Tineri de pe ambele maluri ale Prutului, uniti in gand pentru Eminescu | Tudor Cojocariu

Tineri de pe ambele maluri ale Prutului, uniti in gand pentru Eminescu

6La galeria Sigma a avut loc expozeul Eminescu – contemporanul nostru. Evenimentul organizat de Liga Studentilor Basarabeni din Bucuresti(G.I.), in colaborare cu anticariatul Sigma, a marcat 159 de ani de la nasterea poetului national Mihai Eminescu. Printre invitati s-au numarat domnii av. Mihai Nicolae, presedintele Institutului „Fratii Golescu pentru Romanii din Afara Granitelor”, ing. Ioan Vescan, a carui colectie a fost expusa si doamna Eugenia Guzun, realizator al emisiunii „Romani in lume” de la Radio Romania Actualitati.

De asemenea, au fost prezenti tineri de pe ambele maluri ale Prutului, ca semn al aceluiasi gand de cinstire a Luceafarului Mihai Eminescu.

In cadrul expozitiei au fost prezentate obiecte rare precum gravura Arborele Eminescu a basarabeanului C. David, un volum8 din editia a X-a a lucrarii Poesii, ingrijita de Titu Maiorescu, o lucrare a unicului student care a rostit un discurs comemorativ la slujba de inmormantare a poetului, un volum al criticului Perpessicius cu autograful autorului, un album comemorativ aparut cu prilejul a 20 de ani de la uciderea poetului si multe altele. De asemenea, au fost expuse plicuri, carti postale si fotografii care il prezentau pe Mihai Eminescu in mai multe ipostaze, de la imaginea acestuia contempland pana la plimbarile sale prin parc, la brat cu un personaj feminin.

2Una dintre principalele atractii ale expozitiei a constituit-o editia in miniatura a Luceafarului, cea mai mica lucrare editata vreodata din opera eminesciana, scrisa cu litere diamant.

 

Expozitia va fi deschisa pentru vizitatori pana pe 29 ianuarie, zilnic intre 9.00 si 18.00.

 

Autor: LSB Bucuresti (G.I.)

Foto: Dinu Gutu

Tudor Cojocariu

Development enthusiast | Marketing uplifter

13 thoughts on “Tineri de pe ambele maluri ale Prutului, uniti in gand pentru Eminescu

 • 16/01/2009 at 6:29 am
  Permalink

  Ma bucur din toata inima cand vad aceasta unitate fie si culturala intre tinerii de pe ambele maluri ale Prutului. Datorita lui Eminescu fie-i memoria pe veci binecuvantata.
  Doamne ai grije de el acolo in ceruri, si de noi aici pe pamant.

  Reply
 • 16/01/2009 at 6:35 am
  Permalink

  “Suntem in cuvint si-n toate, floare de latinitate…”-acesta e adevarul, iar Eminescu, ramane cel care ne uneste, atat pe noi romanii de pretutindeni, cit si ambele maluri de Prut.

  Reply
 • 16/01/2009 at 8:47 am
  Permalink

  Pt actiune meritati felitati, insa pentru faptul ca va prezentati drept ong care nu exista meritati sa fiti atentionati justitiei.
  singura organizatie legala care este este UNTB!

  Reply
 • 16/01/2009 at 8:59 am
  Permalink

  Domnilor Popescu si Rusu, va multumim.
  Oxana, asta a si fost unul dintre numeroasele motive pentru care a avut loc evenimentul :-).
  Irina, atat pe afis, cat si pe comunicatul initial era mentionata sintagma (G.I.), adica grup de initiativa (vezi aici http://www.basarabeni.ro/stiri/social/expozeul-eminescu-invitatie-882/ – atrage atentie si asupra comentariilor, unde am si vorbit despre situatie, asa cum mi-e cunoscuta mie. Vei observa ca suntem de aceeasi parere.). Asta inseamna ca acest G.I. urmeaza sa se constituie si legal, nu doar “pe teren” in cel mai scurt timp, dosarul pentru min. Justitiei fiind in curs de completare. Pentru a nu exista dubii, am trecut si pe acest articol aceeasi sintagma “G.I”. Nu cred ca exista vreo diferenta daca suntem sau nu constituiti legal, atat timp cat nu ascundem acest lucru. Iti multumim pentru felicitari :).

  Reply
 • 20/01/2009 at 12:54 pm
  Permalink

  Sincer cred ca se face mare haos cu attea organizatii. Eu sunt membru in UNTB chiar daca nu ma implic atata cat as putea, dar cred ca e o prostie sa se faca 1000 de organizatii de basarabeni.Nu putem fi uniti
  pt Tudor: felicitari,urmaresc ceea ce faci si respect

  Reply
 • 20/01/2009 at 4:09 pm
  Permalink

  Nicu, mai era o colega de a ta, Irina, care zicea ceva de niste cozi de topor. Acum apari tu si spui ca infiintarea unei noi asociatii (a o mia, din spusele tale) ar fi o prostie. Si, ca sa ma ametesti si mai tare, mai afirmi si ca respecti pe cel care posteaza asemenea articole. Nu cred ca se va lega ceva cu asemenea abordare (asta daca pornim doar de la aceste cateva schimburi de replici pe un blog).
  Cat tine despre rostul existentei unei alte asociatii, iti/va amintesc doar ca ONG-urile nu sunt partide (oricine poate face parte din cate asociatii vrea, atata vreme cat statutul nu interzice asta) si nu poate fi vorba de concurenta, numar de membri sau eventuale “impartiri a zonelor de influenta”. Fiecare este liber sa faca ce vrea si cum vrea pe spatele propriu, nicidecum pe al altora, cel putin in sectorul asociativ in care sunteti si voi mandri particele.
  Cu cat mai multe actiuni se vor face, cu atat mai bine pentru noi toti.
  Cu bine,

  Reply
 • 26/05/2009 at 2:47 pm
  Permalink

  văd că nimeni nu observă…

  Aţi scris: “o lucrare a unicului student care a rostit un discurs comemorativ la slujba de inmormantare a poetului”

  eu ştiu că la biserică, la înmormântarea lui Eminescu, a ţinut discurs Grigore Ventura, ziarist (”vrun mititel” anticipat de defunct, care determinase internarea lui Eminescu la ospiciu), iar la mormânt profesorul şi amicul lui Eminescu, directorul de la Adevărul, D.A. Laurian.

  voi despre care student vorbiţi? sau ne apucăm să inventăm unul?

  Reply
 • 26/05/2009 at 6:55 pm
  Permalink

  vesperala, asa a fost prezentata lucrarea de catre domnii anticari.
  recunosc, nu am studiat subiectul pentru a-ti da sau nu dreptate.

  Reply
 • 10/06/2009 at 9:47 am
  Permalink

  🙂 am încercat să găsesc studentul, cred că e vorba despre Constantin Calmuschi (n.1868-), care era student la litere atunci când a participat la înmormântarea lui Eminescu. Mai târziu: director al bibliotecii din Galaţi, profesor. ciudat că nu apare numele său în articolul de mai sus, în prezentarea de care spui, căci nu a fost chiar un “neica nimeni”
  http://www.bvau.ro/manifestari/2008/1100/constantin_calmuschi.pdf

  Reply
  • 09/08/2009 at 6:45 pm
   Permalink

   In cautarile mele am gasit aceasta dilema legata de Calmuschi. Ei bine, Constantin Calmuschi a fost intradevar studentul care a tinut un panegiric la inmormantarea lui Eminescu, la propunerea lui Titu Maiorescu, care a si apreciat favorabil cuvantarea studentului. Calmuschi a fost director al Bibliotecii “V.A. Urechia” (biblioteca in care lucrez 🙂 ) si profesor in Galati, Focsani, Piatra Neamt. … Vorbeam de cautari… ei bine, stim multe despre el, din pacate nu am gasit nicaieri data si locul mortii sale. Asa ca… daca cineva poate sa ma ajute cu vreo indicatie… profund recunoscatoare as fi. Toate bune.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.