Sangele apa nu se face | Tudor Cojocariu

Sangele apa nu se face

Mariana RAŢĂ

Jurnal de Chisinau, nr. 485 din 13 iunie 2006

Mai mult de 300 de studenţi români au protestat duminica trecută în faţa Ambasadei R. Moldova la Bucureşti, faţă de ancheta penală declanşată de autorităţile de la Chişinău în cazul celor patru elevi de la Liceul “Gheorghe Asachi” care au distrus inscripţia “moldo” de pe frontispiciul liceului, înlocuind-o cu inscripţia “român”.

Demonstranţii au cerut forţelor de ordine moldoveneşti să renunţe la dosarele penale care le-au fost deschise tinerilor.
Alături de tinerii basarabeni, la manifestaţia de duminica trecută au participat reprezentanţi ai românilor din Harghita, Covasna, Galaţi, Braşov şi Constanţa şi studenţi bucureşteni. Manifestaţia a fost sprijinită de Asociaţia 21 Decembrie 1989, Grupul Independent pentru Democraţie (GID) şi Asociaţia Civic Media.

O notă aparte a făcut un grup de aproape 30 de suporteri dinamovişti veniţi să-i susţină pe moldoveni. Tot ei au fost cei mai inspiraţi în compunerea lozincilor strigate de protestatari. Dinamoviştii au dat cel mai des tonul la cântat “Hora Unirii”, “Deşteaptă-te, române!” sau “Acelaşi sânge, aceeaşi ţară/români am fost cu toţi odinioară”, informează ziarul “Evenimentul Zilei”.

“Anchetaţi pentru românism”

Protestatarii şi-au manifestat nemulţumirea faţă de acţiunile autorităţilor moldoveneşti. Astfel, un student basarabean care învaţă la Braşov a declarat că modul în care s-a procedat faţă de cei patru elevi de la Liceul “Gh. Asachi” este absurd. “Liceul se numea “român-francez”. Autorităţile i-au schimbat numele în timpul vacanţei de Paşti. Să le deschidă dosare penale pentru că au schimbat sigla la loc cum era e un abuz”, a explicat tânărul.

“E o exagerare din partea autorităţilor centrale de la Chişinău. Tinerii riscă acum până la cinci ani de închisoare pentru românism, nu pentru huliganism”, spune Irina, o tânără din R. Moldova studentă la Universitatea Bucureşti.

“Pentru noi, voi sunteţi eroi!”

Potrivit presei din România, demonstranţii de la Bucureşti au scandat în faţa Ambasadei Moldovei mesaje către tinerii basarabeni dar şi către politicienii de la Bucureşti şi Chişinău. “Suntem mândri de voi!”, “Pentru noi, voi sunteţi eroi!”, “De politicieni mereu ignoraţi, de fraţii voştri niciodată uitaţi!”, “Dosar penal, pentru spirit naţional!”, “Ungureanu, ştii ceva – “light Romanian” e limba ta!”, “Mai bine mort, decât comunist”, “Golani şi Huligani, apăraţi limba română!”, “Sângele apă nu se face!”, “Jos cu comuniştii!” şi “Basarabia e România!”, au fost câteva dintre lozincile scandate de protestatari, pe parcursul a două ore.

Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, Teodor Maries, a informat că la sediul GID au fost strânse 5 000 de semnături întru susţinerea elevilor de la Liceul “Gh. Asachi”. Acestea, alături de declaraţiile protestatarilor urmau să fie depuse ieri la Ambasada Republicii Moldova şi la Ministerul Afacerilor Externe al României.

“Nu comentăm”

Solicitaţi de JURNAL pentru a se referi la protestul organizat duminica trecută, surse din cadrul Ambasadei R. Moldova la Bucureşti au declarat că nu pot face nici un comentariu, dat fiind faptul că “protestatarii încă nu au depus nici o declaraţie la ambasadă. Dacă este vorba despre o manifestaţie organizată, atunci trebuia să fie adunate semnături, să fie scrisă o declaraţie, dar nu am primit nimic. Pare o joacă de copii”.

Amintim că în timpul vacanţei de Paşti, administraţia Liceului “Gh. Asachi” din Chişinău a modificat titulatura instituţiei din “român-francez”, în “moldo-francez”. Nemulţumiţi de modificarea operată, la 4 mai sute de elevi ai liceului au organizat un protest în faţa instituţiei. În cadrul respectivei manifestaţii, patru liceeni (Tudor Cojocaru, Vitalie Zgarbur, Sergiu Stârcea şi Andrei Dimitriu) au rupt partea de inscripţie pe care era scris “moldo” şi au pus în loc o foaie pe care au scris “român”. Pentru acţiunile întreprinse, Comisariatul de poliţie al sectorului Centru al capitalei le-a întocmit tinerilor un dosar penal, acuzându-i de “act de huliganism agravant, comis în grup”. Acum băieţii riscă amendă penală sau detenţie până la cinci ani.

“Dosarele încă nu au fost închise”

Tudor Cojocaru, unul dintre liceenii anchetaţi penal pentru că au rupt inscriţia “moldo” de pe frontispiciul Liceului “Gh. Asachi”, ne-a comunicat că nu au nici o noutate. “Totul e pe vechi. Acum o lună, ni s-a promis că dosarele vor fi închise, dar nu s-a făcut nimic. Ne-a fost frică să nu fim cumva persecutaţi la BAC, dar nu ne-au fost create probleme. Astăzi, am susţinut ultimul examen, iar vineri vom afla notele. Abia atunci vom putea spune cu certitudine cum am fost trataţi pentru acţiunile noastre.

Cât priveşte manifestaţiile organizate de studenţii din România întru susţinerea noastră, vreau să le mulţumesc mult pentru sprijin. Mă simt onorat de cele făcute de ei”.

“Dosarele vor fi închise pentru că nu sunt probe”

Solicitat de JURNAL, directorul Liceului “Gh. Asachi”, Boris Volosatâi, a declarat: “În baza legislaţiei în vigoare, Liceul “Gh. Asachi” se va numi “Liceul teoretic “Gh. Asachi”. Legea învăţământului prevede existenţa doar a liceelor teoretice, fără specificarea profilurilor.

Cât priveşte dosarele liceenilor, nu pot comenta ceea ce se întâmplă acum. Pot spune doar că băieţii susţin acum examenele. Ştiu că dosarul nu are probe pentru învinuirea liceenilor şi că ei vor fi absolviţi de răspundere penală.

Manifestaţia organizată duminica trecută de către studenţii din România mi se pare ceva firesc. Dacă nu am avea susţinerea lor, am rămâne numai cu cei care sunt împotriva noastră. Îmi pare bine că au reacţionat în felul acesta.”

Tudor Cojocariu

Development enthusiast | Marketing uplifter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.