Burse europene de scurt sejur in Romania | Tudor Cojocariu

Burse europene de scurt sejur in Romania

Prin aceasta postare intentionez sa aduc la cunostinta cititorilor despre existenta unui program de burse care vizeaza cetatenii moldoveni.

Este de notat ca participantii pot proveni din diferite medii si ca toate cheltuielile sunt asigurate de catre organizatori.

Cu bine,

16 aprilie 2008
Anunt valabil pina pe data de 31 decembrie 2008

aprilie – decembrie 2008

Preliminarii:

Actualmente, România parcurge o etapă complexă de modernizare a societăţii, în toate domeniile de activitate, ca urmare a proceselor integraţioniste, inclusiv pe filiera transpunerii acquis-ului comunitar.

În urma acestui fapt, România continuă să acumuleze o experienţă extrem de utilă pentru statele în tranziţie care profesează o dorinţă similară de aderare la UE, după cum i-a reuşit Bucureştiului în 2007.

Asemenea experienţe în domeniul integrării europene sunt relevante în mod special pentru statele vecine care deseori se confruntă cu probleme similare care, la rîndul lor, pot fi soluţionate în context bilateral sau regional.

În acelaşi timp, naturaleţea cooperării moldo-române în contextul integrării europene este accentuată şi de împărtăşirea identităţilor etnolingvistice suprapuse în ambele ţări, fapt care este în măsură să faciliteze mult colaborarea părţilor.

Obiective:

1.      Transferul de cunoştinţe şi experienţă privind transpunerea acquis-ului comunitar în particular şi modernizarea instituţiilor publice şi academice în general.

2.      Dezvoltarea capacităţilor beneficiarilor, prin implicarea lor în activităţi de instruire, informare, dezbateri publice etc. cu tematică europeană care se vor desfăşura în România în perioada indicată.

3.      Formarea şi consolidarea abilităţilor privind accesarea fondurilor europene disponibile în cadrul politicii de vecinătate, cooperării la Marea Neagră, euroregiunilor etc.

4.      Consolidarea relaţiilor moldo-române pe segmentele profesionale reprezentate de participanţii beneficiari ai Programului de burse europene în 2008.

Implementare:

1.      PIE va prezenta pe paginele web (www.soros.md, www.europa.md şi a partenerilor săi) oportunităţile existente la moment de training, cursuri de formare şi schimb de experienţă (accentul se va pune pe participarea la traininguri şi cursuri de formare), astfel potenţialii beneficiari vor avea informaţia actualizată. Deoarece procesul în cauză va fi unul continuu, se încurajează vizitarea frecventă a paginilor web.

2.      Pentru a participa la program, viitorii bursieri vor completa formularul de participare (anexa) care va putea fi obţinut de pe pagina Web a Fundaţiei sau de la Recepţia Fundaţiei.

3.      Selectarea participanţilor va fi efectuată de către Juriu.

4.      De asemenea, orice beneficiar potenţial care a identificat un curs de instruire care se înscrie în contextul Burselor Europene poate solicita finanţarea participării la evenimentul preconizat. Gradul de corespundere a acestuia cu ideea Burselor Europene va fi stabilită de către Juriul Programului Iniţiative Europene şi nu va reprezenta subiectul discuţiilor cu potenţialii beneficiari.

5.      Pentru acordarea bursei PIE va semna cu participanţii selectaţi un contract de donaţie şi va oferi o bursă de studii. De asemenea, este încurajată contribuţia finanicară a organizaţiei la care este afiliat potenţialul beneficiar. În condiţii egale în ce priveşte experienţa şi calităţile concurenţilor pentru bursă, prioritate se va acorda celui cu o contribuţie a organizaţiei din care face parte.

6.      La revenirea în ţară, fiecare beneficiar va prezenta PIE raportul narativ şi financiar, până la data indicată în contract. Evaluarea va fi efectuată prin: rapoarte financiare către donator; rapoarte narative ale beneficiarilor despre activităţile la care au participat în cadrul proiectului şi despre implementarea la locul de muncă, în localitate a cunoştinţelor obţinute.

Eligibilitate:

Beneficiari ai Programului de burse europene în 2008 vor fi reprezentanţii societăţii civile, ai clasei politice, ai administraţiei publice centrale şi locale, ai mediului academic şi mass-media din Republica Moldova.

Nu sunt eligibile pentru participare organizatiile patronale, sindicatele, organizaţiile stiintifice, religioase, sportive si asociatiile profesionale.

Informare:

Informarea potenţialilor beneficiari din Republica Moldova despre oportunităţile existente în contextul Burselor Europene vor fi desfăşurate prin intermediul:

  mass-media;

  paginii web a Fundaţiei Soros – Moldova şi a portalului www.europa.md (NB: a se vedea site-urile respective);

  paginilor web ale organizaţiilor partenere;

  publicaţii informative;

  întruniri cu grupuri de beneficiari potenţiali.

Dosarul va conţine:

Aplicarea se va face prin e-mail şi va conţine:

§                  CV-ul aplicantului;

§                  Scrisoarea de motivaţie.

§                  Copia scanată a buletinului de identitate cu fişa de însoţire.

Nu exista o data limita de depunere a dosarelor, insa acestea urmeaza a fi trimise cit mai repede posibil pe adresa electronica indicata, pentru ca candidaturile sa fie analizate in cadrul Juriul Programului Initiative Europene si in caz ca este acceptat, bursierul sa aiba timp sa aplice pentru viza, sa incheie Contractul de Grant cu Fundatia Soros – Moldova si sa reuseasca sa puna la punct alte detalii tehnice legate de deplasare.

Pentru informaţii suplimentare contactaţi: Fundaţia Soros – Moldova str.Bulgară 32, Chişinău, MD 2001, Republica Moldova tel: 270031, 270232, 274480, fax 270507, Iulian Fruntaşu – Director de Program PIE [email protected] şi Valeriu Negru – asistent de Program, [email protected] Pentru trimiterea dosarului se va folosi adresa [email protected]

Oferta BESS

Formular de participare

Vezi de asemenea…

SURSA

Tudor Cojocariu

Development enthusiast | Marketing uplifter

3 thoughts on “Burse europene de scurt sejur in Romania

 • 12/10/2008 at 1:57 pm
  Permalink

  Foarte frumos suna toate cele enumerate de tine, da pe cit timp se preconizeaza sa fie aceasta “experienta” k sa-i zic asa ?
  si cum/cind se va desfasura, caci fiind studenta nu pot sa renunt la studii…

  Reply
 • 12/10/2008 at 7:56 pm
  Permalink

  In mod normal dureaza cam 5 zile lucratoare. Ti-as sugera sa dai un mail pe adresele afisate.
  Spor!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.