fbpx

Tudor Cojocariu

Senior Account Executive @ LinkedIn | Advising Central & Eastern European businesses on Learning & Development

De revolta

#PlahaDon, un cersetor rauvoitor care-si foloseste copiii pentru a primi bani de bautura

Lucrurile se complică pentru alianța #PlahaDon, care primește șuturi după șuturi de la partenerii occidentali. În timp ce bandiții noștri de la guvernare plătesc din banii noștri firme americane dubioase să le facă lobby murdar pe la stakeholder-ii din toată lumea, oficialii de la Bruxelles dau semne că ar fi imuni la propaganda puterii. Și bine fac.

Oricât ar încerca alde Candu și Filip să ne ducă de nas, făcând-o pe responsabilii și speriindu-ne că din cauza opoziției, care-i manipulează pe bieții europeni, poporul va muri de foame, bieții europeni știu că La Famiglia are nevoie de granturi și împrumuturi doar pentru interesele lor egoiste. Iar asta pentru că ai noștri găinari de pe Bâc nu știu să producă nimic din propriile resurse, ci se milogesc pe la donatorii internaționali, exact cum o face un cerșetor care-ți ia banii să-și ia o pâine, dar îi dă pe țigări și băutură.

Treburile astea poate nu erau atât de clare prin 2009, când, după 8 ani de guvernare antieuropeană, UE simțea nevoia ”să cucerească” RM cu orice preț și era dispusă să închidă ochii la furturile cleptomanilor noștri, care abia prindeau anvergură. Acum, însă, după alți 8 ani de hoții, este curată nesimțire să mai stai cu mâna întinsă pe la donatori pentru a acoperi găurile lăsate tot de tine în anii trecuți. Și nu, nu poporul va avea de suferit dacă cele 100 de milioane (grant și credit) vor întârzia, sau nu vor mai veni deloc, ci doar hoții de la guvernare, care riscă să simtă furia celor pe care i-au furat până acum.

Am avut și voi avea discuții lungi cu oameni a căror părere o respect și care-mi spuneau că nouă ne este ușor să vorbim de la București, Paris, Londra, New York sau Moscova. Este și nu este adevărat. Pe de o parte, ne este mai ușor decât celor care au rămas dependenți de toanele decidenților noștri corupți. Pe de altă parte, însă, avem acolo rude, prieteni, oameni dragi.  Tocmai de aici și revolta noastră de a nu mai sprijini furturile din buzunarele acestora. A tolera abuzurile puterii față de oamenii dragi nouă ar însemna să devenim părtași la acestea. Asta pentru că puterea exploatează nevoile majorității populației în raport cu donatorii, exact cum un cerșetor răuvoitor exploatează nevoile unui copil în raport cu trecătorii, pentru a-și putea cumpăra băutură. Sigur, copilul va primi și el ceva, dar nu mai mult decât are nevoie pentru a supraviețui până la următoarele acte de milă ale trecătorilor.

Vor urma vremuri grele, iar cureaua va fi strânsă și mai mult în perioada ce urmează. Cu sau fără banii donatorilor, exact așa cum s-a întâmplat până acum. Soluția este să ne revoltăm cu toții și să ne luăm înapoi demnitatea și resursele furate de gașca de la guvernare. La ei sunt banii noștri, nu la europeni sau americani. În Elveția, Bahamas, Cipru. Să-i luăm de acolo. Anume din această perspectivă, decizia de a amâna acordarea celor 100 de milioane, susținută preponderent de alianța PPE – ALDE este o inițiativă bună pe termen lung, deși dureroasă pe termen scurt. Și, cine știe, poate că ai noștri ca brazii, vor tremura ca trestiile și o vor lăsa mai moale cu abuzurile. Pe termen mediu, că vin alegerile.

Tudor Cojocariu

LinkedIn Learning Solutions for businesses in Central and Eastern Europe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.