9 mai. Ziua victoriei sovieticilor asupra moldovenilor

9 mai. Ziua victoriei sovieticilor asupra moldovenilor

Istoria e ciudată. Ne lasă o mulțime de semnificații pentru aceeași zi. Dar și mai ciudați sunt oamenii, care o interpretează în fel și chip, ajungând să pervertească valori general umane de dragul unor câștiguri egoiste imediate. Asta face astăzi Rusia, care, în calitatea ei de continuatoare mândră a URSS, își manifestă triumful veninos asupra fascismului, arogându-și rolul de aducătoare a păcii. Dacă vă îndoiți de această calitate a Rusiei/URSS, bine faceți. Iar dovada e în imaginea de la sfârșit.

În mod ideal, afecțiunea asta psihică de masă ar fi trebuit să fie doar problema rușilor, la ei în țară și la ei acasă. Doar că afecțiunea presupune revărsarea acestei frustrări mizerabile asupra tuturor celor care au avut vreodată de a face cu ei. De asta, dar și pentru că suntem prea slabi, ne pomenim an de an cu benzi de colorado, cu niște rable de tancuri străine și cu straie sovietice învechite de vremuri purtate de fete înnoite de chirurgia modernă. Imaginea e grotescă și ar trebui să deranjeze orice individ cu o minimă conștiință de sine. Dar se pare că din ăștia au mai rămas puțini în Prutonistria. Iar cei care au rămas, fie nu prea se mai manifestă pe afară de prea multă greață, fie au ajuns indiferenți. Noroc de rețelele sociale, de forumuri, de secțiunile de comentarii, de bloguri, sau de alte resurse online, unde au fost împinși treptat și sigur de liderul maxim al republicii experimentale Moldova.

Doar dacă ne-am gândi la faptul că, între mai 1945 și decembrie 1953, 1.654.000 de români moldoveni și bucovineni au fost deportați, din care 215.000 au murit (cf Wikipedia), ar trebui să boicotăm orice manifestare a rușilor, care au motive să-și sărbătorească victoria. Doar că victoria lor este asupra noastră. Nu mai reiau enumerarea nenorocirilor generate de rușii sovietici între 1945 și 1991.

Așadar, în loc să comemorăm re-sovietizarea Prutonistriei, începută la 9 mai 1945 și să ne manifestăm aderența la valorile Uniunii Europene, mulți dintre noi, inclusiv autoritățile, serbează ca niște neoameni victoria sovieticilor asupra moldovenilor. Iar asta e cel mai grav.

Și pentru că am vorbit zilele astea prea mult despre O-zone, care și-au abandonat principiile proclamate anterior cântând pentru a-i aduce lui Plahotniuc mii de gură-cască-n-piață, vă propun să ascultăm ceva de Billy Joel și Dave Gahan, ale căror zile de naștere au fost tot pe 9 mai.

Referitor la titlu, nu mai repet că moldovenii sunt români, pentru că toată lumea știe asta deja.

Vedeți referiri la material și pe website-ul Europei Libere.

Agresiunile armate ale Rusiei-URSS

Tudor Cojocariu

Development enthusiast | Marketing uplifter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.