ocupantul rus

Ocupantul rus si mandru

Ia rossiiskii okupantLa una dintre reuniunile APCE, din ianuarie 2011, fostul președinte al României i-a dat o replică memorabilă unui parlamentar rus. Acesta insinuase, în plen, că România ar intenționa să anexeze Republica Moldova, motiv pentru care le acordă (a se citi „le recunoaște”) cetățenia română. Mai exact, replica președintelui a sunat așa, citez: „Rog să notați că România nu are nici un fel de experiență în anexarea altor state”.

Mesajul răspicat, transmis natural și dintr-o bucată, precum ne obișnuise ex-președintele, a stârnit la acea vreme un val de admirație și laude, din partea celor care au cât de cât idee de istorie. Chiar și parlamentarii Consiliului Europei, alții decât cei ruși, l-au aplaudat spontan pe oficialul român. Mulți au zis atunci că, în sfârșit, Putin și-a găsit nașul la nivel de discurs și stil. Nu știu dacă aceștia au avut sau nu dreptate, întrucât fostul președinte n-a prea interacționat în vederea tuturor cu oficialii ruși, decât cu mici excepții. Prin urmare, n-am avut ocazia să ne convingem de pertinența acestei remarci.

Dar nu asta contează acum, ci sentimentul de mândrie și de satisfacere a unor frustrări vechi de ale europenilor, mai ales ale celor odinioară ocupați de ruși, pe care a reușit să-l răscolească replica fostului oficial român. Ne-am văzut atunci, fie și pentru doar câteva momente, triumfători în fața brutelor ruse. Realitatea este, însă, alta, pentru că oglinda în care ne-am privit atunci era una strâmbă, afectată de diferențele lumilor civilizate și a celei ruse. Acest gând pesimist, vechi, dar pe care nu-l putem ignora, ne-a mai fost confirmat recent de un spot propagandistic, denumit sugestiv „Я Русский Оккупант” („Sunt un ocupant rus”).

O analiză la prima vedere ne arată că timp de 5 zile, spotul a strâns aproape 4 milioane de vizualizări pe youtube (inclusiv 2 din partea mea), 95.000 de like-uri și 12.000 de dislike-uri. Ca să nu mai zic de sutele de comentarii de aici, dar și de prin toate rețelele de socializare pe unde a fost share-uit. Liniile de argumentare sunt cam aceleași, adică cele vechi și cunoscute. Iar polarizarea în două tabere indică cel mai bine asupra existenței a două lumi paralele, care, din când în când se întretaie și chiar se ciocnesc violent.

Filmulețul ne povestește despre cum rușii (nu sovieticii, ci anume rușii, ca etnie sau popor) au construit, civilizat și dezvoltat regiuni ca Siberia, Asia Mijlocie, state ca Țările Baltice și mult mai „proaspăta” Ucraina. Mai mult, acesta prezintă tendențios și chiar mincinos, urmările „catastrofale” ale „alungării” lor, a ocupanților. Vina le aparține, evident, „exploatatorilor” UE și SUA, cu valorile lor inutile pentru ruși, care au profanat tot ce au „construit” ocupanții ruși. Desigur, realizatorii spotului evită să amintească de faptul că toate construcțiile au fost făcute cu forța de către popoarele cotropite, iar foloasele au fost culese de Moscova și de partidul unic.

Revenind la euforia generată de replica frumoasă a ex-președintelui român și privind-o prin prisma atitudinii care reiese din acest spot, putem afirma cu tărie că asemenea ieșiri sunt absolut inutile. Acestea n-au cum să-i trezească pe ocupanții ruși din reveria lor imperialistă, care ne amenință pe Youtube că ei s-au născut ocupanți și că nouă, celorlalți, ar trebui să ne fie frică. Acesta este un fapt, iar realitățile în care trăim vor rămâne paralele.

P.S. Între timp, ucrainenii au elaborat un răspuns-remake pentru spotul despre ocupantul rus. Vedeți-l aici, merită.

Articol scris pentru Timpul de vineri, 6 martie 2015.

Tudor Cojocariu

Development enthusiast | Marketing uplifter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.