Una din vocile SUA insistă asupra semnării Tratatului dintre România și RM

Oficialul american David J.Kramer a sugerat României și Republicii Moldova că ar fi indicat ca acestea să ducă la bun sfârșit semnarea Tratatului privind frontiera de stat, astfel încât să fie posibilă și semnarea Tratatului de bază între aceste două state.  Adjunctul asistentului de Stat pentru probleme europene și euroasiatice pare foarte optimist, mai ales după ce a primit asigurări din partea celor două părți că acesta este finisat în proporție de 95 %. Este foarte interesant la ce probleme se referă celelalte 5 %, sau este vorba doar de o chestiune de timp.

În mod evident, semnarea unui asemenea tratat în felul în care o solicită RM ar însemna automat recunoașterea unui fals istoric, adică a ”limbii moldovenești”, precum și a unui act condamnat public, pactul secret dintre Ribbentrop și Molotov, prin care Basarabia a fost anexată Imperiului Sovietic.

În procesul de negociere, Chișinăul a tot insistat asupra faptului că trebuie să se facă trimitere la acel tratat de neagresiune, dar criminal totuși. Așteptările chișinăuienilor sunt exagerate și aberante, or statul român (Regatul României, pe atunci) din a cărui corp a fost furat un teritoriu foarte important populat de milioane de români, nu se poate referi acum, în anul 2008 la o ”notă ultimativă” dată la 28 iunie 1940, ilegală și abuzivă.

În același timp, semnarea unui Tratat de frontieră, respectiv a unui de bază între actualele state România și RM, ar facilita colaborarea dintre acestea, și prin urmare apropierea RM de Uniunea Europeană.

Totuși, acest fapt nu trebuie și nu poate servi drept pretext pentru autoritățile pro-ruse de la Chișinău de a profita de circumstanțe. Există pericolul ca în situația în care se continuă în aceeași manieră, să rămânem fără aliați, ci doar cu puteri care luptă pentru a ne ”avea”, și mai puțin pentru contribui la integrarea noastră de facto în structurile europene.

12 comments to Una din vocile SUA insistă asupra semnării Tratatului dintre România și RM

 • Mihai Stan  says:

  Romania nu trebue sa semneze niciodata un accord de frontiera cu “Rep. Moldova”, pentruca aceasta frontiera nu exista. Ea este o creatie a tratatului Ribentropp-Molotov.
  ms

 • Tudor Cojocaru  says:

  Nici nu stiu ce sa zic, dle Stan. Desigur, semnarea tratatului asa cum este acesta in momentul de fata ar fi o greseala si o insulta la adresa propriului popor roman. Dar un semnat tot trebuie semnat.

 • gadjodillo  says:

  Oricum, ca urmare a presiunilor de tot felul, e posibil ca Romania, deja vizibil lipsita de vointa proprie, coloana vertebrala si politicieni neatinsi de morbul lingusirii si umilirii in fata “stapinului”, sa semneze orice. Cu oricine. Oricind.

 • Tudor Cojocaru  says:

  Este intr-adevar ingrijorator acest fapt. Eu, ca roman basarabean m-as simti de-a dreptul insultat si dezamagit profund de o asemenea actiune a statului roman, cu toate promisiunile de “viitor mai luminos” din partea americanilor, rusilor sau romanilor de oriunde ar fi acestia.

 • Petrisor Socol  says:

  Mai, dar ce se baga americanii astia peste tot? Nu le ajunge? pana si aici au ajuns sa-si bage coada? Din ce in ce mai insuportabili.

 • Tudor Cojocaru  says:

  Petrisor, doar cunoastem ca americanii nu sunt toti la fel, ceea ce se refera si la alte natiuni. Probabil ca iarasi au actionat careva grupuri de interese pentru ca lucrurile sa avanseze. Spatiul estic este foarte important din punct d evedere geopolitic. Aici e “heartland-ul”, pamantul-inima, ceea ce constituie o prada foarte valoroasa.

 • olga  says:

  Lumea asta e dezamagita total de politica care se petrece in RM ,ce se alege din istoria Romaniei SI A BASARABIEI praf…imi doresc din tot sufletul sa se uneasca dar mai exista teama din partea rusilor…este dureros intradevar…….

 • Tudor Cojocaru  says:

  De acord, Olga. Dezamagirea este, dar important ramane sa nu uite cei care stiu ce este cu ei si cine sunt.

 • Mihai Simion  says:

  semnarea unui trata intre Romania si Republica Moldova ar fi o rusine nationala! ar insemna sa recunoastem ca suntem tampiti! si sclavi in fata tuturor. in momentul in care va scriu sunt la Vilnius in Lituania la o conferinta si aic se vorbeste de moldoveni ca despre o natiune distincta care are in comun cu romanii doar limba. oare cat sa mai plecam capul cat se ne mai umilim? si oare pentru ce ne umilim noi atat?
  vreau sa va dau un singur exemplu oameni buni ca sa nu va plictisesc desi pot sa scriu toata noaptea… reactia balcanicilor greci la summitul Nato de la Bucuresti cu privire la numele FYROM sau Macedonia. S-au impotrivit nu pentru ca ar fi fost pamant grecesc ci doar pentru nume! iar noi ce facem? am cedat deja Cernautii, unde se afla o veche universitate romaneasca, si Insula Serpilor, iar acum o noua rusine? oare cat o sa mai privim nepasatori la toate astea. nu ne pasa? Oare… va salut!

 • Tudor Cojocaru  says:

  Mihai Simion, ma intristeaza faptul ca dezinformarea a ajuns si in Vilnius, cu toate ca acest lucru este explicabil, dat fiind influenta Rusiei.
  Reactia grecilor a fost una hotarata, dar probabil ca si-a permis acest lucru. Vedem acum si statul roman protestand fata de falsurile promovate de catre autoritatile chisinauene.

 • Mihai Simion  says:

  ai fi surprins, draga tudor, sa stii ca lituanienii au o constiinta national fantastica, desi sunt numai 3.5 milioane si nu au avut o mare perioada de independenta in istorie. au fost uniti cu polonezii iar mai apoi evident sub protectoratul URSS. aici nimeni nu vrea sa vorbeasca ruseste… spre deosebire de basarabeni… noi suntem vinovati! nu rusii! noi cu mioritica noastra impacare cu viata si cu moartea, cu credinta noastra nemarginita ca intr-o zi o sa fie bine… fara sa facem nimic pentru asta. stam doar si contemplam. e starea spiritual suprema ne-am nascut prea boemi si flegmatici pentru aceste vremuri… cantecul zice “desteapta-te romane”…. va salut!

 • Tudor Cojocaru  says:

  De aceasta data nu ma mai surprindeti :-). Stiam ca atat letonii, lituanienii, cat si polonezii nu s-au conformat sovieticilor. Probabil ca din acest motiv sunt deja unde sunt. Noi inca trebuie sa fim impinsi de la spate.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>