fbpx

Opţiunea europeană a cetăţenilor moldoveni nu mai are voie să lase nimănui loc de îndoieli

Fiind anunțat în mai multe rânduri şi de mai multă lume drept un an plin de evenimente, pentru o republică aflată mereu ”la răscruce”, 2014 are toate şansele să fie unul istoric.

E adevărat şi că noi tot avem parte de ani istorici, dar asta se datorează în primul rând nefericitei instabilităţi, nicidecum eforturilor noastre sau conjucturilor care ne-au inclus. Dar tocmai din această perspectivă, anul care vine poate fi unul special, pentru că eforturile noastre s-au conjugat în sfârşit cu realităţile şi intenţiile actorilor internaţionali relevanţi.

Acest lucru s-a văzut în primul rând la Vilnius, unde am parafat Acordul de Asociere la Uniunea Europeană. Evenimentul a fost rezultatul unor lungi şi grei ani, intensificaţi după 2009 încoace. Iar în prezent tendinţa ascendentă se păstrează, urmând ca în câteva luni Parlamentul European să voteze liberalizarea regimului de vize, iar până în august să semnăm şi Acordul de Asociere. Semnarea acordului ar însemna implicit şi aderarea republicii la Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, ceea ce ar genera beneficii imense pentru economia noastră.

Tot în acest context, lunile care urmează vor fi deosebit de interesante din perspectiva vinificatorilor, care au în faţa lor o mare provocare, respectiv cucerirea pieţei europene a vinurilor. Din câte am putut observa cu toţii în această perioadă plină de speranţă, respectiv de la impunerea embargoului rusesc până la surprinzătorul anunţ al comisarului român al agriculturii, Dacian Cioloş, întreaga societatea moldovenească a fost martora unei mobilizări fără precedent a producătorilor. Prin urmare, eu sunt sigur că de la 1 ianuarie 2014, când intră în vigoare hotărârea PE, vom avea preponderent veşti bune din această zonă a comerţului extern al republicii. Toată această epopee a vinului nu a făcut decât să ne arate încă odată, dacă mai era nevoie, cine ne sunt duşmanii şi cine ne sunt prietenii.

De asemenea, avem toate motivele să credem că infrastructura rutieră va continua să se îmbunătăţească, dacă vrem să ţinem cont de angajamentele guvernării. Din fericire pentru cei care au avut (deja) fericita ocazie să circule pe tronsoanele Chişinău-Bălţi, dar şi pe altele care leagă oraşele republicii, drumurile noastre chiar devin vizibil mai bune. Nu s-a întâmplat peste noapte, a durat, dar acum putem simţi şi noi nişte beneficii concrete şi „flagrante”. Iar după spusele responsabililor din domenii, urmează în 2014 construcţia drumurilor intra-raionale (pentru că „reparaţia” ar fi un termen prea delicat pentru starea moştenită de la comunişti).

Sistemul educaţional va continua şi el să treacă printr-o serie de schimbări majore, ministrul educaţiei demonstrând deja că e pus pe fapte mari, fiind decis să meargă direct la sursa viciilor din învăţământ. S-a vorbit mult despre duritatea doamnei ministru, dar timpul deja arată că toate acele reacţii pe alocuri isterice în urma bacalaureatului, a optimizărilor cheltuielilor şi a celorlalte modernizări riscante, dar necesare, n-au fost decât focuri de paie în calea unui tren al reformelor europene veritabile. În orice caz, eu mă număr printre cei care se aşteaptă şi speră ca toate schimbările demarate de doamna ministru să fie continuate până la ireversibilitate. Altfel, mă tem că toate sacrificiile elevilor, părinţilor, a corpului didactic şi a celorlalţi actori implicaţi vor fi zădarnice.

Şi încă un lucru foarte important în acest context. 2014 va fi anul în care se vor vedea primele efecte ale celor 20 de milioane de euro acordaţi recent Republicii Moldova de către România, pentru dezvoltarea învăţământului de la noi. Este un gest minunat care încununează cum nu se putea mai bine un an extraordinar pentru colaborarea româno-română dintre cele 2 maluri ale aceluiaşi râu. Să nu uităm, aşadar, nici de gazoductul Iaşi-Ungheni, de relansarea TVR în Republica Moldova, de susţinerea constantă la nivel european şi nu în ultimul rând, de zecile de proiecte finanţate şi desfăşurate cu şi pentru românii din stânga Prutului prin intermediul Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni. Iar în 2014 principala instituţie a statului român responsabilă de promovarea identităţii şi drepturilor românilor de pretutindeni are pregătite şi mai multe acţiuni de impact.

Mă aştept ca şi libertăţile fundamentale şi societatea deschisă, ceilalţi 2 piloni ai democraţiei din orice societate, să se consolideze. Avem nevoie ca de aer de libertate, iniţiative şi creativitate. Mass-media contribuie enorm la manifestarea acestor valori în spaţiul public, dar trebuie să avem grijă cu toţii să nu rămânem învăluiţi în mrejele acestui efect de vitrină promovat de media, ci să încercăm să ajungem până la cei mai izolaţi concetăţeni de ai noştri, angrenându-i în viaţa socială şi civică. Văd acest deziderat drept una dintre cele mai importante provocări ale anului, mai ales în contextul a 4 evenimente majore care vor avea loc începând cu primăvara anului următor.

Primul este recensământul populaţiei, care va fi un test al maturităţii şi responsabilităţii autorităţilor. Acestea vor trebui să demonstreze că ştiu şi vor să administreze corect unele chestiuni delicate care privesc identitatea naţională a românilor moldoveni, prin gestionarea corectă a unor concepte precum limba vorbită, etnia şi alte asemenea elemente controversate. Al doilea eveniment va fi cel al alegerilor europarlamentare pentru Parlamentul European. Cei circa 400 de mii de cetăţeni români originari din Republica Moldova vor trebui să-şi dea votul pentru europarlamentarii care-i vor reprezenta şi pe ei la Brusseles. Atunci va trebui să demonstrăm că nu suntem europeni doar cu paşaportul, ci şi pentru că suntem capabili să votăm responsabil şi înţelept. Al treilea eveniment major pentru toţi cetăţenii români îl va constitui alegerea unui nou preşedinte al tuturor românilor, după 2 mandate ale celui actual. Şi în sfârşit, cel care probabil că este evenimentul politic al anului pentru cetăţenii moldoveni, va avea loc spre capătul anului şi va consta în alegerea unui nou parlament.

Chiar dacă s-au depus eforturi pentru ca drumul european al Republicii Moldova să fie ireversibil, scurta noastră istorie ne-a demonstrat că aproape orice este posibil. Tocmai din acest motiv consider că eforturile în direcţia democratizării, dezvoltării şi liberalizării societăţii noastre trebuie să fie continuate la toate nivelele, dar în primul rând la cel al populaţiei. Opţiunea europeană a cetăţenilor moldoveni nu mai are voie să lase nimănui loc de îndoieli.

Sursa: Radio Chișinău, Emisiunea Blog Radiofonic, realizată de Victoria Ungureanu
Vezi articol şi aici: Timpul, Publica, Unimedia  

Tudor Cojocariu

LinkedIn Talent Solutions for Growth Markets | Connecting recruiters with opportunities.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.