fbpx

Pod de burse peste Prut

 

Romania ii primeste la orice facultate vor pe elevii basarabeni care au protestat fata de inlocuirea cuvantului “roman” din denumirea liceului. Cei patru elevi basarabeni care au protestat fata de schimbarea denumirii liceului „Gh. Asachi” din liceu romano-francez in „moldo-francez” vor primi burse de studii in Romania. Promisiunea le-a fost facuta de Ambasada Romaniei la Chisinau. Cei patru, Andrei Dimitriu, Vitalie Zgarbur, Tudor Cojocaru si Sergiu Starcea, sunt anchetati penal de autoritatile basarabene pentru ca au rupt in aceasta primavara cuvantul „moldo” de pe inscriptia liceului, inlocuindu-l cu „roman”.

Ambasada Romaniei: „Acum nu e momentul”

Andrei Dimitriu, Vitalie Zgarbur, Tudor Cojocaru si Sergiu Starcea asteptau ieri, in fata liceului, diplomele de absolvire. Erau singurii din liceu care nu aveau emotii pentru examenele de admitere la facultate.

Ei au locurile asigurate in Romania si sunt convinsi ca vor face fata concurentei de dincoace de Prut. „Am aflat de burse de la ambasadorul Romaniei la Chisinau, Filip Teodorescu.

Ne-a chemat la ambasada saptamana trecuta”, sustine Tudor Cojocaru. Vitalie Zgarbur isi completeaza colegul spunand ca li s-au propus burse pentru studii la orice facultate doresc, din orice universitate din Romania.

„Evident, am acceptat. Eu si cu Andrei mergem in Romania la Facultatea de Drept, Vitalie – la Relatii Economice Internationale, iar Tudor – la Facultatea de Sociologie.

Inca nu ne-am decis in ce judet si la ce universitate, dar mai avem timp”, afirma Sergiu Starcea. Ambasada Romaniei in R. Moldova a refuzat sa faca vreo declaratie pe marginea acestui subiect motivand ca „ideea e in faza de tatonare” si ca „nu e momentul”, mai ales dupa declaratiile recente ale presedintelui Traian Basescu.

Acum, pe frontispiciul liceului „Gh. Asachi” nu mai scrie nimic. Asta in pofida faptului ca, in luna iunie, ministerul a aprobat o decizie prin care a obligat  toate liceele din R. Moldova sa renunte la orice denumire in favoarea celei de  „Liceu teoretic”.

Dosare penale pentru romanism

Scandalul inscriptiilor a izbucnit in urma cu doua luni, cand 300 de elevi de la liceul „Gheorghe Asachi” din Chisinau au protestat fata de  faptul ca, la indicatia Ministerului moldovenesc al Educatiei, in vacanta de primavara a elevilor a fost schimbata inscriptia de pe frontispiciul institutiei din „Liceul teoretic romano-francez” in „Liceul teoretic moldo-francez”.

Cei patru liceeni au rupt atunci partea pe care era scris cuvantul „moldo” si au inlocuit-o cu inscriptia „roman”. Politia a intentat dosare penale pe numele celor patru baieti. La putin timp, ca urmare a presiunii facute inclusiv de unii oficiali europeni, dosarele penale au fost clasate si inlocuite cu unele administrative.

Tudor Cojocariu

LinkedIn Talent Solutions for Growth Markets | Connecting recruiters with opportunities.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.