În acest an numărul burselor oferite de guvernul român tinerilor din RM va rămâne neschimbat

adomnitei.jpg 

Guvernul României va oferi în acest an un număr aproximativ egal de burse de studii pentru tinerii din R. Moldova ca în anii precedenţi. Acest lucru l-a declarat pentru Jurnal de Chişinău ministrul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului din România, Mihai Adomniţei. Acesta a venit astăzi la Chişinău pentru a participa la o conferinţă internaţională despre tehnologiile informaţionale şi comunicaţionale în educaţie. Adomniţei a declarat că deocamdată nu a fost stabilită o cifră exactă a numărului de burse, dar se ştie deja că aceasta va fi cam aceeaşi ca în anii anteriori. „În cel mai scurt timp va fi făcută publică şi metodologia cu privire la condiţiile de admitere a tinerilor din R. Moldova la studii în România”, a mai spus ministrul român. 

Menţionăm că anul trecut au mers la studii în România circa 2000 de tineri din R. Moldova. Statul vecin a oferit 850 de burse pentru studii liceale şi 1000 pentru studii universitare de licenta. Dintre acestea 601 erau destinate absolvenţilor de licee din R.Moldova iar 399 absolvenţilor de licee din Romania  

La momentul actual bursele oferite de statul român elevilor basarabeni sunt în mărime de 40 $ iar pentru studenti – 50$. UNIMEDIA menţionează că anterior Organizaţia Studenţilor Basarabeni a facut demersuri către MECT în vederea măririi cuantumului burselor, insa pana in acest moment aceasta aşa şi nu a mai fost majorată. Pe parcursul vizitei sale la Chişinău ministrul român al educaţiei, Mihai Adominţei are programată o întâlnire bilaterală cu omologul său moldovean. Atât Adomniţei, cât şi ministrul Educaţiei şi Tineretului de la Chişinău, Victor Ţvircun, au declarat că în cadrul întâlnirii vor fi discutate mai multe subiecte. Printre acestea se va regăsi şi Acordul de cooperare dintre Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului al României (MECT) şi Ministerul Educaţiei şi Tineretului al R. Moldova.   

Amintim că acest acord nu a mai fost semnat din anul 2002. Republica Moldova a refuzat atunci sa semneze Protocolul de colaborare privind schimbul de burse cu Romania. La acel moment oficialii romani au declarat ca ţara noastră a refuzat protocolul pe motiv ca numarul mare de burse oferit de Romania tinerilor basarabeni ar contribui la exodul inteligentei moldovene.  

Menţionăm totodată că refuzul semnarii respectivului protocol de colaborare a coincis cu racirea relatiilor politice dintre Chisinau si Bucuresti. Începând cu acel an tinerii din RM doritori sa-şi facă studiile în ţara vecină au fost nevoiţi să mearga la Iaşi sau Galaţi pentru a-şi depune dosarele şi respectiv pentru a susţine examenele de admitere. Până atunci în perioada admiterii România deschidea trei centre de colectare a dosarelor la Chişinău, Cahul şi Bălţi.    

http://unimedia.md/index.php?mod=home&hmod=newsbyid&id=4272

Tudor Cojocariu

Development enthusiast | Marketing uplifter

3 thoughts on “În acest an numărul burselor oferite de guvernul român tinerilor din RM va rămâne neschimbat

 • 12/03/2008 at 3:31 pm
  Permalink

  Sa speram ca nu se vor mai repeta greselile mai mult sau mai putin intentionate facute anul trecut de catre ambele parti.
  Pacat ca nu s-a suplimentat numarul, totusi.

  Reply
 • 12/03/2008 at 5:57 pm
  Permalink

  Am simtit pe pielea proprie procesul greoi de admitere în România, de aceea susţin partea românească, care insistă să se semneze un acord bilateral.

  Guvernarea actuală ar trebui să se ocupe de crearea locurilor de muncă pentru tinerii, care termină facultăţile şi nu au unde lucra. Vom ţine acasă “intelectele”, dacă vom soluţiona această problemă şi toate celelalte. Orizontul nu se vede, deocamdată!

  Reply
 • 12/03/2008 at 7:53 pm
  Permalink

  nu cred sa ne reuseasca sa tinem “mintile stralucite” acasa.
  asta ar insemna sa ii martirizam chiar pe toti…

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.