Adresare tuturor

Suntem elevi ai liceului Teoretic Român-Francez „Gheorghe Asachi” preocupaţi de problemele liceului nostru şi de faptul că nu se mai întreprinde nimic de către direcţie în vederea rezolvării acestora.
În ultima vreme au loc evenimente la care nu credeam că vom fi nevoiţi să participăm. Deznaţionalizarea românilor basarabeni, proces care ne-a afectat direct şi pe noi, elevii liceelor române din Republica Moldova, ia amploare având ca prim pas schimbarea denumirii liceelor prin impunerea cuvântului „moldo”. Care vor fi următoarele acţiuni dacă vom fi indiferenţi? Schimbarea limbii de predare, trecerea la istoria integrată şi ca rezultat lichidarea totală a instituţiilor româneşti.
Vorbind despre instituţiile româneşti, să nu uităm problema numărul unu la moment.
Ne venea a râde când citeam ridicola denumire de pe frontispiciul liceului -«moldo-francez» şi concomitent plângeam când realizam cît de gravă este situaţia. Dacă a ajuns şi liceul nostru la o astfel de ruşine, atunci ce se va întâmpla cu celelalte? Să concretizăm, pentru cei care încă nu şi-au dat seama, că studiem într-o limbă română, şi nu în moldovenească. Drept consecinţă la nemulţumirea noastră, am organizat un protest, la care au participat majoritatea colegilor noştri. Ceea cu ce au încercat să ne oprească autorităţile şi unicul lucru care le-a venit în cap a fost deschiderea pornirea unor procese penale colegilor care au rupt o parte din frontispiciu reprezentându-i pe toţi cei revoltaţi. Dar n-o să le reuşească! Noi suntem uniţi şi vom lupta până la ultima răsuflare!
Ne-am decis, avem cerinţe stricte, bine formulate şi vă rugăm să apreciaţi faptul că nu le ascundem de nimeni, cum au făcut-o „unii”.
Cerem:
1. Să se revină la denumirea anterioară, adică Liceu Teoretic Român-Francez „Gheorghe Asachi”
2. Închiderea dosarelor penale pe numele Tudor Cojocari, Vitalie Zgarbur, Sergiu Stârcea şi Andrei Dumitriu.
3. Renunţarea la ideea introducerii istoriei integrate în procesul de învăţământ.

Gherciu Ana şi Coţaga Olga din cl. a IX-a „H” şi Daniela Tabuci din cl. a VII-a din Liceul Teoretic Român-Francez „Gheorghe Asachi„

Tudor Cojocariu

Development enthusiast | Marketing uplifter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.