fbpx

Basarabia: Dosarele penale asupra celor patru elevi de la Liceul “Gheorghe Asachi” au fost închise


Timpul, 5 iulie 2006, NR.444
Dosarele penale asupra celor patru elevi de la Liceul “Gheorghe Asachi”, care au spart inscripţia “moldo” de pe frontispiciul liceului au fost închise. Avocatul liceenilor, Gheorghe Stârcea, afirmă că a fost informat despre aceasta ieri, de către ofiţerul de urmărire penală, Nicolae Cortac.

“Ofiţerul mi-a spus că procurorul sectorului Centru, Natalia Ataman, a emis o ordonanţă cu privire la încetarea urmăririi penale asupra băieţilor. Despre aceasta am fost informat la telefon, fără a fi invitat să fac cunoştinţă cu ordonanţa”.

Săptămâna trecută, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele delegaţiei ad-hoc a Parlamentului European din cadrul Comitetului de Cooperare Parlamentară RM – UE, Marianne Mikko a declarat că a abordat, în discuţiile cu mai mulţi reprezentanţi ai guvernului de la Chişinău, acest caz. În opinia ei, în cazul elevilor de la “Gh: Asachi”, “prea uşor au fost intentate dosare penale”. La aceeaşi conferinţă de presă, deputatul comunist Victor Stepaniuc a afirmat că dosarele penale în acest caz sunt “un lucru depăşit”, menţionând că a discutat cu ministrul de Interne Gheorghe Papuc, care l-a informat că celor patru elevi le-au fost deschise dosare administrative.

Gheorghe Stârcea ne-a spus că nu cunoaşte nimic despre deschiderea dosarelor administrative şi că ofiţerul de urmărire penală, Nicolae Cortac, i-a comunicat că în ordonanţă nu se vorbeşte despre aceasta. Solicitat de TIMPUL, Nicolae Cortac ne-a spus că nu cunoaşte nimic despre ordonanţa procurorului. Iar Natalia Ataman a refuzat să se expună referitor la acest caz. Totodată, Tudor Cojocaru, unul dintre cei patru liceeni, ne-a spus că a aflat despre încetarea urmăririi penale doar din presă.

Anterior, Vitalie Nagacevschi, preşedinte al Organizaţiei “Juriştii pentru drepturile omului”, menţiona în cadrul unei emisiuni la radio “Antena C”, că cei patru elevi de la “Gh. Asachi” pot obţine câştig de cauză la CEDO, în cazul în care instanţa naţională îi va sancţiona fie pe cale penală, fie administrativă. “Nu poate fi vorba de nici un fel de huliganism, pentru că trebuie să ne întrebăm ce scop urmăreau elevii. Iar acest scop era să se pronunţe împotriva schimbării denumirii Liceului “Gheorghe Asachi” din româno-francez în moldo-francez. Altfel spus, tinerii şi-au realizat dreptul constituţional la libertate de exprimare, fără să urmărească scopul de a perturba ordinea publică”, susţine Nagacevschi.

Tudor Cojocaru, Sergiu Stârcea, Vitalie Zgarbur şi Andrei Dimitriu, elevi la Liceul “Gh. Asachi”, au fost supuşi urmăririi penale pentru “huliganism în grup”, după ce, la 4 mai curent, au schimbat inscripţia “moldo” de pe frontispiciul liceului şi au plasat în loc o hârtie vatman cu inscripţia de mână “român”.

Pavel Păduraru,
TIMPUL

 

“DE POLITICIENI MEREU IGNORATI, DE FRATII VOSTRI NICIODATA UITATI!”


… fotografii GID


Duminica 11 iunie a avut loc în Bucuresti, începînd cu ora 13, în fata Ambasadei Republicii Moldova situată în Aleea Alexandru nr. 40, un miting de solidaritate cu elevii români de la liceul “Gh. Asachi” din Chisinau persecutati de autoritatile Republicii Moldova pentru “vina” de a-si fi apărat identitatea românească – protest organizat de Asociatia 21 Decembrie si grupuri de studenti de la facultati din Romania.    continuare

 

MANIFESTATIE DE PROTEST

Duminica 11 iunie va avea loc în Bucuresti un miting de solidaritate cu elevii români de la liceul “Gh. Asachi” din Chisinau persecutati de autoritatile Republicii Moldova pentru “vina” de a-si fi apărat identitatea românească. Adunarea publică va avea loc începînd cu ora 13, în fata Ambasadei Republicii Moldova situată în Aleea Alexandru nr. 40 (în apropierea Ministerului de Externe).

În data de 4 mai a acestui an, patru elevi de la Liceul “Gh. Asachi” din Chisinau, Tudor Cojocari, Vitalie Zgarbur, Sergiu Stârcea si Andrei Dumitriu, au înlăturat de pe frontispiciul liceului inscripţia “Liceul moldo-francez”, înlocuind particula “moldo” cu “român”.


În acest mod ei au protestat fată de decizia anti-românească a autoritătilor comuniste de la Chisinău, care cu două zile înainte modificaseră “pe sest” denumirile tuturor liceelor din tară, din din “român-francez”, “român-englez”, “român-italian” si “român-spaniol” în moldo-francez, moldo-englez etc.

Elevii Liceului “Gh. Asachi” s-au solidarizat cu colegii lor persecutati si au lansat un Apel, prin care solicită:

1. Sa se revina la denumirea anterioara, adica Liceul Teoretic Român-Francez “Gheorghe Asachi”
2. Inchiderea dosarelor penale pe numele Tudor Cojocari, Vitalie Zgarbur, Sergiu Stârcea si Andrei Dumitriu.
3. Renuntarea la ideea introducerii “istoriei integrate” în procesul de învatamânt.

Protestul este organizat de Asociatia 21 Decembrie si grupuri de studenti de la facultati din Romania.

 

Sângele apă nu se face
Mariana RAŢĂ
Jurnal de Chisinau, nr. 485 din 13 iunie 2006
Mai mult de 300 de studenţi români au protestat duminica trecută în faţa Ambasadei R. Moldova la Bucureşti, faţă de ancheta penală declanşată de autorităţile de la Chişinău în cazul celor patru elevi de la Liceul “Gheorghe Asachi” care au distrus inscripţia “moldo” de pe frontispiciul liceului, înlocuind-o cu inscripţia “român”.

Demonstranţii au cerut forţelor de ordine moldoveneşti să renunţe la dosarele penale care le-au fost deschise tinerilor.
Alături de tinerii basarabeni, la manifestaţia de duminica trecută au participat reprezentanţi ai românilor din Harghita, Covasna, Galaţi, Braşov şi Constanţa şi studenţi bucureşteni. Manifestaţia a fost sprijinită de Asociaţia 21 Decembrie 1989, Grupul Independent pentru Democraţie (GID) şi Asociaţia Civic Media.    continuare

 

SEMNATURI DE SUSTINERE A LICEENILOR ROMÂNI DIN BASARABIA

Urmaresc cu durere in suflet evenimentele ce se desfasoara la Liceul “Gheorghe Asachi” din Chisinau, si-mi vin in memorie zilele de grea cumpana din vara anului 2004, atunci cind a fost devastat Liceul “Lucian Blaga” din Tiraspol, si alte scoli romanesti din Transnistria. Mii de copii ramasi in mijlocul drumului, care plingeau de durere. Nenumarati profesori care erau alaturi de noi, doar ei au fost singurii care ne sustineau si ne aparau drepturile.

Am fost nevoiti, impreuna cu cei maturi, sa participam la mitinguri de protest, sa pichetam ambasada Rusiei la Chisinau. Adica peste tot se declara despre “drepturile copiilor….” Oare poate fi vorba de drepturi daca copiii sunt calcati in picioare? Cine sunt acei care ne apara drepturile?

Am auzit ca peste hotare copiii sunt protejati, au drepturi si sunt aparati de lege. La noi, “legea” este pentru a pedepsi copiii care-si apara drepturile. Oare acesta e lege? Oare noi traim intr-o tara libera daca copii nu au drepturi, nu au dreptul la exprimarea libera? De ce zic asa? Am avut si eu ocazia sa fiu impreuna cu cei maturi in birou la dl. Stepaniuc, si atunci cind am vrut sa-i recit o poezie “Voi ati vazut cum pling copii la Tiraspol”, dinsul mi-a reprosat ca a auzit poezia la miting….A fost un gest urat din partea unui om matur in fata unui copil care sufera.

Dragi prieteni Tudor Cojocaru, Vitalie Zgorban, Sergiu Starcea, Andrei Dimitriu, sa stiti ca nu veti fi aparati de nimeni. Cererile noastre depuse la CEDO mai stau si azi la Chisinau stocate pe undeva prin birouri; sunt prea putini cei pe care ii intereseaza soarta noastra, de multe ori promit dar nu fac nimic. Iar de catre organele de drept ale tarii la fel nu veti fi protejati. Trebuie sa fim uniti si sa declaram celor care ne conduc tara ca nu trebuie sa ne incalce drepturile. Noi suntem copii si stim sa ne aparam singuri daca ei nu stiu sa o faca.

Daca toti cei din jur tac, atunci cind sunt acuzati niste copii, eu chem toti copiii romani si cei de alte nationalitati pentru a sustine prietenii nostri care sunt acum acuzati pe nedrept. Va chem pe toti sa scriem scrisori de protest si sa adunam semnaturi in sustinerea copiilor de la Liceul “Gheorghe Asachi” din Chisinau. Noi suntem copii si legea nu are nici un drept sa lupte cu noi.

Stimati conducatori ai tarii!

Copiii, odata ce au venit pe lume, trebuie educati, hraniti, ajutati, dar nu arestati!

Tineti pieptul sus, dragii nostri prieteni. Noi, copiii din Tiraspol, ce ne aflam in inima separatismului rus, am trecut si trecem prin multe incercari, dar nimeni nu ne-a speriat si dezbinat. Suntem alaturi de voi. Daca va fi necesar vom iesi in strada, fara cei maturi, pentru a declara protest celor care nu au grija de noi.

STIM BINE CINE SUNTEM SI DE UNDE NE VIN RADACINILE.
SA FITI MEREU CU CAPUL SUS

ELENA PADUREAN, 14 ani, eleva, Liceul “Lucian Blaga”, Tiraspol

…………………..

Semnaturi de sustinere a liceenilor români din Basarabia:

Asociatii

1. Agentia de Stiri NOVOPRESS Romania”.
2. AIESEC Galati (organizatie studenteasca internationla)
3. ARP-Asociatia Romana pentru Patrimoniu
4. Asociatia “21 Decembrie 1989”, Romania
5. Asociatia “ARON PUMNUL” a pedagogilor romani din Ucraina.
6. Asociatia Altermedia
7. Asociatia Civic Media, Romania
8. Asociatia Cultuala Pro Basarabia si Bucovina
9. Asociatia de Ajutor Familial PRO VITA Sibiu
10. ASOCIATIA FEMEILOR DIN ROMANIA
11. Asociatia pentru Integrare Europeana, Chisinau
12. Asociatia ROST, Bucuresti
13. Centrul International de Tineret V.I.A Phoenix Ramnicu Valcea
14. Clubul Studentilor Basarabeni si Bucovineni “Stefan cel Mare si Sfant” din Cadrul Ligii Studentilor din Galati
15. Consiliul Local al Tinerilor Braila, Romania
16. Consiliul Mondial Roman, LA, California,
17. Forul Democratic al Romanilor din Basarabia
18. Fundatia Comunitatii Sibiu
19. Fundatia Culturala Timpul, Iasi
20. Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni
21. Grupul Independent pentru Democratie, Romania
22. Institutul Fratii Golescu
23. Liga Jurnalistilor Sibiu
24. Liga Romano-Americana
25. Liga Tinerilor Romani de Pretutindeni
26. Muzeul Roman din SUA
27. NetWorkingUE – Sibiu
28. Organizatia Obstesteasca “Initiativa Euro-Atlantica -Generatia 2002”
29. Punct local Eurodesk Ramnicu Valcea
30. Reteaua Centrelor de Educatie Activa in Mediul Rural
31. Reteaua Nationala a ong-urilor de/pentru femei din Romania
32. Revista “Dorul” din Danemarca (Intreg colegiul de redactie)
33. Revista “Junior Media”, Bucuresti
34. Romanian American Cultural Center “Athenaeum” of Atlanta, Georgia
35. Sindicatul INITIATIVA R
36. Societataea Phoenix Carita
37. Societatea Phoenix Carita Horezu
38. Uniunea Mondiala a Romanilor Liberi (UMRL)
39. Youth for a Better World, USA

Persoane

1. Constantin Acosmei, scriitor, Iasi
2. George Agavriloaiei
3. Cristian Albu, asistent tehnic, Bucuresti
4. Razvan Alistar, student, Bucuresti
5. Elena Andries, economista, Bucuresti
6. Elena Andronache, matematician, Bucuresti
7. Vlad Andronicus, profesor, Bucuresti
8. Catalin Andrus, Bucuresti
9. Sanda Anghelescu, redactor la revista “Formula AS”,, Bucuresti
10. Maria Anton, USA
11. Filip Anton, Toronto, Canada
12. Ion Anton, Alianta Civica, Bucuresti
13. Liviu Antonesei, scriitor si jurnalist, presedintele Fundatiei Culturale Timpul, Iasi
14. Gabriela Apostol, HR and Communication Officer
15. Andrei Apostol, tehnician, Bucuresti
16. Cristina Arcer, student, Ploiesti
17. Andreea Archip
18. George Ardeleanu, asistent universitar, Facultatea de Litere, Bucuresti
19. Michael Astner, scriitor si traducator, Iasi
20. Petru Baciu, scriitor, fost detinut politic, Bacau
21. Andrei Badin, jurnalist, Bucuresti
22. Simona Badoi, studenta la Facultatea de Drept, Universitatea, Bucuresti
23. Luminita Bagu, studenta la masterat Universitatea”Transilvania” Brasov,absolventa a Universitatii de Stat din Rep.Moldova
24. Ionut Baias, jurnalist Hotnews, Bucuresti
25. Laura Daniela Baias, traducator, Bucuresti
26. Laura Baias, traducator, Bucuresti
27. Andrei Bâicu, Timisoara, Romania
28. George Bajea, analist sisteme informatice, Craiova, Romania
29. Dana Balan, secretar de redactie “Opinia Studenteasca”, Iasi
30. Cosmin Balan, Lugoj
31. Mariana Balanel, economist, sora unuia dintre cei patru elevi cu dosar penal
32. Serghei Balanel, Bucuresti
33. Silvia Ioana Balta, eleva, Constanta
34. Nicusor Baran
35. Stefan Barbu, student, Bucuresti
36.
37. Cezarina Ioana Barzoi, Asociatia PREZENT!, Bucuresti
38. Mihai Basoc, Nisporeni
39. Tatiana Basoc, Nisporeni
40. Maria Basoc, Nisporeni
41. Natalia Basoc, Nisporeni
42. Ion Bădoi, jurist
43. Maria Felicia Pusa Becker-Brindea
44. Alin Berechet, As.drd.ing., Facultatea de Electronica, Comunicatii si Calculatoare, Universitatea din Pitesti
45. Victor Beregoi, profesor de limba engleza, Thailanda
46. Stefana Bianu, Paris
47. Caius Birdacel
48. Cezar Bivolaru
49. Romeo Boboc, Bucuresti
50. Alexandra Boc, SUA
51. Alice Bocancea, California, USA
52. Mihai Bocancea, California, USA
53. Dumitru Bogaci, Asociatia pentru Integrare Europeana, Chisinau
54. Ciprian Bojan, redactor “Buna Ziua Brasov”
55. Roxana Bojariu, Cercetator stiintific, Bucuresti
56. Daniel Bokor, licean, Oradea
57. Florin Spiru Boloiu, student, Bucuresti
58. Margareta Bordei
59. Gabriel Bostan, California
60. Gabriel Bostan, California
61. Alina Botea
62. Sebastian Bozioreanu, student, Buzau
63. Cosmin Bradescu
64. Constantin Branescu, inginer

66. Ancuta Maria Brodocianu
67. Cosmin Budeanca, cercetator, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, Bucuresti
68. Radu Bulat, elev, Sângerei, Basarabia
69. Irina Burlacu, Luxemburg
70. Dalina Butculescu, Germania
71. Nicu Butnaru, inginer, secretar general al Asociatiei ROST, Bucuresti
72. Feodor Cabacenco, bunic de elev de la Liceul Gh.Asachi, Basarabia
73. Zinaida Cabacenco, bunica de elev de la Liceul Gh.Asachi, Basarabia
74. Catalin Calistru, Iasi, Romania
75. Vasile Calmatui, Paris, Franta
76. Rodica Capatici, doctoranda Stiinte Politice, SNSPA, Bucuresti
77. Victoria Capatici, studenta, Facultatea de Drept, USM
78. Laura Carlig, Bucuresti
79. Gabriel Catalan, istoric, Romania
80. Smaranda Cazan-Livescu, Prof. , Fulbright to Latvia – din Atlanta, USA
81. Gabriela Cercel
82. Stefan Cercel, Nürnberg,Germania
83. Nicolae Chicu
84. Pavel Chihaia (D), Director onorific, Revistei “Dorul”, Danemarca
85. Vlad Chiperi, student Istorie, Cluj Napoca
86. Silviu Chiran
87. Violeta Chiriloaie, specialist comunicare si relatii publice
88. Marius Ciprian Chirita, designer engineer, Ploiesti
89. Valentina Chirtoaca, Chisinau
90. Dorin Chirtoaca, Partidul Liberal, Chisinau
91. Valentin Cimpeanu, Sfintu Gheorghe, Covasna
92. Mircea Cimpoeas
93. Calin Ciobanu
94. Inga Ciricu
95. Nicolae Coande, scriitor, Craiova
96. Alina Codita, inginer, Craiova
97. Delia Cojocaru-Stefan
98. Costel Condurache, student, Cluj Napoca
99. Marieta Constandache, Aachen, Germania
100. Dimitrie Constandache, Aachen, Germania
101. Stefan Constantin, responsabil comunicatii Apa Nova Ploiesti
102. Nicolae Constantinescu, Prof.dr., Bucuresti
103. Aurel Constantinovici, Presedinte, Asociatia “ARON PUMNUL” a pedagogilor romani din Ucraina
104. Ioana Costache, 14 ani, Bucuresti
105. Bogdan Costea, New York
106. Ica Costea, New York
107. Adrian Cotea
108. Cezar Covrig, student, Bucuresti
109. Ovidiu Creanga, scriitor, Toronto, Canada
110. Ana Maria Cretan, Prof. Muzician, Bucuresti
111. Ileana Cretan, agent turism, Bucuresti
112. Eugenia Cringariu, avocat, Bucuresti
113. Adrian Cris, jurnalist, Oradea
114. Radu Mihai I. Crisan, economist, Bucuresti
115. Romulus Cristea, ziarist
116. Anamaria Cristea, manager proiect, Bucuresti
117. Mihnea Cristescu, www.substele.ro
118. David Cristian, student, Bucuresti
119. Gabriel Cucuteanu, director general Fundatia Culturala Timpul, Iasi
120. Mircea Culcer
121. Lilia Curchi, jurnalist
122. Denis Curteanu
123. Nicolae Dabija, scriitor, membru al Academiei Romane, Chisinau
124. Carmen Damian, Suedia
125. Alexandru Demsoreanu, student, Timisoara
126. Denisa Dicu, profesoara, Bucuresti
127. Alina Didilica, Chisinau
128. Nicholas Dima, Dr. St. Mary’s University/College, Addis Ababa, Ethiopia
129. Cornel Dima
130. Doina Dimcea, (lider) Clubul Studentilor Basarabeni si Bucovineni “Stefan cel Mare si Sfant” din Cadrul Ligii Studentilor din Galati
131. Eugenia Dinulescu, profesor de matematica, Baile Herculane
132. Danut – Alexandru Diti, Pitesti
133. Andrada Dobre
134. Tiberius Domozina
135. Sebastian Doreanu, profesor, Denver, Colorado, USA
136. Florin Daniel Dorobantu, inginer, Bucuresti
137. Ionel Draghici, student, Bucuresti
138. Iulian Dragnea, profesor, Bucuresti
139. Anca Dragnea, profesoara, Bucuresti
140. Florina Daniela Dragomir
141. Victoria Dragu Dimitriu
142. Dudas – Dezideriu Odet, inginer, om de afaceri, Constanta
143. Luminita Dumbraveanu, ziarista, Chisinau
144. Verginia Dumitras
145. Radu Dumitrean
146. Florin Dumitrean, Inginer Energetic, Bucuresti, Romania
147. Florin Mirel Dumitrescu
148. Mircea-Dan Dumitriu, Bucuresti
149. Elena Dumitru, Toronto, Canada
150. Alexandru Dumitru, manager proiect, Bucuresti
151. Ana Dutu, Ploiesti
152. Elena Enea, studenta, Magiresti, Bacau
153. Ovidiu Farcas
154. Diana Farcas
155. Florina Filip
156. Marius Nicusor Filip
157. Titus Filipas, dr. Universitatea din Craiova
158. Ion Florea, New York
159. Alexandra Florea, Bucuresti
160. Anita Florea, New York
161. Corina Fusu, jurnalist si absolventa a Liceului roman-francez Gh. Asachi
162. Vladislav Gaidim, Cluj
163. Ionut Garagaianu
164. Liviu Victor Gebeanu, Bucuresti
165. Dan Georgescu, Sofer, Bucuresti
166. Alexandru Cristian Georgescu
167. Daniel Gheorghe, inginer, Ploiesti, Romania
168. Ion Gheorghita, Calarasi, Republica Moldova
169. Lidia Gheorghiu Bradley, Presedinta Fundatiilor Aspera din Boston si Brasov, fondator al site-ului www.memoria.ro
170. Ana Gherciu
171. Natalia Ghilascu
172. Marcela Ghirgiu, pensionara, Bucuresti
173. Dinu Gindu, Director Casa de Cultura a Studentilor din Galati
174. Maia Gladarenco
175. Paul Goma
176. Bogdan Goroneanu
177. Oana – Irina Grigoras, studenta, Iasi
178. Costin Grigore
179. Paul Grigoriu, muzician si student, Bucuresti
180. Tatiana Gusan, bunica de elev de la Liceul Gh.Asachi, Basarabia
181. Larisa Gusan, mama de elev de la Liceul Gh.Asachi, Basarabia
182. Iurie Gusan, tata de elev de la Liceul Gh.Asachi, Basarabia
183. Augustin Hatea, pensionar, Bucuresti
184. Neacsa Hatea, bucatar, Bucuresti
185. Laura Hen
186. Andrei Hincu, Ialoveni, Republica Moldova
187. Raluca Iftimescu, studenta, Bucuresti
188. Antonia Iliescu, Belgia
189. Marius Iliesu, student Biologie, Cluj Napoca
190. Mioara Ioan, studenta, Bucuresti
191. Alin Ionescu, student, Hunedoara
192. Ligia Ionescu, Paris
193. MIhail Ionita, Bucuresti
194. Bogdan Iosifescu, student, Bucuresti
195. Catalin Iovu, student, Galati
196. Calin Irhasiu, inginer, Germania
197. Maria Irimescu, Olanda
198. Luminitza Istrate, manager proiect, Bucuresti
199. Dorina Istrati
200. Sergiu Ivanesi, programator, Chisinau
201. Cristian Ivanof, sculptor, Bucuresti
202. Florin Jeberian, economist, Moldova Noua-Caras Severin
203. Vlad Jecan, student Istorie, Cluj Napoca
204. Ion Josan, student Istorie, Cluj Napoca
205. Adrian Jucatoru
206. Fodor Kalman, economist, Bucuresti
207. Olesea Kovali, Presedinte, ONG “Tinerii Europeni Federalisti Moldova”
208. Bogdan-Constantin V. Labontu, student
209. Sorin Lavric, doctor in filosofie, Bucuresti
210. Ioan-Iustin Lazar, Suceava
211. Matei Lazar, Suceava
212. Iustin Lazar, SUA
213. Corina Lazar, Suceava
214. Dragos Leasa, student, Bucuresti
215. Alexandru Leconiuc, programator, Charlottesville, Virginia, SUA
216. Mihai Lefter, student, Brasov
217. George Lica, Bucuresti
218. Miron_ Lilian
219. Marian Lincan, sofer, Bucuresti
220. Bogdan Linguraru, Operator Suport Tehnic, Astral Telecom S.A., Sucursala Bucuresti
221. Lucian I. Livescu, Ing. si jurnalist , Asp. PhD in Leadership
222. Ioana Lobonea, functionar, Cluj Napoca
223. Sorana Elena Luca, eleva, Constanta
224. Lia Lungu, muzician / jurnalist , New-York
225. Mariana Lupu, California, USA
226. Roxana Lupu, jurnalist Opinia Studenteasca, Iasi
227. Nicolae Lupu, California, USA
228. Octavian Mahu, presedinte Organizatia Obstesteasca “Initiativa Euro-Atlantica -Generatia 2002”
229. Florin Maier, pensionar, Cluj Napoca
230. Alin Manea
231. Calin Manole, student, Resita
232. Marius Marcu, Student Economie an 3, Iasi
233. Marius Iulian Marcu
234. Viorel Margineanu, Agentia Media IMPACT, Chisinau, Republica Moldova
235. Stelian Maria, Karlshamn, Suedia
236. Monica Martincu, Iasi, Romania
237. Catalina Marza, studenta, Iasi
238. Claude G. Matasa, DCE, DSc., DHC Professor of Oral Biomaterials, Honorary Consul General of Romania, Hollywood, USA
239. Gabriel Matauan, dr., Bucuresti
240. Marina Mateescu
241. Emilia Matz, Aachen, Germania
242. M. Maxim, jurnalist, Bender
243.
Dora Mezdrea, Bucuresti
244. Andrei Mihail
245. Nicoleta Mihailescu, asistent universitar, Iasi
246. Laura Flavia Mihalca
247. Marius Mioc, Timisoara, Romania
248. Iuliana Mirzac, studenta, Iasi
249. Gabriela Mitroi, studenta, Bucuresti
250. Andrei Modran, 13 ani, Toronto, Canada
251. Theodor Moisachi
252. Emil Moise, student Automatizari, Universitatea “Transilvania”, Brasov
253. Ioana – Rozalia Moldovan, studenta anul IV a Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica “I. l. Caragiale” Bucuresti, Facultatea de Teatru, Bucuresti
254. Dan Monah, arheolog, Iasi
255. Petre Morar
256. Raluca Motoca, eleva, Tecuci
257. Calin Mut, inginer, Bucuresti
258. Alexandra Negrea, manager proiect, Bucuresti
259. Octavian Nicolae, alpinist utilitar, Bucuresti
260. Mihai Nicolae
261. Sorin V. Nicolaescu (NL), Revista “Dorul”, Danemarca
262. Ortenzia Niculae, inginer, Bucuresti
263. Ovidiu Nimigean, scriitor, Iasi
264. Adriana Nistoran, studenta
265. Nicolae Nita, medic, Florida USA
266. Roxana Nitigus, Brasov
267. Anna Ödalen, Suedia
268. Vlad Odobescu, jurnalist Opinia Studenteasca, Iasi
269. Bogdan Oprea, student jurnalism, Belgia
270. Cristina Oprea
271. Emilian Osiescu, grafician video, Bucuresti
272. Codrut Paul Paduraru, profesor de geografie
273. Liliana Pagu, artist liric , presedinte Asociatia femeilor din Romania,, Bucuresti
274. Ion Parapiru, profesor istorie, Calarasi
275. Didina Parapiru, Calarasi
276. Andreea Simona Parapiru, istoric, Calarasi
277. Vlad Parau, Brasov, realizator exclusiv al revistei ortodoxe locale “Credinta noastra” Brasov
278. Stelian Parpalea
279. Vasilica Parpalea
280. Marioara Pasula, New York
281. Ionel Pasula, New York
282. Sorin Patasan, Timisoara
283. Lucian Patian
284. Marinel Patrascu (DK), Revista “Dorul”, Danemarca
285. Vitalia Pavlicenco, Chisinau
286. Rodica Perciali
287. Paul Petculescu, elev
288. Margareta Petrache, Chisinau
289. Nicolae Petrisor, agent paza, Caransebes
290. Marcel Petrisor, scriitor, fost detinut politic, Bucuresti
291. Mircia Pilat, Prim vice presedinte, Asociatia “ARON PUMNUL” a pedagogilor romani din Ucraina
292. Felicia Pirau, profesor inginer, Brasov
293. Florentina Plai
294. Gabriel Plesea, scriitor & jurnalist, New York, USA
295. Rodica Plugaru, Franta
296. Antoniu Poienaru, ing., Functionar public, CLUJ-NAPOCA
297. Virgiliu Pop, Timisoara
298. Pr. Marius Viorel Pop
299. Adrian Pop
300. Traian Silviu Pop, student, Cluj – Napoca
301. Claudia Pop
302. Neculai Popa
303. Ilie Popa, Prof.univ.dr.ing., Facultatea de Electronica, Comunicatii si Calculatoare, Universitatea din Pitesti
304. Victor Popa, elev, Brasov
305. Cristinel Popa Stoica, Braila, Romania
306. Cristian Popescu, operator, Ploiesti
307. Nicu Popescu, ziarist, Alba Iulia
308. Valentin Popescu, optician, Bucuresti
309. Viorel Popescu, profesor, Bucuresti
310. Titu Popescu (D), Revista “Dorul”, Danemarca
311. Mihai Popescu-Stoenesti, jurnalist, Belgia
312. Valeriu Popovici, Bruxelles, Belgia
313. Razvan Popovici, student, Brasov
314. Lia Elena Porfir, asistent social si psihopedagog;trainer european
315. Vlad Preda, student, Bucuresti
316. Mihai Prisecaru, manager proiect, Bucuresti
317. Razvan Puicea, student, Brasov
318. Claudiu Ionut Radu, Craiova
319. Florin Rapan, Jurnalist, Toronto, Canada
320. Claudiu Raus, redactor sef adjunct “Ziarul de Iasi”, Iasi
321. Angelika Reitmayer, laboranta, Waging, Germania
322. Alecu Renita, publicist
323. Dan Romascanu (DK), Director editor, Revistei “Dorul”, Danemarca
324. Victor Roncea, Bucuresti
325. George Roncea, Bucuresti
326. Grigore Rosca, Paris
327. Lucian Rosca, inginer, Vladuleni,judetul Gorj
328. Ioan Rosca, http://www.procesulcomunismului.com
329. Renata Rosu, redactor Editura Sigma, Romania
330. George Rotaru, Jurnalist
331. Diana Rotaru, redactor “Opinia Studenteasca”, Iasi
332. Marilena Rotaru, Realizatoare de programe TV
333. Ionas Aurelian Rus, South Orange, New Jersey, SUA
334. Emilia Rus, South Orange, New Jersey, SUA
335. Emilia Rus, South Orange, New Jersey, SUA
336. Ioan Rus, South Orange, New Jersey, SUA
337. Ion Rusei, Editura Docuprint, Bacau
338. N. D. Rusu
339. Carmen Sabau
340. Mircea Sabau
341. Vera Sali, medic, Chisinau
342. Anca Saltan, studenta, Bucuresti
343. Adrian Sandu, profesor filosofie, Brasov
344. Letitia Sas, New York
345. Florin Sasarman, ziarist, Bistrita
346. Nick Sava, scriitor, redactor sef revista Atheneum, Vancouver, Canada
347. Cristian Daniel Sava
348. Alice Elena Savu C., inginer IT, Ploiesti
349. Claudiu Sekosan, Hazleton PA
350. Maria Sekosan, New York
351. Mircea Serban, director al publicatiei COMUNICATOR, Maramures, Romania
352. Victoria Shova
353. Elena Angela Silistraru, educatoare, Savona, Italia
354. Artur Silvestri, dr, presedinte fondator “Asociatia Romana pentru Patrimoniu”
355. George Sima, Tiraspol
356. Irina Simanschi, eleva in clasa a VIII-a a Scolii Nr. 22 “Mircea Eliade”, Craiova
357. Sergiu Simion, psiholog, Cernavoda
358. George Simion, student in anul I la Universitatea din, Bucuresti
359. Iulia Sirbu, manager proiect, Bucuresti
360. Nicolae Sirius, scriitor, Japonia
361. Iulian Slivneanu, student, Buzau
362. Rihar Soare, inginer, Bucuresti, Romania
363. Carolina Soare-Magherescu
364. Dan Sociu, scriitor, Iasi
365. Inger Söderquist, Suedia
366. Mihai Somanescu, student, 22 ani
367. Lucia Soreanu, Aachen, Germania
368. Ala Spinu
369. Steliana Spulber, Telega-Prahova
370. Mihai Stan, P.E. Austin, Texas
371. Mihail-Nicolae Stanca, presedintele Fundatiei DOSOFTEI,
372. Flori Stanescu, istoric, redactor editura Sigma, Bucuresti
373. Mircea Stanescu, istoric, Bucuresti
374. Iraida Starasciuc, Agentia Media IMPACT, Chisinau, Republica Moldova
375. Paul Stefan, istoric, Bucuresti
376. Valeriu Stefan, realizator, Radio Iasi
377. Gratiela Stefan, economist, Bucuresti
378. Andrei Stir, STIR, Presedinte AIESEC Galati- (organizatie studenteasca inernationla)
379. Andrei Stirbu, Bucarest
380. Stefan – Ciprian Stoica, student, Bucuresti
381. Ionut Stoican, Redactor, Bucuresti
382. Mihai Surducan, redactor AlterMedia
383. Tudor Tantu, Asistent Institutul Politehnic, New York
384. Claudiu Tarziu, director al revistei ROST, Bucuresti
385. Maria Theodorescu, pensionar, Bucuresti
386. Alexandru Timoschenko, Köln, Germania
387. Andrei Tinu, jurnalist, Bucuresti
388. Doina Titei, studenta, Bucuresti
389. Paul Todoran, New York
390. Harumi Shimizu Todoran, New York
391. Jeffrey Todoran, Hazleton PA
392. Rodica Tomasenco, jurnalista, absolventa Liceului român-francez “Gheorghe Asachi”, Chisinau
393. Alexandru Tomescu, editor ALTERNATIVA, Toronto, Canada
394. Constantin Tonea, profesor, Bucuresti
395. Eva Törnkranz, Suedia
396. Bogdan Trimbitasu, Director adj exploatare, Ploiesti, Romania
397. Cristian Mihai Triscas, inginer agronom, Bistrita
398. Liliana Turcanu, Human Resources Manager, Chisinau, Moldova
399. Cristina Turcanu, absolventa a Liceului român-francez “Gheorghe Asachi”, Chisinau
400. Ion Sorin Turcu
401. Radu Tutuianu, reporter Jurnalul national, Bucuresti
402. Oana Ungureanu, student, Suceava
403. Tania Valache, Bucuresti
404. Ion Varlam, secretar-general al UMRL
405. Andrei Vartic, scriitor, Chisinau
406. Victoria Varzari, Chisinau
407. Carolina Vasile, manager proiect, Bucuresti
408. Costin Vasilescu, Ranbaxy Laboratories Ltd., Bucuresti
409. Stefan Vesca, student, Bucuresti
410. Marian Vieriu, profesor, Bucuresti
411. George Vieru, preot, Bucuresti
412. Andrei Vladucu
413. Codin Zamfirescu, Dr. med., Germania
414. Andrei Zodie, Bucuresti
415. Georgeta Zuberetz, Aachen, Germania

Asteptam semnaturi de sustinere pe adresa: [email protected]

Protestul de la Liceul Gheorghe Asachi

Site-ul Liceului Gheorghe Asachi

 

Apel al Asociaţiei pentru Cultură şi Educaţie “Sfântul Daniil Sihastrul”
Hristos a înviat!

De mii de ani aici, aceeaşi luptă am dus şi ducem. Şi nu doar acum sunt despărţiţi fraţii de fraţi. Doar că acum ne auzim ceva mai bine unii pe alţii şi putem, cel puţin, să ne rostim bucuria şi durerea şi toate câte le mai avem de dus.

Asociaţia pentru Cultură şi Educaţie “Sfântul Daniil Sihastrul”, din Bucureşti, vrea să îşi facă acum auzite admiraţia şi sprijinul pentru minunaţii eroi din Chişinău. Tudor Cojocaru, Vitalie Zgorban, Sergiu Starcea, Andrei Dimitriu şi ceilaţi luptători pentru neam au împlinit cuvântul spus de Părintele bucovinean Adrian Făgeţeanu cu ani în urmă: pe cei de astăzi copiii îi vor judeca.

Aşa este! Cât de mari sunt aceşti tineri, cât de vii, faţă de milioanele de suflete moarte care, de dincolo de Nistru şi până la
hotarele de vest ale României nu se mişcă pentru nimic în lume! Cât sunt de mari, ce suflete au, faţă de cei care nu mai au nimic sfânt! După trei sute de ani de ocupaţie şi îndoctrinare fanariotă, rusească, austro-ungară şi bolşevică, iată, sufletul românesc încă trăieşte şi nu se lasă zdrobit.

Este vremea să ne trezim.

Facem apel ca fiecare organizaţie, fiecare om, să trimită proteste faţă de politica rasistă a conducerii de la Chişinău, atât respectivelor autorităţi cât şi tuturor organismelor
internaţionale. Măcar atât!

Exemple:
– la Curtea europeană pentru drepturile omului (CEDO):
Applications to the Court should be sent by normal post or by fax
Address: European Court of Human Rights, Council of
Europe, 67075 Strasbourg-Cedex, France
Fax: +33 (0)3 88 41 27 30
http://www.echr.coe.int

– la Parlamentul Europei:
E-mail:
[email protected];
Allée du Printemps B.P. 1024/F F-67070 Strasbourg Cedex
sau
Rue Wiertz B.P. 1047 B-1047 Bruxelles
sau
Plateau du Kirchberg B.P. 1601 L-2929 Luxembourg
Fax (32-2) 284 69 74;(352) 43 00 294 94;(33) 03 88 25
65 01

– la Consiliul Uniunii Europene:
Rue de la Loi, 175 B-1048 Bruxelles,
Fax (32-2) 285 73 97/81,
Email [email protected]

– la Ministerul de Externe al României:
Email:
[email protected]; Aleea Alexandru nr. 31, Sector 1,
Bucureşti, cod 011822, România; Fax: (40 21) 319.68.62

– la Ministerul de Externe al Moldovei:
Adresa: str. 31 August, 80 Chişinău MD2012, Republica Moldova
Telefon: (+373 22) 578207, 578206, 578205 Fax: (+373 22) 23 23 02
E-mail: [email protected]

Dumnezeu să îi întărească pe cei ce suferă şi să îi trezească pe cei ce dorm!

Asociaţia pentru Cultură şi Educaţie “Sfântul Daniil Sihastrul”,
Director – Preot Mihai-Andrei Aldea

Protest in limba româna:

Protestăm cu tărie faţă de abuzurile şovine ale conducerii de la Chişinău, care nu încetează a presecuta pe români din graniţele Republicii Moldova.

Arestarea şi persecutarea unor COPII care îşi apără dreptul la identitate naţională dovedeşte persistenţa de practici stalinisto-fasciste la nivelul acestei conduceri.

Protestăm solemn faţă de aceste practici şi cerem:
– eliberarea imediată a celor arestaţi;
– exprimarea publică de scuze din partea conducerii de la Chişinău;
– judecarea imediată a celor vinovaţi de
aceste abuzuri.

Asociaţia pentru Cultură şi
Educaţie “Sfântul Daniil Sihastrul”
www.sfantuldaniilsihastrul.ro

Protest in limba engleza:

We are strongly protesting against the chauvinistic abuses made by the political leadership of Chisinau, which does not seems to stop persecuting the romanian people found within the borders of the Moldavian Republic.

The arresting and persecution of the children who are only trying to defend their right of having national identity proves the persistence of this leadership in applying this kind of stalinist and fascist measures. We are strongly protest against this measures and we demamd the followings:

– the immediatly release from prison of those arrested
– public appologises to be made by the administration of Chisinau
– an immediatly trial for those responsible for this abuses.

Asociaţia pentru Cultură şi Educaţie “Sfântul Daniil Sihastrul”
(The Association for Culture and Education “Saint Daniel The Hermit”)
www.sfantuldaniilsihastrul.ro

 

BASARABIA – Dosare penale pentru apararea identitatii romanesti


Acestor 4 tineri din clasa a XII-a a liceului roman-francez “Gheorghe Asachi” din Chisinau li s-au intentat dosare penale in urma denuntului directorului liceului lor. Ei risca sa fie dati afara din ultima clasa de liceu si sa fie condamnati la ani de inchisoare fiindca si-au aparat identitatea romaneasca. Pana la ora actuala nici Guvernul Romaniei, nici Departamentul Romanilor de Pretutindeni, nici cei care sunt finantati de acest Departament cu milioane de lei RON pentru a apara romanii din Basarabia nu au reactionat la actiunile nerusinate, romanofobe, ale guvernatilor comunisti de la Chisinau.

Comisariatul de politie al sectorului Centru din Chisinau a intentat un dosar penal in cazul deteriorarii inscriptiei de pe frontispiciul liceului “Gh. Asachi”, in temeiul art. 287 al. 2 al CP. Saptamana trecuta, patru liceeni au inlaturat cuvantul “moldo” din noua inscriptie afisata de administratia institutiei in semn de protest fata de modificarea titulaturii liceului din “roman-francez” in “moldo-francez”. Cei 4 elevi din clasa a XII, clasa de bacalaureat care au fost adusi cu forta la comisariatul de politie pentru depozitii sunt suspectati de savarsirea a ceea ce politia califica drept “act de huliganism agravant comis in grup”.
  

 

Apelul Forului Democratic al Românilor din Republica Moldova
în legătură cu încercarea guvernării comuniste de a scoate termenul “român” din denumirile liceelor

Mijloacele aberante, tăinuite de ochii opiniei publice, prin care guvernarea comunistă scoate din uzul masmediei publice, din manualele şcolare şi din denumirile organizaţiilor şi întreprinderilor termenul “român” demonstrează că până a deveni un stat democratic Republica Moldova mai are mult de parcurs.

A spune că eşti român, că vorbeşti româneşte, a vrea să studiezi istoria şi cultura românilor înseamnă în Republica Moldova să fii considerat duşman al poporului, să fii dat afară din serviciu, să nu faci cariera, să nu ai drepturi egale cu celelalte etnii care locuiesc în acest stat. Deşi la ultimul recesământ peste 18% din cetăţenii RM au declarat că limba lor natală este cea română, iată că ei nu au dreptul în RM la şcoli, licee şi universităţi în denumirea căroră să figureze termenul limbii pe care o vorbesc, aşa cum el există, de pildă, în liceele în care învaţă etnia rusă (5,8% din populaţia RM), ucraineană, găgăuză sau bulgară.  

 

Declaratie privind actiunile nedemocratice ale actualei guvernari fata de Liceul roman – francez “Gheorghe Asachi” si elevii acestuia
Partidul Liberal isi exprima solidaritatea si admiratia fata de curajul si verticalitatea elevilor, parintilor si profesorilor de la Liceul roman francez “Gheorghe Asachi”. Neacceptarea de catre elevi a tentativei actualei guvernari de a falsifica denumirea Liceului “Gheorghe Asachi” reprezinta au act de inalta constiinta nationala, atitutidine civica si patriotism. Ministerul Educatiei Tineretului si Sportului, in schimb, a dat dovada de incompetenta si rea – vointa prin incercarea sa de a modifica denumirea liceului, provocand in acest fel revolta, nemultumirea si proteste din partea liceenilor.

Autoritatile au procedat intr-un mod las, ordonand schimbarea peste noapte a inscriptiei de pe frontispiciul liceului, iar decizia de a deschide dosare penale impotriva elevilor este rusinoasa si josnica. De asemenea, declaratia primului ministru privind necesitatea tragerii la raspundere a elevilor este iresponsabila, revoltatoare, periculoasa si inadmisiblia intr-o societate democratica. Prin asemenea declaratii este promovata violenta si represiunea – lucruri caracteristice regimurilor totalitare.  

 

ADRESARE TUTUROR
Suntem elevi ai liceului Teoretic Român-Francez “Gheorghe Asachi” preocupaţi de problemele liceului nostru şi de faptul că nu se mai întreprinde nimic de către direcţie în vederea rezolvării acestora.

În ultima vreme au loc evenimente la care nu credeam că vom fi nevoiţi să participăm. Deznaţionalizarea românilor basarabeni, proces care ne-a afectat direct şi pe noi, elevii liceelor române din Republica Moldova, ia amploare având ca prim pas schimbarea denumirii liceelor prin impunerea cuvântului “moldo”. Care vor fi următoarele acţiuni dacă vom fi indiferenţi? Schimbarea limbii de predare, trecerea la istoria integrată şi ca rezultat lichidarea totală a instituţiilor româneşti.
Vorbind despre instituţiile româneşti, să nu uităm problema numărul unu la moment. Ne venea a râde când citeam ridicola denumire de pe frontispiciul liceului – “moldo-francez” şi concomitent plângeam când realizam cît de gravă este situaţia. Dacă a ajuns şi liceul nostru la o astfel de ruşine, atunci ce se va întâmpla cu celelalte? Să concretizăm, pentru cei care încă nu şi-au dat seama, că studiem într-o limbă română, şi nu în moldovenească. Drept consecinţă la nemulţumirea noastră, am organizat un protest, la care au participat majoritatea colegilor noştri. Ceea cu ce au încercat să ne oprească autorităţile şi unicul lucru care le-a venit în cap a fost deschiderea pornirea unor procese penale colegilor care au rupt o parte din frontispiciu reprezentându-i pe toţi cei revoltaţi. Dar n-o să le reuşească! Noi suntem uniţi şi vom lupta până la ultima răsuflare!

Ne-am decis, avem cerinţe stricte, bine formulate şi vă rugăm să apreciaţi faptul că nu le ascundem de nimeni, cum au făcut-o “unii”.

Cerem:

1. Să se revină la denumirea anterioară, adică Liceu Teoretic Român-Francez “Gheorghe Asachi”
2. Inchiderea dosarelor penale pe numele Tudor Cojocari, Vitalie Zgarbur, Sergiu Stârcea şi Andrei Dumitriu.
3. Renunţarea la ideea introducerii istoriei integrate în procesul de învăţământ.

Gherciu Ana şi Coţaga Olga din cl. a IX-a “H” şi Daniela Tabuci din cl. a VII-a
din Liceul Teoretic Român-Francez “Gheorghe Asachi”

 

 

“Panglica Solidaritatii”
Comunicat privind lansarea actiunii – “PANGLICA SOLIDARITATII”,
in semn de sustinere a elevilor, profesorilor si parintilor de la Liceul “Gheorghe Asachi”

Partidul Liberal isi reafirma sustinerea fata de elevii, parintii si profesorii de la Liceul “Gheorghe Asachi”. In acelasi timp ne exprimam ingrijorarea in legatura cu faptul ca pana in prezent nu au fost inchise dosarele penale deschise celor patru liceeni si nu a fost solutionata problema revenirii la denumirea de Liceu roman-francez “Gheorghe Asachi”.

In semn de solidaritate cu elevii, parintii si profesorii de la Liceul “Gheorghe Asachi”, Partidul Liberal vine cu initiativa ca toti cei care cer inchiderea dosarelor penale deschise liceenilor si doresc restabilirea denumirii de liceu roman – francez, sa poarte panglica tricolora a solidaritatii pana la solutionarea acestor probleme. Raspandirea acestui simbol, preluarea lui de catre toti cei care sustin liceenii va pune inca o data in vedere Guvernului necesitatea inchiderii dosarelor penale si revenirea la denumirea de Liceu roman -francez “Gheorghe Asachi”.  

 

Mesaje de sustinere a liceenilor români din Basarabia
“Dragi elevi si profesori dela Liceul Romano-Francez Gheorghe Asachi,

Pe Crucea ridicata de romanii transilvaneni in memoria lui Avram Iancu, pe “Campul lui Iancu” dela Belis-Fantanele este gravat in piatra: ORI PUNEM PUMNUL IN FATA FURTUNII, ORI PIERIM, cuvinte atribuite marelui nostru inaintas.

Papa Ioan Paul al II-lea a lansat un mesaj care trebuie sa fie preluat de toti crestinii care au trait sub cizma comunista:”Nu va temeti”!

Toti cei care cred in valorile morale ale crestinatatii si in special tineretul, sa fie convinsi ca uniti prin credinta noastra crestin-ortodoxa reprezentam o forta formidabila,capabila sa repuna relatiile dintre oameni in matca fireasca a adevarului, a respectului si a sustinerii adevaratelor valori umane.

La sedinta parlamentului RSS Moldoveneasca din vara lui 1991, cand s-a votat independenta si ruperea de URSS, am luat parte ca reprezentant al societatii civile romanesti si am declarat ca Moldova se intinde dela Nistru la Carpati si ca ea face parte din trupul Romaniei.

Mai devreme sau mai tarziu adevarul va iesi la lumina iar toata facatura cu limba moldoveneasca, cultura moldoveneasca, istoria moldoveneasca-de sine statatoare si rupte de Romania-mama se vor dovedi neviabile in fata argumentelor, creatii sterile in laboratoarele de diversiuni.
Nu va lasati! (Prof.dr. Nicolae M. Constantinescu)  

 

Picătura istoriei
Val BUTNARU
Jurnal de Chisinau, nr. 477 din 16 mai 2006
Iată o nouă picătură de apă în care se reflectă întreaga noastră istorie postoptzecişinouă: atacul asupra Liceului român-francez “Gh.Asachi”

În aparenţă, s-a produs un “accident” minor: nişte liceeni au rupt o bucată de placaj de pe frontispiciul instituţiei. În realitate, asistăm la un adevărat război redeclanşat de autorităţile comuniste împotriva ultimelor oaze de românism din Basarabia.
Dosarul penal intentat celor patru tineri care au protestat împotriva schimbării titulaturii liceului este mai mult decât un act de intimidare a liceenilor revoltaţi. Acest dosar constituie de fapt un semnal clar trimis tuturor persoanelor care nu au de gând să se conformeze politicii antiromâneşti promovate de Regimul lui Voronin. În felul acesta suntem atenţionaţi că represaşliile vor continua în fiecare caz concret de apărare a valorilor româneşti.  

 

Proteste la “Gheorghe Asachi” Liceenii îşi apără liceul
Timpul, 5 mai 2006
În dimineaţa zilei de ieri, liceenii de la “Gheorghe Asachi” au spart cu ciocane şi răngi de metal noul panou de pe frontispiciul instituţiei, instalat vinerea trecută, când elevii se aflau în vacanţă. Amintim că, întorcându-se la studii după Sărbătorile de Paşte, elevii au găsit modificat panoul din “Liceul teoretic româno-francez “Gheorghe Asachi” în “Liceul moldo-francez “Gheorghe Asachi”.

Elevii au spart de pe panou numai partea pe care era scris cuvântul “moldo”, lipind deasupra o foaie de hârtie pe care au scris cu litere mari: “româno”. Acţiunea lor a fost susţinută şi de către profesori, care au întrerupt lecţiile şi li s-au alăturat. Mână de mână, pedagogii şi copiii s-au unit într-un cerc, cântând Imnul limbii române de Alexie Mateevici. Alţii adunau semnături pentru revenirea la vechiul nume al liceului.  

 

Represiune antiromaneasca la Chisinau :: dosar penal pentru Limba Romana
Ca in cele mai intunecate vremi staliniste, “marele patriot” de la 1991, directorul liceului roman-francez Boris Volostatii si-a denuntat la politie proprii elevi care au inlaturat cuvantul “moldo” din denumirea liceului. Tot el, din proprie initiativa, fara a informa Consilul Administrativ si cel al Parintilor, in mare taina, a schimbat statutul juridic, stampilele, entetele si alte insemne de reprezentare ale liceului. Surse de la Ministerul Educatiei si de la politia din Chisinau sustin ca cel care a executat de buna voie schimbarea denumirii liceului “Gheorghe Asachi” fara a anuta opinia publica este chiar directorul liceului. Un Comitet de Greva aduna semnaturi de la parinti si cetateni pentru redobandirea vechii denumiri. In “Literatura si arta” de joi, poetul Nicolae Dabija a publicat un tulburator articol in sustinerea liceenilor eroi de la “Gheorghe Asachi”.Daca vechea denumire a liceului nu va fi restabilita in zilele apropiate, mai multi absolventi vor organizeza nocturne cu lumanari aprinse in fata liceului “Gheorghe Asachi” pentru ai comemora decesul.

  

 

Parlamentarii cer limba romana in Constitutie
Ziarul de Garda, Nr. 85 (25 mai 2006)
Un grup de deputati din Parlament au semnat doua initiative de modificare a Constitutiei – a art.11 si 13. Art.11 stipuleaza ca R. Moldova este un stat neutru, iar art.13 este intitulat “Limba de stat, functionarea celorlalte limbi”.

Astfel, noua initiativa legislativa propune ca art.11 sa se intituleze “Aderarea la tratate de alianta”, iar continutul, in locul actualelor formulari, ce prevad “(1), R. Moldova proclama neutralitatea sa permanenta. (2) R. Moldova nu admite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul sau”, sa prevada “Aderarea R. Moldova la tratate internationale, in scopul transferarii unor atributii catre alte institutii internationale, precum si al exercitarii, in comun cu statele membre, a competentelor prevazute in aceste tratate, se face prin lege organica, adoptata cu o majoritate de doua treimi din numarul deputatilor”.  

 

Represiune impotriva elevilor romani de la “Asachi”
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News, 12 May 2006
Comisariatul de politie al sectorului Centru din Chisinau a intentat un dosar penal in cazul deteriorarii inscriptiei de pe frontispiciul liceului “Gh. Asachi”, in temeiul art. 287 al. 2 al CP.
Saptamana trecuta, patru liceeni au inlaturat cuvantul “moldo” din noua inscriptie afisata de administratia institutiei in semn de protest fata de modificarea titulaturii liceului din “roman-francez” in “moldo-francez”. Cei 4 elevi din clasa a XII, care au fost adusi cu forta la comisariatul de politie pentru depozitii, sunt suspectati de savarsirea a ceea ce politia califica drept “act de huliganism agravant comis in grup”. Comisarul de politie al sectorului Centru, Dumitru Rusu, a declarat presei ca politia cerceteaza acest caz la sesizarea speciala a directorului liceului “Gh. Asachi”. “In alte conditii noi nu aveam dreptul sa cerem de la copii sa depuna depozitii”, a mai spus comisarul, citat deportalul “Vocea Basarabiei”

sursa

Tudor Cojocariu

LinkedIn Talent Solutions for Growth Markets | Connecting recruiters with opportunities.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.