca date preoţilor, sau pe preşedintele-totem care s-a lăsat angrenat în campania electorală, contrar Constituţiei. Dar aceştia din urmă vor fi scoşi din joc la un moment dat, dacă nu duminică, atunci luni, când vor rămâne în opoziţie, iar votul celor pe care i-au înşelat va fi fost deja irosit.

Şi totuşi, spre deosebire de campaniile parlamentare moldoveneşti, care sunt mereu preponderent geopolitice, campania pentru parlamentarele din România poate fi luată drept model din considerentul că programele şi discursurile electorale au fost construite exclusiv în baza orientării româneşti şi vestice. Cu alte cuvinte, nimeni n-a venit cu mesaje anti-UE, anti-NATO sau anti-democraţie. Şi nici n-ar fi avut cum, pentru că România se află la un alt nivel, iar din acest punct de vedere, privesc această campanie ca pe un impuls spre mai bine, spre mai decent şi spre mai vest, în direcţia politicienilor şi celorlalţi moldoveni.

În ceea ce mă priveşte, alegerea e simplă. Duminică, pe 9 decembrie, îl voi vota pe cel mai şcolit dintre toţi candidatii, pe cel mai puternic în propriul partid, pe cel care e cel mai în măsură să ne sprijine în demersurile de integrare europeană, pe singurul care are capacitatea şi voinţa să-şi realizeze programul, pe cel care a reuşit să reunească în jurul său importante personalităţi româneşti de orientare liberală din RM, pe singurul care are influenţă la nivel european şi internaţional, pe singurul care e susţinut de preşedintele familiei politice internaţionale din care face parte, dar şi pe singurul liberal român care candideaza în afara Ţării.

vezi articol şi aici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.