fbpx

Ceban nu poate deveni primar al Chișinăului. Câteva argumente

Cine este Ceban și de ce acesta nu poate deveni primar. Pentru că știe că a fost atenționat de consultanții săi politici că cei mai mulți dintre chișinăuieni s-au săturat de politicieni primitivi, scandalagii și imaturi, Ivan Ceban s-a forțat toată campania să pară un politician modern, echilibrat și matur. De aceea, acesta a evitat cât a putut să retransmită mesajele anacronice ale propriului său partid, s-a abținut de la gesturi agresive și i-a invitat alături de el ”în echipa sa de la primărie” pe toți oponenții săi. Fiind conștient, bineînțeles, de inevitabilul lor refuz, precum și de faptul că toate locurile sunt, demult, ocupate sub oblăduirea superiorilor săi obscuri. Prin urmare, șansele ca electoratul indecis să pice în capcana acestui produs reciclat al consultanților estici sunt minime. Asta pentru că nimeni n-a uitat scandalurile, accesele de furie și manifestările de huligan ale veșnicului pretendent la fotoliul de primar al Chișinăului. Dar, mai presus de toate, nimeni n-a uitat că multe dintre eșecurile administrației capitalei se datorează anume lui Ceban, liderul (in)formal al celei mai influente grupări din Consiliul Municipal din ultimii ani.

Din păcate pentru el, Ceban nu poate deveni primar al Chișinăului, întrucât acesta nu poate fi votat de majoritatea votanților chișinăuieni. Alegătorii din capitală au demonstrat, de la Independență încoace, că sunt mai exigenți decât mulți dintre alegătorii din întreaga republică. Prin urmare, dacă majoritatea moldovenilor l-au făcut președinte pe unul ca Dodon, care a beneficiat de programe americane și și-a încredințat educația copiilor săi unui liceu românesc, în timp ce critică occidentul și batjocorește limba română; este de așteptat că moldovenii din capitală nu-l vor face primar pe un homofob prorus și prosovietic precum Ceban, care, printre altele, a beneficiat de educație în Vest, are un cumnat cu afaceri în România și o soră cu venituri din fonduri americane și europene.

La capitolul integritate, socialistul stă la fel de ”bine” ca și la cel al sincerității și coerenței. De exemplu, conform unor investigații jurnalistice, acesta obișnuiește să cheltuiască mai mult decât câștigă, el și familia sa având bunuri a căror origine n-au putut s-o justifice niciodată.

Pică sau nu coaliția nefirească? După cum scriam anterior, (ne)președintele Dodon și-a făcut un obicei din a-și amenința colegii de coaliție, demonstrând cu fiecare ocazie că orgoliul său este deasupra oricăror interese imediate ale republicii pe care o reprezintă. Recent, acesta l-a acuzat pe Năstase că acesta s-ar pregăti să-i ia locul la președinție, odată cu alegerile de la anul. De altfel, aceasta este una dintre ”șopârlele” preferate ale socialiștilor în această campanie, care profită din plin de faptul că ACUMistul a tot avut funcții la care a renunțat într-un interval scurt; uitând că, inclusiv din cauza socialiștilor, acesta a fost lipsit de funcția inițială pe care a țintit-o și a și câștigat-o încă din 2018: cea de primar al Chișinăului.

De cealaltă parte, reprezentantul guvernării și, indirect, al ACUM, ministrul economiei Brînzan, atacă public ”demnitarii de rang înalt”, pe care îi preîntâmpină că business-ul nu va mai fi făcut în RM ca până acum. Dincolo de propriile sale supărări în calitate de ”absolvent al Harvard”, ieșirea sa furioasă este un semnal că blocul ACUM nu va tolera chiar toate zbârlirile (ne)președintelui și că, probabil, sfârșitul coaliției este aproape. Cu atât mai mult cu cât, socialiștii au demonstrat de atâtea ori că ei își urmează agenda indiferent de interesele republicii și în pofida oricăror norme de bun simț politic. Tocmai de aceea, ei lansează acest val de invitații ipocrite pentru replicarea coaliției nefirești și la nivel local, știind că cei mai mulți dintre reprezentanții ACUM sunt incompatibili cu modul de funcționare al socialiștilor corupți.

Un alt semnal că nici unul dintre liderii coaliției nu mai ține cont de ”pactul de neagresiune” de dinaintea alegerilor este faptul că Maia Sandu și Dorin Chirtoacă au apărut împreună într-un surprinzător spot de promovare a candidaturii lui Năstase. Acest gest ar trebui să-i facă pe alegătorii indeciși să realizeze importanța votului lor din 3 noiembrie. Iar dacă doi lideri proeuropeni importanți, care au avut destule conflicte publice în trecut, vin cu un mesaj de susținere al celui de al treilea lider proeuropean, este cazul ca și ceilalți să conștientizeze că săptămâna asta nu mai e loc de supărări vechi, orgolii și pretenții inoportune. Este de remarcat viziunea și maturitatea politică a lui Chirtoacă, cel care își asumă rolul de lider al unioniștilor din Chișinău (poate și din republică), ridicându-se deasupra emoțiilor egoiste, în interesul tuturor chișinăuienilor. La fel ar trebui să facă și ceilalți, amintindu-și ce i-a determinat, încă de la început, să candideze, respectiv faptul că o victorie a lui Ceban ar însemna exact inversul aspirațiilor lor.

Discuția despre Rusia/URSS vs UE/Vest nu trebuie evitată de tot, ci dozată corect. Republica Moldova este un stat care nu-și poate permite să inventeze de fiecare dată roata. Prin urmare, este de datoria politicienilor moldoveni și a oricăror formatori de opinie publică, să propună, să promoveze și să justifice modelele de preluat în administrație, dezvoltare durabilă, mediu, transport și în toate celelalte sectoare relevante pentru Chișinău. Iar aici, Năstase este de departe avantajat, reprezentându-se nu doar pe el însuși și propriul partid, așa cum o face Ceban, ci și niște modele de dezvoltare de succes din România și Uniunea Europeană. Cu atât mai mult, cu cât și sursele de finanțare a tuturor modelelor de dezvoltare se află tot în Vest, precum bine știu și Ceban și familia sa.

Sursă imagine: Diana Răilean – RFE/RL

Tudor Cojocariu

LinkedIn Talent Solutions for Growth Markets | Connecting recruiters with opportunities.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.