fbpx

Astăzi Gheorghe Ghimpu ar fi împlinit 73 de ani

Gheorghe Ghimpu s-a născut la 26 iulie 1937 în satul Coloniţa, judeţul Lăpuşna, România (RM în prezent). A fost politician din RSSM, apoi RM, deţinut politic  în perioada sovietică pentru convingerile sale şi participarea la fondarea Frontului Naţional-Patriotic din Basarabia şi Nordul Bucovinei din 1972. Este fondator al Mişcării de Eliberare Naţională şi membru al Comitetului Executiv al Frontului Popular din Moldova, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova ales în mod democratic în 1990.

La 27 aprilie 1990, Gh. Ghimpu a arborat tricolorul pe clădirea Parlamentului (actualul sediu al Preşedinţiei), înlocuind astfel drapelul sovietic. Gestul său simbolic a rămas în memoria colectivă a românilor moldoveni din stânga Prutului, dar şi pentru ceilalţi români, drept un eveniment istoric, încărcat de semnificaţii care a încununat lupta ascunsă, iar mai apoi deschisă, a mişcării de eliberare naţională, promotor important al  căreia a fost Gh. Ghimpu.

Activitatea sa a cuprins mai multe domenii, printre care activităţile ştiinţifice, civice şi politice. Totuşi, conform celor care l-au cunoscut fiind în viaţă, Gh. Ghimpu, istoria şi identitatea poporului român l-au interesat dintotdeauna în mod deosebit.

Patriotismul şi activitatea plină de entuziasm şi devotament a lui Gh. Ghimpu l-au propulsat în rândul personalităţilor marcante, definitorii în ceea ce priveşte lupta de eliberare şi emancipare naţională a românilor moldoveni din stânga Prutului. Dar tot aceleaşi calităţi au determinat accidentul petrecut la 27 octombrie 2000 în condiţii neelucidate până în prezent, care i-a provocat moartea, parte a unui şir de alte accidente controversate.

Pentru mine, la fel ca şi pentru mulţi alţi tineri din generaţia mea, Gh. Ghimpu, aşa cum îl cunoaştem din activitatea sa, reprezintă o concentrare de valori şi principii umane, demne de însuşit drept reper şi călăuză.

Tudor Cojocariu

LinkedIn Talent Solutions for Growth Markets | Connecting recruiters with opportunities.

2 thoughts on “Astăzi Gheorghe Ghimpu ar fi împlinit 73 de ani

  • 26/07/2010 at 7:45 pm
    Permalink

    Tare ciudat au disparut oameni ca Nicolae Costin. Viktor Yushchenko a fost otravit … Pare ca personalitatile care aveau puterea sa scoata tari de sub influenta Kremlinului sfarsesc tragic.

    Asa cum se afirma recent (in alt context totusi) : tradatorii sfarsesc prost.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.