fbpx

Perversiunile patriotilor fara patrie

Acum câteva zile, locuitorii orașului Vulcănești, populat preponderent de etnici găgăuzi, au fost martori, iar alții participanți activi, ai unei manifestații publice rupte dintr-o realitate paralelă, salutată inclusiv de proaspăta bașcan Irina Vlah. Concetățenii noștri au defilat cu o panglică ”a lui Sf. Gheorghe” uriașă, proslăvind epoca sovietismului stalinist. În mod ironic, această panglică a fost interzisă pe vremuri tocmai de către nomenklaturiștii sovietici, fiind considerată, pe bună dreptate, un simbol al imperialismului țarist burghez. Abia în 2005, sub oblăduirea regimului neo-fascist al țarului Putin, panglica bicoloră a fost instituită drept simbol al victoriei sovietice asupra Germaniei naziste. Tot atunci, acest simbol străin a fost cooptat de către structurile semi-obscure ale propagandei rusești din RM, care le bagă sistematic pe gâtul unor concetățeni de ai noștri naivi, manipulabili și dezinformați.

”Massovka” de la Vulcănești ar trebui să ne pună în gardă atât pe noi, în calitate de cetățeni moldoveni, cât și pe structurile statului care răspund de securitatea statului. Sau, în primul rând pe structurile statului, care sunt plătite din banii noștri tocmai pentru prevenirea unor asemenea cazuri de subminare a siguranței naționale și care dețin instrumentele necesare pentru a o face. Chiar dacă în ultima perioadă am tot văzut comunicate oficiale prin care jurnaliști și istorici (a se citi propagandiști) ruși au fost întorși de la granița republicii, toleranța instituțiilor față de manifestațiile propagandiștilor locali mă face să mă îndoiesc de eficiența acestora. Mai mult, la finele anului 2014, vicepremierul pentru reintegrare de atunci declara că singura problemă a unui grup de 30 de militari ruși care încercau să intre în RM și să suplimenteze efectivele armatei a XIV-a din regiunea transnistreană a fost că Rusia nu ne anunțaseră în prealabil. Cu alte cuvinte, instituțiile noastre, care cer cu fiecare ocazie retragerea militarilor ruși din stânga Nistrului, n-au nici o problemă cu suplimentarea efectivelor acestora. Discordantă ar putea fi cea mai ușoară etichetă pentru o asemenea abordare.

Revenind la emulațiile de ”patriotism” vulcăneștean și regional (a se citi sovietico-rus), dar și la organizatorii acestora, ”Consiliul Patria – Uniunea Euroasiatică”, merită să remarcăm următoarele lucruri care, într-un stat de drept pur și simplu n-ar exista. Organizația a anunțat lansarea unor campanii pur și simplu ilegale, abuzând de principiul european al libertății de exprimare, care în UEA nici măcar nu se respectă. Prin acțiunea ”Spasibo dedu za pobedu!” (”Mulțumesc bunelului pentru victorie!”), tinerii activiști ai mișcării își propun ”să lupte împotriva fascismului” prin înlocuirea mesajelor care promovează fascismul româno-german, cu mesaje care promovează ”marea victorie sovietică” asupra propriilor concetățeni deportați, violați și împușcați de sovietici (!). Asemenea apeluri publice instigă la vandalism, xenofobie și ură inter-etnică. Este, prin urmare, necesară o investigație minuțioasă a comportamentului acestor indivizi, care continuă mesajele de ponegrire a 2 popoare europene, român și german, care au condamnat fără echivoc fascismul. Să ne amintim că liderii mișcării au defilat, la un moment dat în 2013, cu banner-ul ”Moarte canibalilor români!”.

Tot aceeași indivizi vor organiza pe 3 mai o defilare auto sub egida aceleeași comemorări a 70 de ani de la ”victorie”, stabilind monumentul-rămășiță a regimului sovietic din fața Academiei de Știință drept loc de întâlnire. În mod ironic, reprezentanții acestui for științific suprem au condamnat în repetate rânduri ocupația sovietică și atrocitățile comise sub flamurile roșii. Totuși, scuarul instituției este în continuare profanat de elemente străine, antinaționale și subversive. Mai mult, totul se întâmplă pe față, prin mesajele mincinoase și speculative ale unor indivizi care n-au nimic de a face cu valorile adevăruluiștiințific promovate de instituție. Mă întreb de ce nu-și conjugă eforturile Academia, care este și reprezentată în Guvern, alături de executiv, dar și de Primărie, pentru a condamna intențiile insultătoare ale neo-fasciștilor antieuropeni? Popoarele baltice au făcut-o. Până și ucrainenii și belorușii, popoare slave și implicate în ”marea victorie” sovietică, au făcut-o. De ce n-am face-o și noi acum, în timpul guvernării declarat proeuropene, preîntâmpinând perversiunile unor patrioți fără patrie, care vor intona cântece militărești ale unui stat neo-fascist, vor transmite mesaje xenofobe și vor răscoli ura inter-etnică? Cine sau ce ne mai încurcă să o facem acum, în 2015?

Articol scris pentru Timpul de vineri, 1 mai 2015

Tudor Cojocariu

LinkedIn Talent Solutions for Growth Markets | Connecting recruiters with opportunities.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.