fbpx

Când n-ai argumente, te întorci şi pleci înjurând. Despre Dodon vs Chirtoacă

Având în vedere că n-am prea observat (poate că din vina mea) articole cât de cât consistente care să prezinte confruntarea dintre Dodon şi Chirtoacă, m-am gândit că n-ar strica un desfăşurător al acesteia. Să zicem, pentru posteritate.

Întrebările mi-au părut relevante, chiar dacă mai de fiecare dată au fost mai curând mingi ridicate la fileu comunistului roz şi învinuiri aduse lui Chirtoacă (una dintre acestea arăta ca un ditamai răspuns-argument). Este adevărat că e de vină şi situaţia, dat fiind că liberalul a administrat Primăria în ultimii 4 ani, iar comunistul face doar „figuraţie aspirativă”. Totuşi, s-a cam văzut de partea cui au fost organizatorii şi grupul celor mai activi FB-ukeri like-uiţi pe „peretele” evenimentului. M-a bucurat că moderatorul a utilizat sintagma „limba română” şi nu „moldovenească” şi mă mir că gurile rele (a se citi comsomoliştii rătăciţi prin istorie) n-au sărit să spună că-s „ocupanţi rumâno-fascişti”. Probabil că deja realizează şi ei cât de tâmp sună pseudo-argumentarea moldovenistă a idolului lor roz. În schimb, limba rusă, cea a minoritarilor, a fost la ea acasă. Cine a zis că li se încalcă drepturile celor sub 20% de ruşi din republică?

La prima întrebare, care a ţinut de temerea autorului că nu vor fi respectate promisiunile, Chirtoaca a vorbit despre realizările sale, proiectele în derulare, deci despre lucruri care au şanse mari de a fi realizate pentru că decurg din nişte fapte concrete. Dodon a vorbit despre generalităţi şi a încercat să-şi prezinte platforma şi poziţia personală şi generală (din nou).

Şi staţia de ardere a deşeurilor a provocat deszbateri aprinse, fiecare dintre vorbitori spunând că e vina partidului oponentului. Diferenţa a fost că doar Chirtoacă a demonstrat cu acte semnate de Ursu că anume pe vremea comuniştilor a fost „donat” proiectul respectiv. „La Bălţi, unde este primar un comunist, pute”, a amintit liberalul. Dodon a venit, în schimb, cu ideea genială de a se face sondaje ca să „întrebe chişinăuienii”, de parcă cetăţenii ar fi aşa, 2-3 comsomolişti cu cravate roşii. Probabil că se referea la un soi de „referendum municipal”. Despre expresii de tipul „ape menaGere” (corect, menajere) nici nu merită să amintim. zice sa se faca sondaje ca sa ‘intrebe chisinauienii’.

Chirtoacă a făcut câteva glume în legătură cu spotul electoral al comunistului, care s-a filmat lângă o clădire reconstruită de administraţia Chirtoacă, remarcând tupeul comunistului de a-şi aroga merite străine. De asemenea, liberalul a venit cu prezentarea programului de refacere a oraşului vechi, numit „Noua faţă a vechiului oraş”.

Despre scutirea de taxe nu s-a discutat prea mult. Discuţia s-a rezumat la trecerea în revistă a preţurilor de atunci (PCRM) şi a celor de acum (AIE). Din nou, Chirtoacă a venit cu preţuri concrete, iar Dodon doar a făcut glume proaste despre activitatea din tinereţe a liberalului, de redactor la o emisiune de divertisment. În fond, cei care plătesc taxele ştiu despre ce e vorba şi nu ar avea de ce să se lase minţiţi. Cifrele vorbesc.

Dodon l-a acuzat pe Chirtoacă pentru că n-a reparat drumuri şi pentru că cele care au fost reparate s-au stricat la scurt timp. Răspunsul a fost simplu: au fost reparate 300.000 de metri pătraţi de drumuri, iar vinovaţii de eroarea de la Alba Iulia au fost pedepsiţi, spre deosebire de cazul viaductului, când comunistul Ursu nu a pedepsit pe nimeni.

După Dodon, corupţia va dispărea doar odatp cu echipa actuală de la primărie. Declaraţie simplistă şi demagogică, din punctul meu de vedere. Nu-i omul, nu-i problema, vorba idolului comuniştilor, Stalin. Nu aşa se dau soluţii. Şansă ratată de Dodon şi întrebare la fileu irosită.

Către sfârşitul dezbaterii, Dodon a lansat o serie de insulte absolut lipsite de galanţă şi bun simţ, replici care l-au lăsat rece pe liberal, acesta alegând să continue elegant discuţia cu tinerii. La fel de rece l-au lăsat huiduielile ca de pe stadion ale comsomoliştilor, care la un moment dat au părăsit sala în grup. Probabil au şi ei un Tkaciuk al lor care la o bătaie din palme scoate toată gaşca din sală, precum s-a întâmplat de atâtea ori cu tătucii din Parlament ai comsomoliştilor.

Aşadar, un final dezolant pentru Dodon, care a fost lăsat baltă de propriii săi susţinători doar pentru că aşa zice tradiţia comunistă: când nu mai ai argumente, te întorci şi pleci înjurând.

Tudor Cojocariu

LinkedIn Talent Solutions for Growth Markets | Connecting recruiters with opportunities.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.