fbpx

Tudor Cojocariu

Senior Account Executive @ LinkedIn | Advising Central & Eastern European businesses on Learning & Development

Civice

Lansarea lucrării Securitate Societală în regiunea Trilateralei România-Ucraina-Republica Moldova

Astăzi a avut loc lansarea lucrării Securitate Societală în Regiunea Trilateralei România-Ucraina-Republica Moldova. Evenimentul a avut loc în incinta Ministerului de Externe al României, în sala Gafencu. În cadrul evenimentului au fost prezente personalităţi marcante ale vieţii politice şi reprezentanţi ai societăţii civile din cele trei state. Printre aceştia s-au numărat domnii Iulian Chifu, Oazu Nantoi, Oleksandr Sushko, care sunt şi coordonatorii celor trei echipe de cercetători, dar şi ambasadorul Ucrainei în România, domnul Vladimir Yarmolnikov, doamna Răduţa Matache de la MAE român, domnul Viorel Ciubotaru, directorul Institutului European de Studii Politice de la Chişinău şi alţii.

Cartea, în ediţie bilingvă română şi engleză a fost lansată la editura Curtea Veche. Aceasta abordează actualele probleme din zona celor trei state din perspectiva securităţii societale, referindu-se la chestiuni precum identitatea indivizilor, discriminarea inter-etnică, limba, dar şi pe cele de coeziune dintre societatea civilă şi autorităţi.

În acest context, Iulian Chifu, director al centrului de prevenire a conflictelor Early Warning, a menţionat că se insistă exagerat de mult asupra problemei identităţii, cu atât mai mult cu cât aceasta este una clară, din punct de vedere ştiinţific. Analistul s-a dat pe sine drept exemplu, spunând că el însuşi, născut fiind în Iaşi, este moldovean după regiune şi român după etnie. Iar a-ţi plasa identitatea regională mai presus decât cea etnică ar reprezenta un punct de pornire fals. De asemenea, acesta a menţionat faptul că, din păcate, spaţiul public din Republica Moldova încă mai păstrează amprenta dominantă a Rusiei, ceea ce nu poate decât să dăuneze în calea apropierii Republicii Moldova de UE.

La rândul său, Oazu Nantoi a ţinut să sublinieze că activităţile în domeniul securităţii societale decurg mult mai bine în zona societăţii civile, în comparaţie cu cea politică. Conform spuselor acestuia, lucrarea a apărut şi ca reacţie la recenta agresiune a Rusiei la adresa Georgiei, chiar dacă efortul propriu-zis durează din 2005. Analistul a tras un semnal referindu-se la tendinţa Rusiei de a interveni în state străine pentru a-şi apăra propriei cetăţeni, lucru care priveşte în mod direct şi pe Republica Moldova, dată fiind minoritatea rusă din acest stat, inclusiv partea estică a acestuia, Transnistria.

Reprezentantul Ucrainei, Oleksandr Sushko, care este şi directorul Centrului de studii Euro-Atlantice din Kiev, a precizat că toate cele trei state ar trebui să intensifice dialogul şi a ţinut să le mulţumească partenerilor din România pentru iniţierea acestui proiect.  

Tudor Cojocaru

Tudor Cojocariu

LinkedIn Learning Solutions for businesses in Central and Eastern Europe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.