Gheorghe Zamfir, geniul care nu ne lasă să uităm

Acum două zile am (re)descoperit muzica extraordinară a lui Gheorghe Zamfir . Era duminică, șase aprilie și nici nu știam că tocmai atunci se împlineau 67 de ani de la nașterea artistului. Abia azi am realizat cât de mult a îmbătrânit cel care ne încânta din nai, instrumentul ciudat și duios.

Copil fiind, nu mă prea gândeam la tradiții, valori și în general, la tot ceea ce înseamnă cultură românească. Obișnuiam să ne raportăm la ceea ce venea de peste Prut ca la ceva al nostru. Nu exista vreo diferență între oamenii din Republica Moldova și cei din România. Era vorba doar de niște elemente care luau forma unui interpret, a unei piese, a unui film sau a unei cărți – toate ”ale noastre”.

Nu îți încurca nimeni să admiri și să povestești altora absolut orice îți trecea prin minte. Nu conta că lucrurilor din Țară le ziceam ”românești”, iar celor de la noi – ”moldovenești”. În fond așa și era. Noi suntem moldoveni după zona  în care trăim, iar ”ei” sunt români, după… statul în care trăiesc. Aceasta este o realitate formală de care spiritul nostru a reușit să treacă fără mari probleme și după 200 de ani de ocupație.

Știam cu toții că vorbim aceeași limbă, că avem același caracter și că ne ghidăm după aceleași repere. Doar că aceste latențe nu erau conștientizate, deci nu erau nici lăsate să se manifeste. Trăiam alte vremuri. Pluteam într-o stare de dezamăgire după podurile de flori și vorbele goale aruncate de ciocoii vechi și noi. Încă mai resimțim acea stare. Acum însă, este și mai rău. Uitarea a devenit cronică. Nu doar am uitat, ci ne-am și schimbat. Treptat, devenim niște creaturi ciudate care nu au trecut, nu au prezent și cu atât mai puțin vreun viitor.

Cine suntem?

Dacă nici voi nu sunteți siguri, vă invit să vă delectați cu muzica maestrului, poate aflați.

Iar dacă deja știți, ferice de voi.

 

Doina de jale

Ciocârlia

Sârba bătrânească

Concert înregistrat la TV

 

La PTB2

La Sala Palatului

Concert TVR 1971

The Lonely Shepherd

3 comments to Gheorghe Zamfir, geniul care nu ne lasă să uităm

 • Mariana Duma  says:

  sunt onorata sa fiu prietena cu Maestrul. Pot spune ca e o minune de om. Are un suflet extraordinar de sensibil, o iubire pentru tot ce e viu pe pamint, un geniu imens si e pacat ca Romania nu stie sa-l valorifice… il vor regreta cind va fi prea tarziu … Sa ne traiti ani multi, Maestre !

 • dadatroll  says:

  A trecut Maria Duma pe aici, plecaciune cu toti.

 • bluefairy74  says:

  zamfir un simbol al nostru al romanilor peste granita

  tatal meu admira si asculta des melodiile lui zamfir, e un reper si spirtual romanesc si traditional pt el

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>