fbpx

De ce aș participa la marșul Pride de la Chișinău

Azi, 19 iunie, la ora 12, la Chişinău, va avea loc un marş în susținerea oamenilor cu alte orientări sexuale decât (probabil) majoritatea dintre noi. Marşul LGBTQ i se mai zice acestei manifestații. Sau Pride. Pentru că e în primul rând despre mândria de a fi tu însuți.

Şi nu e vorba doar despre ei, ci despre noi toți, indiferent de orientări sexuale, origini etnice, preferințe culinare, convingeri religioase, gusturi gastronomice etc. Este despre respect reciproc, toleranță şi, la urma urmei, de un efort elementar de a ne înțelege omeneşte între noi.

Eu unul sunt împotriva agresivității de orice fel, împotriva oricui. Iar aceşti oameni sunt printre cei mai agresați din RM (vedeți comentariile la această postare a unui deputat PAS, de exemplu). Ei sunt mai urâți de către mulți moldoveni decât hoții, politicienii corupți, sau jurnaliştii mincinoşi. Ceea ce nu are prea mult sens.

Nu se poate construi nimic prin ură, violență şi refuzul de a ne privi cu toții prin ochi de oameni. Iar noi vrem să fim un stat demn de UE, acolo unde respectul față de ființa umană este mai presus decât orientarea sexuală. Și acolo unde mulți dintre noi am ales să locuim de ani de zile pentru că ne place. Și pentru că știm că se poate coexista și construi în pofida diferențelor dintre tot soiul de oameni.

De aceea, dacă m-aş afla la Chişinău, aş participa şi eu la acest marş pentru a-mi arăta sprijinul față de aceşti oameni agresați. Dar nu sunt acolo, aşa că-i susțin cum pot, aşa cum am făcut-o şi până acum din diferitele roluri profesionale avute.

Faptul că încerc să empatizez cu această comunitate și că mă revoltă ura pe care o văd îndreptată împotriva lor nu-mi încurcă să-mi văd de viața mea ”tradițională” și să-mi iubesc familia, soția, copilul, părinții. La fel cum faptul că știu oameni cărora le place berea lager nu-mi încurcă să beau IPA. O fi forțată comparația, poate. Dar principiul e același: suntem foarte mulți și foarte diferiți. Și nimeni dintre noi n-are suficiente rezerve de energie și timp pentru a le irosi pe ură și inerții neîntemeiate rațional.

+ Muzică: Lenny Kravitz – Here To Love

Sursă imagine: Unsplash

Tudor Cojocariu

Development enthusiast | Marketing uplifter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.