Categories: Social

De ce aș participa la marșul Pride de la Chișinău

Azi, 19 iunie, la ora 12, la Chişinău, va avea loc un marş în susținerea oamenilor cu alte orientări sexuale decât (probabil) majoritatea dintre noi. Marşul LGBTQ i se mai zice acestei manifestații. Sau Pride. Pentru că e în primul rând despre mândria de a fi tu însuți.

Şi nu e vorba doar despre ei, ci despre noi toți, indiferent de orientări sexuale, origini etnice, preferințe culinare, convingeri religioase, gusturi gastronomice etc. Este despre respect reciproc, toleranță şi, la urma urmei, de un efort elementar de a ne înțelege omeneşte între noi.

Eu unul sunt împotriva agresivității de orice fel, împotriva oricui. Iar aceşti oameni sunt printre cei mai agresați din RM (vedeți comentariile la această postare a unui deputat PAS, de exemplu). Ei sunt mai urâți de către mulți moldoveni decât hoții, politicienii corupți, sau jurnaliştii mincinoşi. Ceea ce nu are prea mult sens.

Nu se poate construi nimic prin ură, violență şi refuzul de a ne privi cu toții prin ochi de oameni. Iar noi vrem să fim un stat demn de UE, acolo unde respectul față de ființa umană este mai presus decât orientarea sexuală. Și acolo unde mulți dintre noi am ales să locuim de ani de zile pentru că ne place. Și pentru că știm că se poate coexista și construi în pofida diferențelor dintre tot soiul de oameni.

De aceea, dacă m-aş afla la Chişinău, aş participa şi eu la acest marş pentru a-mi arăta sprijinul față de aceşti oameni agresați. Dar nu sunt acolo, aşa că-i susțin cum pot, aşa cum am făcut-o şi până acum din diferitele roluri profesionale avute.

Faptul că încerc să empatizez cu această comunitate și că mă revoltă ura pe care o văd îndreptată împotriva lor nu-mi încurcă să-mi văd de viața mea ”tradițională” și să-mi iubesc familia, soția, copilul, părinții. La fel cum faptul că știu oameni cărora le place berea lager nu-mi încurcă să beau IPA. O fi forțată comparația, poate. Dar principiul e același: suntem foarte mulți și foarte diferiți. Și nimeni dintre noi n-are suficiente rezerve de energie și timp pentru a le irosi pe ură și inerții neîntemeiate rațional.

+ Muzică: Lenny Kravitz – Here To Love

Sursă imagine: Unsplash

Tudor Cojocariu

LinkedIn Learning Solutions for businesses in Central and Eastern Europe

View Comments

  • Globalistii anti-europeni condusi din Israel forteaza EXTERMINAREA popoarelor europene prin amestecare cu africani arabi indieni etc si promovarea LGBTQ, a feminismului radical si a politicilor anti-familie pt reducerea fertilitatii.
    Planul Kalergi.

  • Stimate dle Cojocaru,
    dincolo de sentimentele de deschidere, toleranţă şi incluziune etc., pe care, în general, majoritatea oamenilor normali le împărtăşesc, şi care au stat la originea mişcării pentru drepturile homosexualilor, se creează impresia că nu prea sînteţi la curent cum această mişcare emancipatoare s-a transformat în ultimii ani într-un organ lobbyist şi ideologic care urmăreşte să deconstruiască radical toate fundaţiile pe care s-au ridicat societăţile societăţile democraţiei liberale. Vă recomand doar cîteva surse recente despre acest fenomen, unele scrise chiar de persoane gay, cu referire la MB. Lucrări sociologice similare au fost scrise cu referire la SUA, Franţa etc. Vă pot indica, dacă o să binevoiţi.
    Cu respect, Radu.

    https://www.spiked-online.com/2022/06/28/its-time-to-take-down-the-pride-flag/
    https://www.spiked-online.com/2022/07/06/your-sexuality-doesnt-make-you-special/
    https://www.spectator.co.uk/article/the-shameful-truth-about-pride
    https://quillette.com/2021/11/26/lessons-in-history-from-the-toronto-mob-seeking-to-tear-down-a-19th-century-gay-icon

  • M-am gîndit că aţi putea obiecta, la sursele trimise, că e vorba de autori cu vederi (horribile dictu!) de dreapta, conservatoare. De aceea, vă indic spre lectura unui document recent, curriculumul adoptat de al doilea cel mai mare district şcolar din SUA: Los Angeles, care promovează agenda ideologică LGBT+ şi transgender în toate clasele, pentru ca acestea să devină "queer all school year". (https://www.documentcloud.org/documents/22090184-lausd-source-documents?responsive=1&title=1). Acesta ar fi idealul educaţional în care aţi dori să fie instruiţi copiii dvs., cînd aderaţi cu atîta entuziasm la "parada mîndriei homosexuale"? Sînt acestea valorile pe care să le îmbrăţişăm ca societate? Vă scriu pentru că v-am citit rubricile şi tindeţi să fiţi un formator de opinie publică,
    cu respect, Radu.

  • Domnilor Dragutan si "Romania", eu unul n-as putea sa fiu pe aceeasi unda cu cineva care desconsidera drepturile unor oameni, care sunt diferiti de mine doar prin orientarea sexuala. Daca Dvs. puteti, este treaba Dvs.
    Aceasta este diferenta fundamentala dintre noi si motivul pentru care, pentru mine n-au prea mult sens toate aceste referinte si resurse.

  • Stimate dle Cojocaru,
    nicăieri în comentariile mele nu sugerez că aş desconsidera aceste drepturi, inclusiv legalizarea acestora, ci am interogat dacă nu se cere o anumită temperanţă, prudenţă în ralierea la o mişcare civică care în formele actuale din Vest s-a pervertit într-o ideologie tot mai ostilă principiilor democratice şi liberale pe care s-a ridicat la origine, tot mai intolerantă faţă pluralismul de opinii, iar aceste lucruri, repet, sînt documentate în mai multe surse, pentru cei care doresc să se informeze. Cealaltă soluţie este să afişezi cît mai ostentatoriu virtuţile de toleranţă, antirasism, incluzivitate şi alte totemuri progresiste, să trimiţi semnale fără echivoc că te raliezi la "tabăra binelui" pentru a te feri de mîina inchiziţiei corectitudinii politice,
    bene vale, Radu.

    • Nu vad nimic radical in a respinge rasismul sau egalitatea tuturor fiintelor umane din perspectiva drepturilor omului. Inca o dovada ca ne despart viziuni opuse.

  • Dle Cojocariu,
    Este ultimul meu comentariu. Vă credeam totuşi mai înţelept, sincer şi mai puţin sofist: unde afirm că aş avea ceva cu drepturile omului, şi încă cele fundamentale? Am zis să nu vă ascundeţi îndărătul acestora când vă raliaţi cu entuziasm la o mişcare ideologică ce şi-a trădat idealurile iniţiale şi a devenit tot mai antidemocratică şi antiliberală. Şi în acest sens v-am sugerat să vă informaţi. Aceste "surse" (inclusiv lucrări academice), pe care le expediaţi cu nonşalanţa unui om încrezut, care ştie deja totul, sunt lucrări ce documentează nişte realităţi, care însă, desigur, nu vă interesează, pentru că vă contrazic presupoziţiile ideologice comode şi, desigur, lucrative în ziua de azi. Iar că tot fluturaţi cu drepturile omului, drepturile fundamentale şi presupunînd că ştiţi care este raportul lege naturală- drept natural- legi pozitive, v-aţi întrebat, bunăoară, dacă aşa-numitul „mariaj pentru toţi” este un drept fundamental; ori este aşa un drept avortul? Se acordă (şi de către cine) aceste drepturi pe căi democratice sau altfel? Etc.,Etc. Păcat, altceva promiteaţi când manifestaţi cu mult curaj tineresc pentru idealurile naţionale. Radu.

Recent Posts

Navigating the Evolution: Learning & Development Trends in 2024

In the ever-evolving landscape of Learning and Development (L&D), 2024 promises to be a year…

3 months ago

Volunteering for Ukrainian jobseeking refugees in Dublin

I've recently met three wonderful people today with unique stories to be shared, thanks to…

5 months ago

Companiile din România și Republica Moldova prioritizează formarea și dezvoltarea pentru angajații lor

83% dintre companii la nivel global își propun să dezvolte o cultură internă bazată pe…

6 months ago

Embracing the Future of Work: Shifting from Degrees to Skills

In a world where the traditional degree-centric workplace evaluation falls short, the era of a…

7 months ago

Why are skills essential for marketing leaders across the world

Some of the conclusions of a survey conducted by LinkedIn & Ipsos on 1,577 senior-level…

7 months ago