fbpx

Cacealmaua lupului sau felicitări pentru moldoveni

Imediat după alegeri au existat voci, inclusiv cea a primarului, care vorbeau clar şi răspicat despre simularea pedemiştilor care urma să devină enervant de lungă şi plicticoasă.

Schema după care a acţionat partidul condus de Lupu în ultima lună a fost aceeaşi ca şi în cazul propulsării lui Plahotniuc în prim-planul politicii moldoveneşti. Mai întâi se inventează o poveste şi un presupus balaur, după care inamicul public nr. 1 devine eroul nr. 1. Pe de o parte Plahotniuc era mafiotul care conducea din umbră PDM-ul, pe de altă parte Lupu era cel care ţinea pe jar o ţară întreagă datorită „indeterminării” sale. Pe de o parte Plahotniuc ajuta orfani, artişti şi scriitori şi apărea cuceritor prin revistele glamour, pe de altă parte Lupu vorbea despre principii şi valori şi într-un final a rămas în echipa pro-europeană. Jocul de contraste este o armă importantă pentru ridicarea cotei de piaţă a personalităţilor publice, iar consilierii lui Lupu aduşi de Plahotniuc au folosit-o cu succes.

În condiţiile în care mai toate mandatele PDM-iştilor au venit de pe urma luptei împotriva PCRM, de aceeaşi parte a baricadei cu celelalte două partide anticomuniste, părea din start puţin probabil ca pedemiştii să ia o decizie care să-i condamne la dispariţie sau în cel mai bun caz, la scăderea până la cele câteva procente ale lui Diacov de dinaintea lui Lupu. Totodată, trebuie să ţinem cont şi de sprijinul constant pe care l-au oferit democraţilor noştri socialiştii europeni, cu precădere cei germani (vezi şi vizita confidenţială a proaspătului speaker în Germania).

Lucrurile par şi mai clare în condiţiile în care Consiliul Naţional al PDM a adoptat decizia pro – centru-dreapta cu 201 voturi din 228 posibile, iar Lupu şi ceilalţi lideri de partid au ştiut dintotdeauna care este starea de spirit a colegilor lor.

PDM şi plecarea lui Lupu de la comunişti a avut de la început un obiectiv clar, respectiv de a reforma stânga moldovenească, ceea ce presupune, în mod inevitabil, scăderea electoratului PCRM. Nu ar fi avut sens ca tocmai acum, după circa un an şi jumătate de activitate întru atingerea obiectivului, PDM-ul să-şi îngheţe dezvoltarea printr-o alianţă timpurie cu rivalii lor de pe stânga. Aşadar, o alianţă sau o fuzionare a PD-ului cu oamenii din partidului lui Tkaciuk nu este exclusă, existând probabil o strategie de lungă durată de creare a unei stângi care să se apropie de modelele est-europene existente în prezent, prin asta dezideratul de integrare europeană devenind comun atât pentru liberal-democraţi, cât şi pentru socialişti. Dar nu acum.

Ah da… felicitări, moldoveni!

 

Tudor Cojocariu

Development enthusiast | Marketing uplifter

7 thoughts on “Cacealmaua lupului sau felicitări pentru moldoveni

 • 31/12/2010 at 1:59 am
  Permalink

  Şi unde-i înşelătoria operată de Lupu?
  Că la pus la respect şi a mai tăiat din poftele de putere şi mărire a micuţului nostru napoleon – Filat?
  Sper, ca acesta a însuşit în sfârşit, că uzufructul unei guvernări de coaliţie se distribuie proporţional între toţi participanţii

  Reply
  • 31/12/2010 at 11:07 am
   Permalink

   Inselatoria consta in faptul ca in realitate, Lupu n-a intentionat nici o clipa sa paraseasca alianta. Doar si-a ridicat cota de piata in fata PL si PLDM.

   Reply
   • 01/01/2011 at 6:52 am
    Permalink

    Şi foarte bine a făcut!
    Radicalismul nu are ce căuta în politică.
    Atâta timp cât PL şi PDLM au refuzat orice formă de colaborare cu PCRM, ca şi vice-versa, e foarte bine că s-a găsit însfârşit cineva care i-a taxat pe toţi trei pentru intoleranţă în politică.

    Reply
  • 31/12/2010 at 11:08 am
   Permalink

   Erau gandurile mele coapte de ceva timp si confirmate ieri ;).
   Tu, din cate imi dau seama, inca nu le-ai insirat pe blog.

   Reply
 • 02/01/2011 at 10:08 am
  Permalink

  Paisie, nu inteleg cum vezi tu comportamentul lui Lupu ca fiind capabil sa taxeze comportamentul si atitudinea celorlalti. Una dintre ideile articolului a fost tocmai faptul ca acesta a simulat aderenta la anumite “valori si principii” altruiste, cand de fapt el doar si-a maximizat cota de piata.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.