Alegerea lui Mihai Ghimpu in functia de presedinte al Parlamentului este una legala! | Tudor Cojocariu

Alegerea lui Mihai Ghimpu in functia de presedinte al Parlamentului este una legala!

20live-600

18:48>A reinceput sedinta. 1. Curtea Constitutionala decide ca se sisteaza procesul controlului constitutionalitatii alegerii presedintelui Parlamentului Mihai Ghimpu.
 2. Prezenta decizie este definitiva si intra in vigoare la data adoptarii.

17:25>Pulbere, presedintele CC: Curtea se retrage pentru deliberare.

17:18>Susarenco: Si noi va multumim pentru atentie si efort. Activitatea Curtii Constitutionale este un judecator a doua parti. Cele mai importante decizii se iau atunci cand este vorba despre a schimba cursul istoriei RM. Acum Curtea trebuie sa apere interesul national. Nu toate partidele simbolizeaza vointa cetatenilor majoritari. Din pacate, increderea cetatenilor in organele de stat este redusa. Decizia CC va fi una vitala pentru a edifica sau nu un stat de drept. Fac apel catre judecatorii Curtii ca acestia sa ia decizia astfel incat RM sa urmeze cursul democratizarii. Speram ca ceea ce spunem aici sa fie anexat la dosar si sa nu arda din arhive. Reiteram ca sesizarea PCRM nu tine de competenta Curtii. In cazul in care Curtea va lua totusi o hotararare si va examina aceasta sesizare, noi ne exprimam speranta ca sesizarea neintemeiata a PCRM sa fie respinsa.

17:14>Turcanu: Acest lucru trebuia sa ii fie zis lui Calin, nu mie acum. Nue  necesar de a face o incheiere foarte lunga si mare. Multumim pentru posibilitatea de a ne asculta pe toti. opinia partilor nu coincide, e firesc. E foarte bine ca noi ne-am ascultat reciproc. Speranta noastra este ca stimata Curte sa adopte o deizie obiectiva si legala si cel mai important este ca aceasta decizie sa nu fie un amestec pe filiera fortelor politice. Din contra, noi vrem ca raportul fortelor politice din PArlament sa fie unul echilibrat si in stricta corespundere cu normele constitutionale. Speram sa fie o decizie astfel incat sa putem incepe lucrul mai degraba, in legislatura XVIII. Noi inca odata ne-am convins ca au fost incalcate cele 13 articole de catre parlamentarii din AIE.   

17:13>Judecator: Calin a inchis sedinta fara a lua in seama nimic altceva.

17:12>Nu.

17:09>Judecator catre Turcanu: Sunteti de acord ca de facto fractiunea a fost constituita?

17:06>Arsene: Alegerea spicherului se poate face si in 2 tururi, dar numai daca sunt 2 canditati.

17:01>Arsene: Presedintele sedintei au oferit cuvantul presedintilor de partid care au numit presedintii fractiunilor parlamentare. PCRM au anuntat ca au nevoie de o pauza pana pe 4 septembrie. parlamentul se considerea legal constituit din data sedintei de constituire. Parlamentul a purces la urmatoarea chestiune de pe ordinea de zi. Sedinta oricum nu se intrerupe daca un partid nu si-a anuntat constituirea fractiunii.

17:00>Baiesu: Da, este.

17:00>Turcan: E vreo diferenta intre un grup de deputati si o fractiune parlamentara?

16:58>Baiesu: Presedintele parlamentului isi exercita atributiile in virtutea faptului ca acesta a fost ales de majoritatea deputatilor. 

16:53>Baiesu: Dupa cum a precizat si colegul meu, in sesizare nu a fost facuta nici o legatura intre ce e scris in Constitutie si ceea ce s-a intamplat de fapt. Hotararile adoptate de Parlament in 29 iulie 2009 nu sunt susceptibile de control constitutional.

16:46>Baiesu: Toate procedurile din Parlament apartin de rperogativele deputatilor. Orice propunere parvenita de la deputati trebuie sa fie supusa la vot de presedintele sedintei Calin. El a incalcat insa acest lucru prin inchiderea sedintei fara a asculta de nimeni. PCRM a beneficiat de un drept pe care il au, optand pentru retragere. Am stabilit deja ca e vorba de un drept. Neparticiparea celor 48 de deputati nu este o lezare in drepturi ci o consecinta a faptului ca ei au decis sa paraseasca sala de sedinta atribuindu-si o pauza, nesupunand la vot pauza lor la vot. PCRM zice ca pauza a fost legal intrerupta nu este intemeiata legal. Intreruperea sedintei de catre Calin este un abuz in functie. Au rams 53 de deputati care alcatuiau majoritatea. Prin vot, s-a hotarat continuarea sedintei, prezidata de Ion Hadarca, decanul de varsta. Sedinta nu a fost intrerupta, ci continuata. PCRM a parasit sala benvol si nesiliti de nimeni. Acestia isi puteau exercita liber functiile de deputati.

16:44>Tanase: A depins de dvs. cand o faceti. Ati facut-o acum cateva zile.

16:43>Sarbu: Faptul ca AIE este o alianta, v-a impiedicat sa va formati fractiunile? Cum considerati, a consumat acest drept si PCRM?

16:41>Tanase: Cetatenii care au votat pentru PCRM pot participa la procesul decizional, dar acum AIE este majoritar si PCRM trebuie sa se supuna regulilor democratiei.

16:39>Tanase: A avut. Fractiunea PCRM a fost formata in fapt imediat dupa anuntarea oficiala a rezultatelor. PCRM nu este obligat sa isi formalizeze fractiunea. Putea sa propuna imediat o alta canidatura. Fractiunea se constituie printr-un proces verbal de jumatate de pagina pe care o depun la secretarul Parlamentului.

16:38>Sarbu: A avut dreptul PCRM sa propuna o candidatura a lor pentru postul de spicher?

16:27>Tanase: Articolul 1 din constitutie. Nici o prevedere din art. 1 nu tine de procedura de formare a parlamentului, deci nu avem cu sa fi incalcat asta. Art. 2 se refera la uzurparea puterii in stat, deci iarasi, nu are nici o legatura cu alegerea presedintelui Parlamentului. Art. 5-interzicerea unei ideologii de stat intr-o democratie. Este o premiera mondiala ca suntem acuzati de dictatura. Art. 7 – din nou, nu se referea la alegerea presedintelui Parlamentului. Art. 15 privind Universalitatea si principiul Legalitatii. Nici obligatiile nu pot contraveni legii. Art. 16 – Egalitatea. Statul respecta egalitatea cetatenilor si autoritatilor in fata legii. Autorii sesizarii nu s-au obosit sa ne explice in ce mod a fost incalcata aceasta lege. Articolul 38 – dreptul de vot. Nu se refera la formarea fractiunilor parlamentare si nici la procedura de alegere a presedintelui. Art. 39 – dreptul la reprezentare. Participarea la treburile publice se efectueaza in functie de pondere. In cazul de fata, PCRM nu mai sunt si nu mai reprezinta fractiunea majoritara. AIE este acea entitate care detine majoritatea deputatilor alesi. Art. 54 – restrangerea unor drepturi si libertati. Nici in acest caz nu se indica ce lege a adoptat Parlamentul si ce drepturi si libertati fundamentale au fost incalcate. Art. 60 stabileste ca Parlamentul e organul suprem de reprezentare a poporului. In ce mod alegerea dlui Mihai Ghimpu a subminat aceasta calitate a Parlamentului. Art. 64 – Organizarea interna. Presedintele Parlamentului a fost ales de majoritatea de 53 de deputati din Parlamentul legal constituit. Sesizarea este una formala si nu poate produce consecinte de ordin juridic. Poate schimba hotararea CC raportul de forte din Parlament? Legea spune ca NU poate. Sesizarea a fost depusa din considerente pur politice. Solutia adoptata de Parlament va fi oricand aceeasi. Tot ce se poate intampla este tergiversarea alegerii organelor de conducere, in defavoarea cetatenilor acestor tari.

16:26>Tanase: Din pacate nu am identificat nici un argument ca cele 3 hotarari ar incalca legea.

16:24>Susarnco: Nu putem rupe nici un articol din constitutie.

16:24>Sarbu: cum priviti alineatul 2 din constitutie? Poate fi privit separat?

16:22>Susarenco: conform constitutiei, orice mandat este reprezentativ, el e in serviciul poporului. Iata de ce, deputatii alesi sunt in Parlament in serviciul intregului popor.

16:14>Susarenco: Prin actiunile lor, comunistii au aratat o lipsa de respect fata de deputatii prezenti si au periclitat tranferarea puterii de stat. Calin i-a indemnat pe comunisti sa plece.

16:11>Susarenco: Parasirea sedintei de catre PCRM nu poate influenta cvorumul sedintei, acestia fiind 48 la numar.

16:08>Susarenco: CC este singurul organ care este independenta de orice partiniri politice. Ea functioneaza numai si numai pe baza Constitutiei.

16:07>Susarenco: alegerea presedintelui parlamentuluï reprezinta interesul intregului partid. ea trebuie sa fie in interesul tuturor cetatenilor. Parlamentul e obligat sa aleaga in prima sedinta presedintele parlamentului.

16:04>Popa: propunerea de a lua pauza nu a fost supusa la vot de catre comunisti, ci ati refuzat orice sugestie a AIE, prin Calin.

>Popa catre un comunist: cititi manualul meu de Drept public si veti gasi raspunsul la intrebarea dvs.

>Popa: PCRM nu a stabilit nici un regulament de functionare al primei sedinte.

>Mișin îi dă ghes într-o limbă străină, iar cei din sală nici nu vor traducător. HALAL respectare a legislației linvistice chiar în Curtea Constituțională!

>Turcanu, genial ca de obicei: Susarenco are dreptate foarte corecta!

>Turcanu il citeaza pe Calin: conform art. 2, 4, 7, elementele sedintei sunt formarea tuturor fractiunilor parlamentare, nu doar a unora dintre ele.

>Misin a intrebat de ce Hadarca a prezidat sedinta. Popa a raspuns ca daca Ivan Calin a plecat protestand, Hadarca a preluat sedinta, fiind decanul de varsta.

>Popa: Chiar dacă anumiți deputați pot părăsi ședința, aceștia trebuie să fie conștienți că majoritatea poate lua decizii în continuare.

>Țurcanu a evitat să spună care anume au fost impedimentele întâlnite de PCRM ca să se constituie ca fracțiune parlamentară.

>Țurcanu: de această obligație noi am fost lezați.

>Profesorul Victor Popa le dă comuniștilor și judecătorilor lecții de Drept.

>Deputatul comunist Ivan Calin a refuzat să supună votului regulamentul, lucru fără precedent.

>Tănase: PCRM s-a constituit cel mai târziu pe 22 august, iar în ședința II trebuia doar să ne aduceți nouă la cunoștință. Mișin: juridic, ne-am constituit abia pe 3 septembrie.

www.privesc.eu

Tudor Cojocariu

Development enthusiast | Marketing uplifter

3 thoughts on “Alegerea lui Mihai Ghimpu in functia de presedinte al Parlamentului este una legala!

 • 08/09/2009 at 2:53 pm
  Permalink

  Ţinând cont de aspectul constituţional, una singură – Ghimpu să rămână preşedinte al Parlamentului.

  Ţinând cont de aspectul o mână spală pe alta, CC ar putea lua o decizie în favoarea PCRM.

  Ţinând cont de aspectul minţilor întregi al contingentului CC, aceştia ar putea vota 50/50 şi comuniştii şi-o iau în cap astfel.

  Vedem.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.