Să arătăm că ne pasă! | Tudor Cojocariu

Să arătăm că ne pasă!

Pornind de la proverbul „Ceea ce se întâmplă o dată, poate să nu se mai întâmple a doua oară, însă ceea ce se întâmplă de două ori se va întâmpla, cu siguranţă, şi a treia oară”, ar trebui să realizăm că absenţa noastră din momentele decisive ale vieţii cotidiene, şi nu numai, nu este benefică.

Să nu uităm că participarea noastră la vot va asigura legitimitate conducerii statale, de care Republica Moldova are nevoie mai mult ca oricând pentru atingerea dezideratelor europene, iar trendul privind prezenţa la scrutinuri după 1990 este unul îngrijorător, ajungându-se de la o rată de participare de 79,31% în 1994 la 58,77% în iulie 2009 şi 29,05% la referendumul din septembrie acest an.

Nu trebuie să uităm că, prin diminuarea pragului de participare la referendumul constituţional din 5 septembrie, procesul electoral, care îşi propunea să introducă alegerea preşedintelui prin vot direct – marcă a oricărui stat democratic, a fost invalidat şi am ratat accederea la o nouă treaptă a democraţiei.

Se pare că, oricât de des am trece prin astfel de experienţe, vom fi la fel de naivi în situaţii asemănătoare şi vom ajunge să ne învârtim, cel mult, într-un cerc vicios, prin posibila revenire la putere a ultimei rămăşiţe comuniste din Europa, care nu s-a remarcat prin nicio soluţie concretă pentru problemele de natură economico-socială, în cei 8 ani de guvernare.

Cu siguranţă putem evita o astfel de eroare, prin participarea la scrutin, mai ales că votul fiecăruia dintre noi, care avem pretenţia, cel puţin, să ne considerăm nişte alegători informaţi, va contribui la asigurarea unui parcurs european şi democratic Republicii Moldova.

În sfârşit, ni se oferă şansa de a ne demonstra capacitatea de organizare şi decizie, de a aduce un aport la alegerea unor persoane capabile să elaboreze politici de durată, care să vină în completarea dezideratului suprem şi, în acelaşi timp, un drept al oricărui cetăţean: libertatea individuală şi dreptul la liberă circulaţie. Să nu uităm că suntem direct responsabili pentru viitorul nostru democratic şi pentru susţinerea, în număr mare, a celor care, în numai un an de guvernare, au trecut testul maturităţii politice şi au iniţiat procedura de eliminare a obstacolelor de circulaţie în Europa pentru cetăţenii Republicii Moldova.

De ce să nu conştientizăm, în sfârşit, cât de importanţi suntem şi că, prin votul nostru, ne putem asigura, nu promisiuni utopice de „o schimbare în bine”, ci de o menţinere a unei gurvernări democratice care să ne asigure un viitor concret, prin protecţie socială şi atragerea de noi investitori, prin crearea de noi locuri de muncă şi condiţii ca cei plecaţi în străinătate, pentru bunăstarea familiei de acasă, să revină la copiii şi părinţii lor?

De ce să nu exploatăm la maxim această şansă de a fi propriii noştri salvatori, de a continua, cum facem de aproape un an, să ne ridicăm din starea de ponosire spirituală, materială şi de degradare imorală impusă, cu atâta fervoare, înainte de 2009?

Datorită nouă, oamenii prezentului pot deveni cei ai viitorului, care şi-au îndreptat deja privirea atât către tineri, cât şi către părinţii noştri: este pentru prima dată, în perioada de după declararea independenţei Republicii Moldova, când tinerilor le sunt create condiţii optime de participare la vot pentru a-şi alege viitorul.

Modificarea Codului electoral prin care studenţii pot vota doar pe baza buletinului de identitate este o dovadă majoră în acest sens şi ne-a făcut să conştientizăm că nu suntem doar nişte pioni pe o tablă de şah, ci persoane capabile să contribuie la menţinerea unui viitor fără comunism şi lipsit de sărăcie.

Totodată, prin participarea la vot în 28 noiembrie, noi, cei care avem în spate un istoric greu încercat de greutăţi şi limitări de orice natură, putem realiza transferul nostru de responsabilitate şi înţelepciune celor care vor continua procesul democratic, pentru care contăm şi suntem trataţi cum se cuvine, la adevărata noastră valoare.

Astfel, pornind de la încrederea că noi suntem cei care contăm cu adevărat şi că suntem direct responsabili de bunăstarea noastră şi a semenilor noştri, ne suntem datori nouă înşine să ieşim la vot pentru a stopa degenerarea politică de dinainte de 2009 şi pentru a repune statul moldovean pe calea democraţiei.

Să arătăm că ne pasă! Şi asta nu doar pentru a demonstra că suntem cetăţeni responsabili, nu doar pentru a arăta că putem participa activ la viaţa politică şi că ne putem integra pe traseul democratic, ci pentru că participarea noastră directă ne va aduce beneficiile după care am tânjit atât de mult înainte de 2009 şi le-am redobândit, pas cu pas, în ultimul an.

 

Tudor Cojocariu

Development enthusiast | Marketing uplifter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.