fbpx

Tudor Cojocariu

Senior Account Executive @ LinkedIn | Advising Central & Eastern European businesses on Learning & Development

CiviceIdentitate naționalăPolitice

Clubul Liberal pentru R. Moldova a celebrat la București 93 de ani de la Marea Unire(foto)

Clubul Liberal pentru R. Moldova a organizat în zilele de 30 noiembrie și 1 decembrie o dezbatere publică și o dezbatere-concurs, ambele desfășurate în incinta Cafenelei Liberale Brătianu în centrul vechi al Bucureștiului. Prin aceste acțiuni, CLM și-a manifestat solidaritatea cu predecesorii noștri care au înfăptuit Marea Unire de la  1 decembrie 1918, precum și cu valorile acesteia, deosebit de importante atât pentru românii din țară, cât și pentru cei din jurul granițelor și din străinătate.

Startul dezbaterii a fost dat de către Tudor Cojocariu, președinte al CLM București, alături de Victor Ionescu, vicepreședinte al TNL.

Evenimentul cu genericul ”1 decembrie 1918-Ziua Națională a României sau a tuturor românilor” i-a avut drept invitați pe prof.dr. Ion Bulei, istoric, membru al Institutului de Studii Liberale ”I.C.Brătianu”, pe Drd. Raluca Răducanu, sociolog și director al Centrului de Studii Euro-Asiatice, dar și pe Lucrețiu Tudoroiu, anticar și președinte al fundației Lucretius. Aceștia s-au referit la semnificațiile politice, culturale și identitare ale Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, au analizat premisele și contextul evenimentului, precum și actuala situație privind relațiile româno-române. De asemenea, a fost abordat subiectul integrării europene a R. Moldova, a percepției românilor moldoveni asupra acestui proces, dar și oportunitatea asumării integrării drept șansă de apropiere a celor 2 societăți românești de pe ambele maluri ale Prutului. Participanții la dezbatere le-au acordat întrebări vorbitorilor, venind cu o serie de remarci și comentarii, contribuind la dinamica discuțiilor.

Ziua de 1 decembrie a fost marcată într-un mod cu totul deosebit, Clubul demarând cu succes un nou concept de manifestație, respectiv o dezbatere-concurs, întitulată Testul Marii Uniri. Provocarea lansată de CLM prin coordonatorii proiectului Cristina Aparatu, Alexandru Ciobanu și Silvia Lupan, a fost acceptată de mai mulți tineri de pe ambele maluri ale Prutului care și-au etalat competențele de cunoaștere a istoriei în general și a evenimentului celebrat, în special. Concursul a fost jurizat de invitații speciali ai evenimentului, membrii Institutului de Studii Liberale ”I.C.Brătianu”, prof.dr. Romulus Brâncoveanu, prof.dr. Florin Turcanu, dr. Alin Ciupală și dl. Dan Petre, care au intervenit pe parcurs cu remarci și comentarii prețioase, completând răspunsurile concurenților. Câștigătorii au fost premiați cu un set de cărți, dar și cu invitații la evenimentele culturale și de divertisment organizate de Cafeneaua Liberală Brătianu.

Clubul Liberal pentru R. Moldova va continua seria de dezbateri pe subiecte de interes curent, precum și proiectul Clubul Intelectualilor Români demarat cu succes pe 1 decembrie.

Tudor Cojocariu

LinkedIn Learning Solutions for businesses in Central and Eastern Europe

2 thoughts on “Clubul Liberal pentru R. Moldova a celebrat la București 93 de ani de la Marea Unire(foto)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.