fbpx

(Interviu pentru Unimedia) Roman-francez din nou: Liceul Gheorghe Asachi a revenit la normal

UnimediaÎn luna mai a lui 2006 ne revedeam frontispiciul liceului în care învăţam, profanat în linişte şi pace de autorităţile comuniste aflate atunci la putere. După două zile, imediat după reînceperea studiilor, am readus împreună lucrurile la normal, ce-i drept cu mare tam-tam şi într-un mod care doar „calculat” nu putea fi numit. Ne-am ales atunci cu dosare pentru huliganism în grup, desfăşurat în circumstanţe agravante, conform prevederilor art. 287, alin. (2), lit. b) din CP al RM. Amintesc, că la 23 ianuarie 1991, s-a produs la ordinul ministrului de atunci, reorganizarea şcolii medii moldoveneşti de cultură generală nr. 1 în Liceul român-francez „Gheorghe Asachi”., pentru ca la 5 martie 2006, liceului nostru să i se elibereze certificatul de acreditare AP nr. 000210, conform căruia meseria învăţământului primar, gimnazial şi liceal cu profilurile real şi umanist a fost acreditată liceului teoretic moldo-francez „Gheorghe Asachi”. Evident, modificarea anti-identitară a fost operată de către ministrul comunist de atunci, director al Institutului de Integrare Europeană şi Ştiinţe Politice din cadrul Academiei de Ştiinţe, acum şi care, după cum am avut privilegiul să văd cu ochii mei la Bucureşti în iarna lui 2009, avea aceleaşi convingeri moldoveniste şi anti-identitare, la fel ca atunci.

După o perioadă de aproape două luni de la protest, cauza penală a fost încetată pe motivul lipsei de probe. Este important că această desfăşurare de evenimente a avut loc inclusiv cu aportul domnilor director B.Volosatâi şi a domnului director-adjunct P. Bontiuc, care au declarat că nu există pretenţii din partea conducerii liceului sau a părinţilor la adresa noastră. De asemenea, trebuie menţionat şi aportul lui Dorin Chirtoacă, avocat pe atunci în cadrul Comitetului Helsinki pentru apărarea drepturilor omului, în calitatea sa de primă persoană publică ce ne-a oferit asistenţă juridică şi suport în acele momente, foarte interesante, de altfel. Tot sub coordonarea primarului şi a preşedintelui de acum, domnul Mihai Ghimpu, a avut loc o acţiune publică a tineretului liberal de susţinere a noastră, în care trecătorilor li s-au legat la mâini benzi tricolore. Le mulţumesc încă odată şi pe această cale, atât lor cât şi susţinătorilor cauzei noastre din presă şi societatea civilă.

Au fost momente în care nici nu puteam spera că acţiunea noastră va avea un rezultat privind denumirea liceului, iar faptul că toate liceele au fost „dotate” cu frontispicii pe care scria „liceu teoretic”, a fost văzut de noi drept o victorie parţială. Acum însă putem fi mulţumiţi de ceea ce vom vedea în continuare pe faţada liceului Asachi.

Este un mare avantaj al generaţiei mele că poate urmări cum sub ochii noştri lucrurile se schimbă permanent, iar uneori chiar şi în bine…

De acum, Liceul „Gheorghe Asachi” va fi un român cu acte în regulă.

Le mulţumim celor care au făcut posibilă revenirea la normal.

*Vezi AICI un interviu realizat de UNIMEDIA.

Tudor COJOCARU, masterand SNSPA, Bucureşti

Tudor Cojocariu

Development enthusiast | Marketing uplifter

14 thoughts on “(Interviu pentru Unimedia) Roman-francez din nou: Liceul Gheorghe Asachi a revenit la normal

 • 12/01/2010 at 5:04 pm
  Permalink

  ai fost curajos, Tudor! Bravo! Si speram ca s-au sfarsit zilele acelea in care sa ne fie frica sa rostim cuvinte in limba materna.

  Reply
 • 12/01/2010 at 5:17 pm
  Permalink

  In sfarsit visul tau devine realitate! Cat mai multe vise bune, Tudor! 🙂

  Reply
 • 12/01/2010 at 7:08 pm
  Permalink

  Doamne ajuta in continuare! Multa putere tie si tuturor celor care contribuie la Marea Unire (ce frumos suna…) Cu pasi mici se fac lucrurile mari

  Reply
 • 12/01/2010 at 8:18 pm
  Permalink

  “Tot sub coordonarea primarului de ATUNCI şi a preşedintelui de acum”, cred ca e vb de “primarului de ACUM”, ca atunci era ursu, nu?
  Ma bucur ca se schimba cate ceva, asteptam si schimbarea denumirii limbii 🙂

  Reply
  • 12/01/2010 at 10:11 pm
   Permalink

   ai dreptate, lallala. am corectat textul. multumesc.
   se schimba incet-incet. sau poate nu e chiar atat de incet? 😉
   sunt si eu nerabdator sa vad cum se va intampla asta, dar si mutrele comunistilor.

   Reply
 • 12/01/2010 at 9:01 pm
  Permalink

  tinere, nu te lasa!
  la fel cum o floare nu face primavara ci doar aduce pofta de ea, si gestul vostru a nascut asteptari! priviti inapoi doar pentru a va convinge ca merita, pentru orice altceva priviti inainte, aveti toata viata in fata! 🙂

  Reply
  • 12/01/2010 at 10:15 pm
   Permalink

   si eu care credeam ca intre timp am tot plantat flori :P…
   a meritat cu siguranta. deja avem de ce sa simtim o bucatica de implinire.
   din pacate pentru noi, nu mai putem retrai acele momente, dar cum zici si tu, avem viata in fata :).

   Reply
 • 12/01/2010 at 10:33 pm
  Permalink

  Ura ! de parca o mana invizibila a luat o piatra de pe suflet adanc asezata.

  este aici un detaliu minunat insa 🙂 mi se pare ca pe vremea cand am primit diploma se scria LT si nu LTRF.

  Toata lumea care absolvise inaintea noastra, se plangeau ca de diloma unui liceu care nu a existat niciodata (in acte).

  ce se fac acum aceste cateva promotii de elevi cu diplome LT? lol

  Reply
  • 12/01/2010 at 11:38 pm
   Permalink

   Eu si cei 3 colegi ai mei am avut pe diploma “roman-francez”, la insistentele noastre, in timp ce toti ceilalti colegi ai nostri au avut “teoretic” sau chiar “moldo-francez”, nu sunt sigur. Cei care stiau de acest lucru, inclusiv familiile, isi faceau griji ca nu vom fi primiti la institutiile de invatamant superior. Ei bine, eu sunt deja bine-merci, masterand.
   Tu cand ai primit diploma?

   Reply
 • 13/01/2010 at 8:17 pm
  Permalink

  Bravo, acum putem sa spunem ca s-a savirsit! Succes!

  Reply
 • 13/01/2010 at 9:22 pm
  Permalink

  Felicitari!!! In sfarsit revenim la normalitate, revenim la romanism si tu poti sa te mandresti ca ai contribuit la asta!!!

  Reply
 • 14/01/2010 at 8:22 pm
  Permalink

  Sergiu, Ion, acum sper numai ca si celelalte institutii de invatamant sa urmeze exemplul dlui director Volosatii. Inca mai urmeaza si cuvantul ministrului.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.