Simion Mehedinți despre națiune, limbă, tineret si glume metafizice – material foarte actual | Tudor Cojocariu

Simion Mehedinți despre națiune, limbă, tineret si glume metafizice – material foarte actual

simion-mehedintiAm descoperit o lucrare a geografului si geopoliticianului roman Simion Mehedinti (Poporul, Editura Albatros, Bucuresti: 2002). Dincolo de valoarea materialului ca si continut reprezentativ al acelei perioade, trebuie sa spun ca am redescoperit niste adevaruri foarte actuale si foarte clar enuntate. Am hotarat ca cele expuse mai jos, citate din opera carturarului roman, si-ar gasi negresit utilitatea in cazul in care ar fi citite si de ceilalti, cu precadere de catre tinerii romani. Sper sa atinga acea coarda sensibila a firii si acel simt uman al responsabilitatii pe care sunt sigur ca il avem cu totii.

 

Natiunea este granita din urma a fratiei efective.

Opinia publica nu e un criteriu al valorilor. In realitate, sunt numai opiniuni ale diferitelor grupari si ale indivizilor reprezentativi.

Singuri copiii inzestrati pot asigura inaintarea unui popor.

Un neam e caracterizat prin inrudirea sangelui, apoi prin limba. Personalitate fara nationalitate e nonsens.

Mijloacele de ridicare ale unui popor spre natiune:

Dupa unirea teritoriala, trebuie sa vina si cea sufleteasca – singura care poate ridica un popor la treapta de natiune. Semintia e o chestie mai mult de sange. Poporul e rezultatul muncii. Natiunea nu se poate intemeia decat prin cultura. Cultura presupune mai intai de toate cunoasterea limbii cu toate produsele sale cele mai alese, incepand de la poezia populara, basm sau proverb, pana la literatura culta.

Tineretul universitatilor de azi, ca generatie a Unirii celei mari, poate fi cea dintai generatie de reala unificare si, raspandind aceiasi cultura in toata masa poporului, il poate ridica la treapta de natiune. Culminarea vietii universitare e dezvoltarea personalitatii si intruparea idealului etnic.

Romanii n-au trait degeaba pe fata pamantului si n-au vazut lumea cu ochii altora, ci cu ochii lor.

Adresare catre studenti in cadrul unei prelegeri: Sa implinesti in timpul si in neamul in care te-ai nascut sarcina cea mai potrivita cu puterile sufletului tau si cu nevoile epocii tale.

Cunoasterea si stapanirea deplina a limbii romanesti. Limba e haina sufletului. Paralel cu instrainarea graiului vine – fara doar si poate – inaintarea si desfigurarea sufletului.

Daca graiul vostru e inca hodorogit prin amestecul unor vorbe streine de firea limbii romane, daca va treziti inca bodoganind jargonul praporcicului rusesc (un hibrid fara nici o limba, nici un suflet si nici un ideal propriu)  (…), si daca va pomeniti inca mestecand vorbele celor ce se rasteau la parintii vostri ca la niste robi, asta e semn ca iobagia voastra sufleteasca n-a incetat inca. Luati seama ca nu-i nici o robie mai grozava decat a sufletului. Cine se lasa in voia imprejurarilor, poate ajunge pe nesimtite sclavul tuturor sclavilor. Intai sufletul lui tresare… se intristeaza o clipa. Apoi vine obisnuinta si, cu timpul, pentru pacatoase interese personale, robul pleaca zi cu zi capul tot mai jos. Uita si se uita pe sine, pana ce ajunge un om fara limba, fara suflet si fara caracter etnic – o caricatura, o umbra de om. Iata de ce, datoria cea dintai a generatiei de fata e sa intareasca prin cultivarea limbii unitatea culturala, fara de care cea politica e o forma desarta si foarte usor de faramitat.

Despre glumele metafizice:

In locul umanitarismului antinational, cu „liberte, egalite, fraternite”  si alte glume metafizice, care n-au realitate nici macar in tara cucilor, vedem acum o generatie realista, care pricepe ca egalitarismul e o conceptie atat de naroada, incat tara care s-ar incerca sa-l introduca in viata practica s-ar indruma indata spre pieire; ca libertatea e un non-sens atata de vadit, incat ar surpa temeiul oricarei cugetari stiintifice si oricarei cladiri sociale moderne (intemeiata tocmai pe marginirea libertatii tuturor); ca fraternitatea e un vis atat de absurd, incat, daca ar fi sa o luam ad litteram, s-ar sterge toata departarea dintre oamenii inclinati virtutii si cei predestinati din nastere la crima.

Tudor Cojocariu

Development enthusiast | Marketing uplifter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.