Liceeni din Chisinau, anchetati de politie | Tudor Cojocariu

Liceeni din Chisinau, anchetati de politie

POLITIA DIN CHISINAU a început ancheta penală, sub învinuirea de “huliganism agravant săvîrşit în grup” împotriva a 4 elevi de la liceul “Gheorghe Asachi” din Chişinău care protestaseră faţă de schimbarea inscripţiei de pe frontispiciul instituţiei din “liceu româno-francez” în “liceu moldo-francez”.

Liceul “Gheorghe Asachi” din Chişinău este cunoscut nu numai ca unul din liceele de elită din capitala Republicii Moldova ci şi ca un centru de opoziţie la guvernarea comunistă şi de susţinere a românismului în Basarabia. În 2001, după ce comuniştii din Republica Moldova cîştigaseră prima oară alegerile, elevii acestui liceu au organizat o demonstraţie anticomunistă, cu intonarea imnului României.


În 2002, alături de elevi, la acţiuni de protest anticomuniste au participat şi profesorii, determinînd guvernarea comunistă să interzică ţinerea examenelor de bacalaureat în respectivul liceu.

Deşi într-o hotărîre de guvern mai veche denumirea oficială a liceului “Gheorghe Asachi” era de “liceu moldo-francez”, din 1990 încoace pe frontispiciul acestuia a stat scris “Liceul româno-francez Gheorghe Asachi”. În 2006, guvernul comunist a hotărît că această “ilegalitate” trebuie să înceteze, iar pe frontispiciul liceului s-a inscripţionat denumirea oficială de “liceu moldo-francez”. Măsura luată de comunişti a provocat o demonstraţie de protest a vreo 300 de elevi. În cursul demonstraţiei inscripţia “moldo” de pe frontispiciul liceului a fost distrusă şi înlocuită cu o hîrtie pe care scrie “român”. Aceasta este fapta considerată “huliganism” de poliţia chişinăuană.

Guvernanţii comunişti de peste Prut or fi indignaţi de gesturile liceenilor de la “Gheorghe Asachi” dar pe noi, tocmai asemenea “huliganisme” ne fac să privim cu optimism viitorul Basarabiei.

 

 

 

 

Tudor Cojocariu

Development enthusiast | Marketing uplifter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.