fbpx

Poporul vrea razboi

Primul cuvânt care-ți vine în minte atunci când privești reprezentarea grafică a rezultatelor celui mai recent sondaj de opinie din RM este polarizare. Sau război. Unul socio-politic, deocamdată. Dacă precedentele sondaje indicau asupra unei împărțiri echilibrate a preferințelor poporului prutonistrean, astăzi acesta din urmă ar împinge în Parlament doar 2 partide: PSRM (33.6%) și PAS (24,8%). Celelalte, adică PPDA, PD, PPEM, PL, PN, PLDM, PCRM P-Șor, al lua sub pragul de 6%. Desigur, șansele ca doar două partide să devină parlamentare în 2018 sunt foarte mici. Probabil că unele dintre acestea vor intra cumva în legislativ, fie și la limita pragului. Probabil că nu putem nici să ne bazăm în totalitate pe fidelitatea acestor rezultate. Probabil că peisajul se va mai schimba până la alegeri. Dar tendința este în mod clar de polarizare.

Treaba asta se datorează pierderii credibilității unor actori altădată notabili ai scenei politice. Aș include aici PD, PN, PPDA și PPEM, pe care cred că nu-i putem desconsidera de tot nici acum. Putem ignora, însă, brand-urile PL, PLDM și PCRM, care se vor dezintegra. Iar oamenii odată activi din aceste partide se vor îndrepta definitiv către PAS, PPDA, PSRM sau PD, urmând dironicul dicton nimic nu se pierde, totul se transformă.

Polarizarea s-a petrecut și datorită campaniei prezidențiale, în cadrul căreia cele 2 lumi mari din mica republică s-au aliniat în spatele nepreședintelui Dodon (care va fi mereu perceput drept lider PSRM) și a Maiei Sandu (lider PAS). Marii perdanți sunt liderii PD, PPDA și PN, ceea ce (mai) demonstrează (odată) că în politică notorietatea și expunerea are efecte imediate asupra opiniei publice, în pofida unor cedări mai mult sau mai puțin elegante ale unor actori politici (PPDA, PD, PN).

La capitolul încredere în politicieni, care nu se traduce mereu în vot, polarizarea se menține, moldovenii preferându-l pe Dodon (32%) și pe Maia Sandu (17%), urmați la mare distanță de Andrei Năstase (3,2%). Apare pe acolo și Vlad Plahotniuc (0,9%), care confirmă gradul mic de simpatie populară. Sau gradul mare de antipatie, depinde de tabăra pe care o simpatizați. Apropo de tabere, trebuie să remarcăm că specialiștii care au prezentat rezultatele Barometrului sunt purtători importanți de mesaje publice în favoarea PAS și PPDA. De aceea, cu tot respectul față de profesionalismul acestora, poate ar fi cazul să admitem că rezultatele cercetării tutelate de aceștia sunt un pic prea optimiste. Cu sau fără uninominal, cu sau fără mixt.

Tudor Cojocariu

LinkedIn Talent Solutions for Growth Markets | Connecting recruiters with opportunities.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.