fbpx

Tudor Cojocariu

Senior Account Executive @ LinkedIn | Advising Central & Eastern European businesses on Learning & Development

Politice

Au dat în el ca într-un sac de cartofi, pentru că merită

Așadar, am scăpat de Zubco. Mare lucru am mai făcut! zic eu și-mi pun mâinile în cap atunci când îmi amintesc de firile demnitarilor noștri, așa cum și le-au etalat de fiecare dată când au avut ocazia. Vanitate, orgoliu exagerat, ipocrizie, duble standarde și sete de răzbunare, le găsim pe toate în arsenalul oficialilor noștri. Prin urmare, îmi păstrez rezervele privind soluționarea justă a cazului omorului lui Sorin Paciu.

În același spirit, îmi exprim rezervele privind bunele intenții ale AIE de a guverna eficient statul. Mai curând aceasta a ajuns la un compromis, sub presiunea partenerilor externi și a societății, privind eliminarea procurorului Zubco din sistem, sau cel puțin de la ”butoane”. Credea cineva până acum că Zubco făcea taman ceea ce-i trecea prin cap la Procuratură? Sau criticam cu toții în cor abuzurile celor de la putere, indiferent deculoarea lor politică și orientarea ideologică? Bun, au existat și devieri de la unison, dar per ansamblu, când se vorbea despre greșelile guvernării, vorbeam oare doar despre Zubco, cel care oricum a cam stat ca mortul în păpușoi de ani de zile? Nu, vorbeam despre acest sistem cvasi-corupt și cvasi-amoral, care produce victime în toate sensurile posibile.

Și toate au pornit atunci când Alianța s-a complăcut în ipostaza de castă atotputernică, preluând și păstrând roțile esențiale ale vechiului sistem post-sovietic, instituit de agrarieni și perfecționat de comuniști. Ei bine, acum sistemul îi înghite rând pe rând inclusiv pe puținii bine-intenționați dintre demnitari. Lăcomia și lipsa curajului lor le va fi fatală, la fel cum ne este fatală nouă, celorlalți, de ani buni.

Democrații i-au acuzat pe liberal-democrați de organizarea premeditată a unei campanii de denigrare a PDM, lovind mingea ridicată perfect la fileu de către notoriul stângaci Zubco. Aceștia au sugerat că Mocanu a primit informațiile de la polițiștii din cadrul MAI, după care a apărut ministrul Recean, cu atitudinea sa tranșantă și echilibrată, fiind primul care a tăiat capete, păstrându-și însă propria funcție. În fond, e treaba lui Zubco și I.Lupu că au participat la vânătoare, iar Recean nu a avut ”onoarea”. Iar acum plătesc doar vinovații direct, celelalte roți din sistem rămânând intacte și chiar mai puternice. Ce facem cu Pleșca, Crețu, dar și cu alți granguri sus-puși?

În altă ordine de idei, cazul ar putea lesne intra în manualele de manipulare a opiniei publice, având PLDM drept dirijor. Cinic este. Corect politicește, tot este. Parafrazând o comedie clasică, pot primi nota 10 pentru comportamentul lor de politicieni și 2 pentru comportamentul lor de oameni de stat. Toți, fără excepții, pentru că toți au avut câte minim 2 membri de partid în pădure și pentru că nimeni dintre ei n-a anunțat imediat organele de drept. Și iată cum se vede că ei se cred înșiși organe de drept.

Liberal-democrații s-au întrecut în discursuri cu mesaje corecte de principiu, dar patetice ca ambalaj. Păcat de ei, pentru că ar fi putut mai mult și pentru că prea a bătut la ochi. Au dat în ex-procuror ca într-un sac de cartofi, pentru că merită. Nu poți avea un om suprapus peste un sistem a cărui rol este să facă dreptate, acel om să fie complice la un omor, după care să te porți de parcă demiterea lui ar fi o favoare pe care i-o faci cetățenilor. Democrații trebuie să plătească mai mult decât prin simpla demisie a unui șef de instituție. Nu-i va ajuta nici Plahotniuc pe cal alb. Cum vine el ca un Mesia, oferindu-le pe tavă comuniștilor funcția de procuror! De parcă funcția de procuror îi a lui, scoasă din buzunar, iar principiul separării puterilor în stat într-o voită democrație, ar fi opțional.

Democrații și liberal-democrații s-au acuzat reciproc de duble standarde, de lipsa dorinței de depolitizare a instituțiilor pe care le conduc, precum și de instrumentalizarea cazului în folos egoist electoral.

De altfel, și liberalii, prin cele 2 discursuri avute, i-au acuzat pe toți de politizare (în sens negativ) a unui caz tragic, transmițând mesaje moralizatoare și pe alocuri exagerate. Și ei au încercat să-și aroge foloase electorale, chiar dacă mult mai discret, păstrându-și alura de partid moral(ist) care pune valoarea vieții umane pe primul loc.

Comuniștii, la rândul lor, nu au dezamăgit, asigurând startul spectacolului de slabă calitate, vorbind prin portavoce și pornind sirene prin sală. S-au liniștit inexplicabil în timpul pauzei forțate, ceea ce confirmă previziunile lui Constantin Tănase, care scria de dimineață că ședința nu va fi decât un show de ochii lumii, deciziile fiind luate dinainte.

Dar toate astea-s mărunțișuri, pentru că prea puțini dintre ei vor trage concluzii demne de niște oameni de stat. Prea puțini dintre ei și-ar putea asuma numirea unui procuror integru, profesionist și curajos. Și anume în asta constă tragismul situației noastre, nu în aforisme, poezii și aluzii joviale de prost gust.

vezi articol și pe VoxReport Unimedia

Tudor Cojocariu

LinkedIn Learning Solutions for businesses in Central and Eastern Europe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.