fbpx

Tudor Cojocariu

Senior Account Executive @ LinkedIn | Advising Central & Eastern European businesses on Learning & Development

Cazul Liceului "Gh.Asachi" din 2006

“De politicieni mereu ignorati, de fratii vostri niciodata uitati!”

Duminica 11 iunie a avut loc în Bucuresti, începînd cu ora 13, în fata Ambasadei Republicii Moldova situată în Aleea Alexandru nr. 40, un miting de solidaritate cu elevii români de la liceul “Gh. Asachi” din Chisinau persecutati de autoritatile Republicii Moldova pentru “vina” de a-si fi apărat identitatea românească – protest organizat de Asociatia 21 Decembrie si grupuri de studenti de la facultati din Romania.În data de 4 mai a acestui an, patru elevi de la Liceul “Gh. Asachi” din Chisinau, Tudor Cojocari, Vitalie Zgarbur, Sergiu Stârcea si Andrei Dumitriu, au înlăturat de pe frontispiciul liceului inscripţia “Liceul moldo-francez”, înlocuind particula “moldo” cu “român”.

În acest mod ei au protestat fată de decizia anti-românească a autoritătilor comuniste de la Chisinău, care cu două zile înainte modificaseră “pe sest” denumirile tuturor liceelor din tară, din din “român-francez”, “român-englez”, “român-italian” si “român-spaniol” în moldo-francez, moldo-englez etc.

Elevii Liceului “Gh. Asachi” s-au solidarizat cu colegii lor persecutati si au lansat un Apel, prin care solicită:

1. Sa se revina la denumirea anterioara, adica Liceul Teoretic Român-Francez “Gheorghe Asachi”
2. Inchiderea dosarelor penale pe numele Tudor Cojocari, Vitalie Zgarbur, Sergiu Stârcea si Andrei Dumitriu.
3. Renuntarea la ideea introducerii “istoriei integrate” în procesul de învatamânt.

Pe linga pancartele cu numele celor patru baieti (Andrei, Segiu, Tudor si Vitalie), la mitingul de duminica au fost afisate urmatoarele mesaje:
“SINGELE APA NU SE FACE”
“DE AUTORITATI MEREU IGNORATI…DE FRATII VOSTRI NICODATA UITATI!”
“DOSAR PENAL PENTRU SPIRIT NATIONAL?!?”
“MAI BINE MORT DECIT COMUNIST”
“SINTEM ROMANI SI PUNCTUM!”
“UNGUREANU STII CEVA? LIGHT ROMANIAN E LIMBA TA!”
“BRASOVUL…MINDRU DE VOI…ALATURI DE VOI!”
“ROMANII DIN COVASNA SI HARGHITA SINT ALATURI DE FRATII LOR DIN BASARBIA”
“NUMA’ UNA E!”

Dintre cintecele si scandarile ce au putut si auzite duminica pe 11.06 in fata ambasadei R. Moldova amintim:
“SINTEM MINDRI DE VOI!”
“PENTRU NOI…VOI SINTETI EROI!” (ambele adresate baietilor)
“BASARABIA!”
“JOS COMUNISMUL!!”
“RUSINE! RUSINE SA VA FIE!” (la adresa autoritatilor romane)
“BASARABIA E ROMANIA!”
“PENTRU FRATII NOSTRI…NOI STRIGAM ACUM IN COR! LIBERATATE ROMANILOR!”
“ACEEASI LIMBA
ACEEASI TARA
AM FOST CU TOTI…ROMANI ODINIOARA”
“ROMANIA NU TOLEREAZA…COMUNISTII!”
“ROMANIA CERE UNIREA!”
“HORA UNIRII”
“DESTEAPTA-TE ROMANE”
Toate televiziunile centrale au avut, in principalele emisiuni de stiri, reportaje de la protest. De asemenea si presa scrisa a redat evenimentul. In general prezentarea actiunii in massmedia a fost corecta si impartiala, dar fiindca s-au strecurat unele informatii eronate tinem sa mentionam din nou ca actiunea de solidarizare cu elevii liceului “Gheorghe Asachi” a fost organizata de asociatia “21 decembrie” si studenti de la mai multe facultati din Bucuresti si din tara, fratii basarabeni prezenti la miting fiind oaspetii nostri!

“Dosarele înca nu au fost închise”

Tudor Cojocaru, unul dintre liceenii anchetaţi penal pentru că au rupt inscripţia “moldo” de pe frontispiciul Liceului “Gh. Asachi”, ne-a comunicat că nu au nici o noutate. “Totul e pe vechi. Acum o lună, ni s-a promis că dosarele vor fi închise, dar nu s-a făcut nimic. Ne-a fost frică să nu fim cumva persecutaţi la BAC, dar nu ne-au fost create probleme. Astăzi, am susţinut ultimul examen, iar vineri vom afla notele. Abia atunci vom putea spune cu certitudine cum am fost trataţi pentru acţiunile noastre.

Cât priveşte manifestaţiile organizate de studenţii din România întru susţinerea noastră, vreau să le mulţumesc mult pentru sprijin. Mă simt onorat de cele făcute de ei”.

“Dosarele vor fi închise pentru că nu sunt probe”

Solicitat de JURNAL, directorul Liceului “Gh. Asachi”, Boris Volosatâi, a declarat: “În baza legislaţiei în vigoare, Liceul “Gh. Asachi” se va numi “Liceul teoretic “Gh. Asachi”. Legea învăţământului prevede existenţa doar a liceelor teoretice, fără specificarea profilurilor.

Cât priveşte dosarele liceenilor, nu pot comenta ceea ce se întâmplă acum. Pot spune doar că băieţii susţin acum examenele. Ştiu că dosarul nu are probe pentru învinuirea liceenilor şi că ei vor fi absolviţi de răspundere penală.

Manifestaţia organizată duminica trecută de către studenţii din România mi se pare ceva firesc. Dacă nu am avea susţinerea lor, am rămâne numai cu cei care sunt împotriva noastră. Îmi pare bine că au reacţionat în felul acesta.”

Tudor Cojocariu

LinkedIn Learning Solutions for businesses in Central and Eastern Europe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.