Cătălin Josan, discriminat pozitiv în România | Tudor Cojocariu

Cătălin Josan, discriminat pozitiv în România

Discriminarea este un subiect delicat, în special pentru că există tentația periculoasă de a generaliza. A generalizat și D.Cenușă în articolul său în care, pornind de la o premisă falsă, a construit o întreagă teorie a conspirației, organizată cu totul împotriva românului originar din RM, Cătălin Josan. Materialul, pe aproape tot parcursul său, arată cât de bun este cântărețul, creându-se niște probleme false în baza unor premise false.

Premisa falsă constă în faptul că în afară de un alt participant la concurs, Lucian Viziru, nimeni nu a făcut nici o afirmație sau aluzie privind inoportunitatea reprezentării României la Eurovision de către un român din stânga Prutului. Toată discuția ”circulată” prin presa din dreapta Prutului, la care face referire autorul, are o singură sursă: cea menționată mai sus.

Am urmărit atent evoluția subiectului, atât în presa online, cât și cele din audiovizual, inclusiv intervențiile lui Cătălin din studiourile TV. S-a văzut cu ochiul liber că nu doar datorită calităților sale artistice personale, interpretul a fost apreciat și susținut de moderatori, invitați etc., ci și pentru faptul că e din RM/Basarabia/Chișinău. Sentimentul pe care l-am încercat eu personal și pe care îl încerc de fiecare dată în asemenea situații, a fost unul de mândrie. ”Nasc și la Moldova oameni”, vorba cronicarului. Știam dintotdeauna că nasc, dar niciodată nu-ți ajung dovezi, în calitate de român din zona Moldovei. Concursul ăsta e doar unul dintre prilejurile de a se remarca ale lui Cătălin. Ceea ce contează este că acesta se identifică (,) cu națiunea română și cu statul român, în acest caz. Iar asta e mare lucru și reprezintă un exemplu.

Problema falsă, pe de altă parte, spre care alunecă stângaci D.Cenușă, ține de faptul că în România, românii originari din afara granițelor, sunt discriminați negativ. Se vorbește despre prejudecăți, ”comunitate românească”, ”altfel” etc.

Să le luăm pe rând. Eu mă aflu în București de aproape 6 ani și fac naveta sistematic între cele 2 capitale românești de peste 14 ani. Am avut și am un contact puternic (,) cu realitatea din mediul academic, ONG-istic, corporatist, instituțional. Pot să vorbesc despre lucruri, așadar, fără a face generalizări periculoase. Românii din RM sunt rareori discriminați negativ doar în baza originii lor geografice. Mai curând aceștia sunt discriminați pozitiv, așa cum a fost și cazul meu și al multor colegi de ai mei. Suntem priviți ca persoane-resursă, concept care se circumscrie noilor evoluții europeniste și moderniste. Iar în momentul în care vom fi priviți la fel și în RM noi, absolvenții de universități din statele UE, vom putea afirma că am făcut mari pași înainte.

Autorul vorbește despre o presupusă ”comunitate românească”. Ei bine, teoria, realitatea, dar și Constituția României, spun toate că putem vorbi despre o națiune românească în interiorul granițelor statului, nicidecum despre o comunitate românească.

În final, prejudecăți există, într-adevăr. Toată lumea are prejudecăți, în orice colț al lumii. E uman și firesc. Dar să generalizezi din nou și să afirmi că toate prejudecățile celor din România sunt negative în raport cu românii din RM, e o mare greșeală. Noi suntem avantajați pentru că știm engleza, rusa, franceza, alături de arhaisme și regionalisme, care comportă, așa cum îmi spuneau mai mulți munteni și ardeleni, un farmec aparte. Desigur, toate astea în condițiile în care îți asumi identitatea etnică și națională românească și nu faci recurs la teoriile moldoveniste, staliniste și neo-dodoniste.

Așadar, să nu ne grăbim să dăm vina  pe discriminarea negativă, ci să analizăm mai atent un fenomen complex care va duce, inevitabil, la ceea ce e firesc să se întâmple cât de curând: re-apropierea definitivă dintre români.

Tudor Cojocariu

Development enthusiast | Marketing uplifter

5 thoughts on “Cătălin Josan, discriminat pozitiv în România

 • 12/03/2012 at 7:17 pm
  Permalink

  Generalizarea, din păcate e un trend tot mai vizibi în Moldova de est. Se-mprăştie nişte tipare, supărătoare aş scrie, preluate-n general, nicidecum plămădite din experienţă, din prezenţa la faţa locului; un trend periculos.
  Să sperăm că domnişorul Denis Cenuşă, va reveni la o stare echilibrată, lucidă care să scaneze la rezoluţie “HD”, decorul. Personal am impresia că domnişorul Cenuşă preia doar teme de pe scena mediei, pe care le descrie din perspectiva spectatorului din fundul sălii de spectacol neavând cunoştinţe despre cum arată o scenă de aproape. Ori… poate? S+a transformat într-un aşa zis patriot molodvenist?

  Felicitări pentru articol, cu stimă,

  Tury (Napocel)

  Reply
  • 12/03/2012 at 10:44 pm
   Permalink

   Multumesc, Filimon-Artur. Sper ca iti vei pastra modul de exprimare si in comentariile viitoare, ca sa nu fiu nevoit sa te bannez din nou. Desigur, asta nu inseamna ca nu accept critica. Stii bine ca-mi plac dezbaterile decente.
   Nu cred ca Dionis e moldovenist. Sunt nuante si nuante si lucrurile sunt tare incurcate. Poate iti va explica el ce are in minte si in gand.

   Reply
 • 13/03/2012 at 12:28 am
  Permalink

  Cu placere Tudor. Sper ca ne vom regasi si in facebook
  Eh, nuante, eu scriu nuante cam stropite de Cenusa…

  Reply
 • 14/03/2012 at 7:13 am
  Permalink

  Mulţumim pentru comentarii… E firesc să fie şi diferite. La fel cum e firesc să fim şi noi românii diferiţi ca toată lumea, cu păreri şi gusturi diverse. La fel, e firesc şă greşească şi acel Viziru, care, probabil a regretat şi el până la urmă de cele declarate în public… E firesc ca şi juriul să fie subiectiv…. Şi aici, cea mai potrivită vine spusa unui amic de-al meu, Victor Buruiană: “… un intelectual se educa cel putin 3 generatii… Ca sa ne unim trebuie sa incercam sa trecem peste toate aceste obstacolele artificiale si sa vedem lucrurile bune care ne unesc cu adevarat.” … Sigur, suntem plăcut surprunşi că “opera” asta a noastră Cătălin Josan, cel puţin, a provocat discuţii , comentarii de tot felu (şi încă va provoca, vă promitem…): dovadă, că încearcă, cred, să producă ceva artistic de valoare, sau continuă să devină ceia ce se numeşte Artist. Deci, cu toate că basarabeanu nostru a cântat mult mai bine live ( ştiu, că are un potenţial enorm de a simţi ceia ce cântă şi a transmite), totuşi, pănă cănd nu va avea o melodie exploziva gen “Buleria” de la “Megastar”, nu va convinge, nu va castiga concursul, inclusiv şi pe cel din Europa. “Call my name” i se potriveste destul de bine, dar nu-i poate reflecta valoarea reala…. Oricum, a fost o competiţie importantă, un test obligatoriu, inclusiv şi p-u el ca artist. … A fost ceva firesc. … În curând e gata de lansare şi noul Album. Sunt sigur, nu ne va dezamăgi … Vor fi noi surprize, piese diverse, inedite. Aşa cum îi stă bine unui artist, dacă este mereu în căutarea perfecţiunii. … Dumnezeu este perfect, în rest, toţi suntem oameni. … Cât priveşte vociferările cu discriminarea, cred că e prea dur spus, şi, până la urmă, o iau şi eu ca un comentariu subiectiv. Vă declar cu toată responsabilitatea, că artistul basarabean Câtălin Josan, nu că-i discriminat cumva, ba din contra, se bucură de un enorm respect, atât printre ziarişti, diverşi cronicari din showbiz-ul românesc, cât şi printre fanii săi din România. A mai comentat cineva venind cu o constatare certă, binecunoscută şi firească: depinde cum te impui în mediul respectiv, nu numai în România ( prin educaţie, cunoştinţe, aptitudini, talent etc ). Cred, că este o constatre simplă şi accesibilă oricui. În rest, mulţumim tuturor p-u aprecieri …dar şi p-u PR pozitiv. Sănătate şi succes la toată lumea.

  Reply
  • 14/03/2012 at 1:10 pm
   Permalink

   Va multumesc si eu, dle Josan, pentru comentariul consistent.
   Eu personal sunt un sustinator al lui Catalin, nu pentru ca e romani din RM si nici pentru ca-mi place genul de muzica pe care l-a adoptat. Ci pur si simplu pentru ca e mai destept decat multi altii si pentru ca se vede ca e muncitor si merita sa aiba succes.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.