Jurnal TV must live

Jurnal TV must live

Deși atât chiriașul, cât și proprietarul fac eforturi pentru a ne demonstra că fiecare dintre ei are dreptate, pe noi ar trebui să ne intereseze un singur lucru: Jurnal TV să nu-și suspende, sau, cu atât mai mult, să nu-și sisteze de tot activitatea. Celelalte chestiuni țin de juriști, de bănci și de instanțe.

Este evident că tot spectacolul se petrece din ambiția bolnavă a unor dubioși care se dușmănesc. Despre unii dintre aceștia știm că se numesc Plahotniuc și Țopa, dar despre ceilalți, mai mici sau, poate, mai mari, habar nu avem. Dar mai mult decât atât nu prea putem ști noi, telespectatorii Jurnalului. Noi consumăm ceea ce ne furnizează presa, inclusiv materialele de investigație care, de regulă, sunt ceva mai clarificatoare. Fumul, însă, rămâne omniprezent și foarte puține lucruri pot fi deslușite în acest moment. Dar mai multe decât imediat după izbucnirea scandalului, când mai multe persoane publice s-au simțit datori să ia apărarea trustului. În cele mai multe cazuri, opiniile celor mai mulți dintre aceștia sunt găzduite de Jurnal. Apărarea i-o iau și eu, în calitatea mea de telespectator și, uneori, de autor al unor materiale de opinie preluate de trust atunci când le convine. În paranteză fie spus, nici n-aș putea fi un contributor constant al vreunui trust din RM, dat fiind că ceea ce scriu n-are cum să convină mereu aceluiași trust, atât timp cât nu mă interesează ce părere are vreun redactor-șef sau altul despre ideile și argumentele mele. Totul vine, evident, din politica editorială preponderent partizană a presei din RM. Dar asta ține de o discuție ceva mai lungă, care n-ar încăpea într-o postare de atitudine precum e asta. Precizările astea sunt necesare doar pentru a-mi clarifica poziționarea, atât.

Revenind la primele acte ale bâlciului care se consumă de ceva vreme sub ochii noștri, putem reține următoarele lucruri. Proprietarul sediului (compania “Capital Estate” S.R.L.) a somat chiriașul (Jurnal) să părăsească sediul în 35 de zile. Este, așadar, în primul rând o chestiune comercială, care privește relația comercială a 2 agenți economici. Din păcate, detaliile acestei relații, comunicarea de dinăinte, plățile făcute sau nefăcute, aranjamentele verbale sau scrise și altele asemenea, nu vor ajunge niciodată la noi în integralitatea lor, astfel încât să ne formăm opinii avizate. Asta deși ni se cere să avem reacții și păreri despre această relație. Iar asta este un lucru cinic.

Tocmai de aceea, altceva decât o reacție în calitate de telespectatori despre cine și în ce fel e de vină, noi n-am putea avea. Fără să dovedim că suntem partizani sau naivi, bineînțeles. Este adevărat și altceva, dincolo de relația comercială dintre două entități axate pe profit. Existența Jurnalului, cel puțin după crearea televiziunii, se leagă strâns de interesele personale ale unor oameni de afaceri. Nimeni nu se apucă să investească într-un proiect fără a se aștepta la avantaje, fie ele imediate sau de lungă durată. De aceea, este josnic să pretinzi acum că Jurnalul este o ”televiziune a poporului”, doar pentru că, în acest moment, dușmanul comun al proprietarilor săi și al majorității moldovenilor este Plahotniuc. Iar din această josnicie s-a născut ideea, parcă nobilă, de a colecta bani de la cetățeni pentru revigorarea Jurnal. Nici nu contează dacă acești bani vor ajunge unde trebuie. Gestul în sine contează, pe care l-aș fi înțeles dacă Jurnalul nu era în esența lui o afacere și ar fi fost evacuat dintr-o clădire a statului, fiind nevoit să se mute într-o clădire a unui agent privat. Dar așa, când ești pus în situația de a te muta dintr-un sediu privat în altul, schimbându-ți totodată beneficiarul plăților tale, pur și simplu, cum poți pretinde legitimitate în acest spectacol?

Înțelegem că termenul e scurt, că e greu să găsești și să te și muți cu toate cele după tine într-un sediu nou. Dar de ce nu se discută în public despre aceste dificultăți tehnice de simț comun, ci despre cum regimul persecută virginele neamului? De ce se insistă pe niște accente revanșarde și manipulatorii? E prea mult să ni se ceară să fim sută la sută cu trustul, atunci când manipulare e și de o parte și de alta. Iar noi toți avem doar de pierdut din parafrazări lacrimogene de tipul ”dacă Jurnal nu e, nimic nu e” și altele asemenea, care denotă dispreț și cinism. Dacă șefii trustului vor continua să meargă paralel cu adevărul, publicul lor la care fac referire de fiecare dată cu atâta patetism, nu va evolua nicicând, ci doar va schimba taberele. Iar anii de exagerări și jumătăți de adevăruri mă fac să cred că scopul șefilor Jurnalului (poate nu și a jurnaliștilor) este doar cel din urmă.

Și totuși, Jurnal TV must live. Într-o societate în care toată lumea s-a obișnuit să mintă pe toată lumea, în care ne apropiem de instituirea unui ”Minister al Adevărului” (în mod ironic, Jurnalul inclusiv cu o emisiune omonimă m-a câștigat drept telespectator) cu sediul la Global Business Center, funcționarea Jurnal TV este esențială. Și a celorlalte media la fel, de la Agora și Unimedia, până la ProTV și Europa Liberă, sau Ziarul de Gardă și Ziarul Național. Sigur că ar fi bine să fie finanțate de îngeri cu bani, dar nu așa funcționează treaba în democrații, unde banul este la putere, iar puterea corupe. Și nici n-am putea avea asemenea pretenții în etapa noastră de dezvoltare și după ce am demonstrat că nu știm pe ce lume trăim, alegând un mitoman cu demnitatea mică în funcția de președinte. Momentan, trebuie să fim conștienți că pluralismul este o aspirație mult mai accesibilă pentru noi decât adevărul. De aceea, singur faptul că medii ca Jurnal TV funcționează, ne poate da speranță că n-am alunecat de tot într-o autocrație slinoasă. Cu tot cu exagerările și manipulările aferente unei medii partizane. Dar măcar e vorba de niște partizani minoritari, nu de cei de la putere.

Acestea fiind spuse, rămân cu speranța mea naivă că voi, decidenții și chiar și angajații de la Jurnal TV, veți reveni la atitudini mai oneste și vă veți trata telespectatorii cu respectul pe care voi înșivă îl pretindeți. Să știți că noi vă respectăm munca pentru care sunteți plătiți, dar vă rugăm să nu ne insultați inteligența.

Sursa foto

Tudor Cojocariu

Development enthusiast | Marketing uplifter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.