PRO BASARABIA – REPERE ISTORICE SI NATIONALE*

   Societatea de Studii Istorice “Gheorghe Ghibanescu” a marcat implinirea a 90 de ani de la Unirea Basarabiei cu Regatul Romaniei prin lansarea volumului Pro Basarabia – repere istorice si nationale (pro-basarabia-repere-istorice-si-nationale.pdf). Coordonatorii acestuia, Mircea-Cristian Ghenghea si Mihai-Bogdan Atanasiu, ambii doctoranzi ai facultatii de istorie din cadrul Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, au reusit sa imbine o serie de lucrari ale unor tineri cercetatori si istorici din Romania si Basarabia intr-un mod cat se poate de armonios. Astfel incat nici una dintre temele majore ale prezentului romanesc din Basarabia nu a fost ignorat. Titluri ca “Imaginea Basarabiei in textele pasoptiste (consideratii preliminare)”, “Invatamantul teologic si lupta Bisericii pentru limba nationala in Basarabia din 1812 pana la Unire”, “Recunoasterea Unirii Basarabiei cu Romania in dezbaterile Conferintei de pace de la Paris”, “Cedarea Basarabiei si a nordului Bucovinei in presa ieseana (iunie-iulie 1940)”, “Teroarea intelectualitatii basarabene sub regimul ocupatiei sovietice (1940-1941)”, “Cateva precizari privind pozitia presei politice romanesti fata de problema refugiatilor basarabeni din Romania (septembrie-decembrie 1944)”, “Integrarea Basarabiei in Romania Mare-pentru un nou demers istoriografic”, “Basarabia-coordonate actuale ale unei modernitati instrainate”, ne prezinta problemele majore ale societatii romanesti in raport cu Basarabia instrainata si viceversa.

   Printre autori se numara cercetatori si istorici importanti precum Octavian Ticu, Gheorghe Badea, Sergiu Bacalov, Mariana Taranu, Oleg Bercu, Mircea-Cristian Ghenghea, Mihai-Bogdan Atanasiu si multi altii.

   Constient de faptul ca nimeni nu ar putea sa prezinte volumul mai bine decat coordonatorii acestuia, voi reproduce un pasaj reprezentativ: “Lucrarea de fata nu poate reprezenta decat un argument semnificativ pentru ideea ca, in pofida obstacolelor si a dificultatilor inerente vremurilor pe care le traim, reflectarea trecutului istoric firesc al Basarabiei capata, treptat, o cadenta fireasca, noua generatie de cercetatori si istorici percepand, in mod corect, necesitatea pastrarii memoriei faptului national.”                 

*Lucrarea se gaseste in marile biblioteci din Romania si Republica Moldova.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

Tudor Cojocariu

Development enthusiast | Marketing uplifter

2 thoughts on “PRO BASARABIA – REPERE ISTORICE SI NATIONALE*

 • 29/03/2008 at 8:42 pm
  Permalink

  Mulţumesc Tudor pentru recomandare! Sper să găsesc lucrarea!

  Firesc e că istoricii din România să se intereseze de Basarabia. Aşa cum ai noştri se interesează de sudul Basarabiei si, uneori, de Bucovina.

  Reply
 • 29/03/2008 at 10:21 pm
  Permalink

  din fericire pentru mine, chiar acum citesc lucrarea si trebuie sa recunosc ca e mai valoroasa si mai actuala decat m-as fi asteptat.
  asta nu ti-e flecareala aiurea a politicienilor sau a “liderasilor” incompetenti…
  spor la cautare!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.