Cu cine tine Timpul nostru de Chisinau? | Tudor Cojocariu

Cu cine tine Timpul nostru de Chisinau?

reporterCu toate ca am decis ca in Noul An sa pasesc mai calm, mai echilibrat si mai bun, asadar, sa nu mai particip la speculatiile mai mult sau mai putin argumentate referitor la partizanatul politic pe care il fac anumite institutii media de la noi, ma vad nevoit sa imi dau cu parerea si despre acest lucru. Volens nolens, politica se face pe bani, iar tot aceeasi poltica are nevoie de resurse media in care sa-si verse un alt fel de resurse, de data aceasta financiare. Este interesant, totusi, ca unii dintre noi se asteapta ca un careva post tv, ziar sau site sa dea stiri si analize ”obiective”. Ce o fi acest ”obiectiv” numai ei stiu, caci daca ii intrebi, sar ca arsi si incep sa reproduca niste informatii auzite pe la altii, mai analisti, mai cercetatori si mai profesori chiar decat ei insisi, “uitand” intrebarea initiala. 

Nu cred in obiectivitate, in special daca se are in vedere un cadru de propagare al informatiei, aflat la cheremul unui ”mogul” (daca putem numi pe cineva din RM in acest fel) care este si el, ca si toti ceilalti, un om, iar omul are minte, inima, instincte si nevoi. Ce l-ar face pe un asemenea mogul sa isi pastreze acea neutralitate axiologica (o neutralitate a valorilor, dupa Max Weber) numai visatorii la o presa obiectiva pot sti. Chiar daca nici macar oamenii de stiinta nu s-au lamurit definitiv cu neutralitatea asta, multi dintre noi continua sa se mire cu incapatanare cand vad vreo informatie propagandistica mai “saritoare-n ochi”, de multe ori chiar agresiva.  Nu cred ca ar trebui sa ne asteptam de la un business-man modern sa lase totul balta (interese, angajamente, familie, copii, bunastare, statut, etc.) pentru a-si pastra mult-ravnita de unii ”obiectivitate”.

Obiectivitatea asta a devenit un soi de marfa, pe care o paseaza cu totii de la unul la altul, aratand cu degetul si invocand motive, serioase toate: ”- El a inceput primul! De ce l-a laudat pe Filat? – Dar celalalt, de ce l-a aratat pe Chirtoaca la TV cum punea oamenilor insigne cu „Limba noastra cea Romana” la piept? – Pai trebuia sa raspunda si ala cu ceva, doar asa e politica!..”  Si asa continuam joaca inceputa-n copilarie de-a “cine-a-nceput primul”. De acord, asa e politica, iar noi ne uitam la ei si cascam gurile ca la luptele de cocosi. Punem pariuri, ne injuram, ne suparam si ne luam de gat, poate, poate va castiga favoritul nostru (prin nu stiu ce mecanism sofisticat la care ne pare ca participam noi insine!). Ei bine, aportul nostru va ramane un mister, or efectele incaierarilor se vor vedea in timp, pe termen mediu si lung si oricum nu vor putea fi cuantificate.

De aici si nelamuririle mele privind asteptarile exagerate ale unora cand vine vorba despre obiectivitatea si corectitudinea presei autohtone. Zilnic, putem observa „n” cazuri in care ceva „s-a omis”, altceva s-a „corectat”, pe undeva s-a mai adaugat, toate pentru a mai drege imaginea persoanei sau evenimentului prezentat.

Uneori insa, cititorul poate avea parte si de niste exemple mult prea clare, asa cum am patit-o si eu in timp ce „rasfoiam” editia electronica a ziarului Timpul. Aici, un anume Mos Gabjila (personaj creat de Nicolae Esinencu), foarte simpatic de altfel, ma indeamna sa imi salut vecinii printr-un strigat eliberator. Acesta suna scurt si simplu, compus din 2 silabe: ”Fi-lat!”. Adica toata “incalzeala” operata mai devreme cu indemnuri patriotice, nationaliste chiar, critice la adresa puterii dictatoriale samd., ni s-au infatisat toate pentru a ne pregati pentru unica solutie, pentru omul-cheie si raspunsul universal. Bun. Am citit eu indemnurile mosului si mai inainte, dar nu-l stiam atat de indraznet si ce-i mai grav, nedrept cu cititorii lui. Mi-a pierit cheful de a mai citi Timpul, cel putin pentru o vreme, si nu pentru ca n-ar fi materiale pe care le apreciez sau pentru ca sunt profund socat (nu sunt), ci mai curand pentru ca am ramas dezamagit. Ziceam mai devreme ca nu ar trebui sa ne mire asa ceva, dar cazurile astea is ca niste pilule amare, dar necesare, pe care ti le administreaza, culmea, altii. Nu accept ca intr-un ziar sa mi se spuna cu cine sa votez. Vreau sa fiu lasat in pace si sa mi se sugereze argumente. Nici intr-un caz nu aprob ca cineva/ceva sa imi spuna explicit cu cine sa votez. 

Dintre publicatiile de limba romana aveam Flux-ul, acum a mai aparut si Timpul. Poate or fi si altele flagrante, dar nu le-am observat inca…

Pacat, pacat… acum din cauza intamplarii si respingerii formate subit voi fi nevoit sa pierd niste materiale chiar bune! Si cred ca s-au pomenit si altii in situatia mea.

Indemnurile de acest fel sunt is aiureala curata, o insulta inconstienta la adresa cititorului. Asa ceva nu se poate, este incorect si trebuie sa deranjeze cititorii, indiferent de orientarea lor politica!

Timpul, rog sa va reveniti!

Tudor Cojocariu

Development enthusiast | Marketing uplifter

3 thoughts on “Cu cine tine Timpul nostru de Chisinau?

 • 12/01/2009 at 7:28 am
  Permalink

  Constantin Tănase (redactor-şef) – Alexandru Tănase (prim-vicepreşedinte PLD) – Vlad Filat (preşedinte PLD). Pare logic, nu?

  Reply
 • 13/01/2009 at 5:35 pm
  Permalink

  “Obiectivitate”??
  unde-ai vazut asa ceva la noi Tudor…nu-i, nu mi-amintesc sa fi fost si-n viitorul apropiat MA INDOIESC sa fie…

  Reply
 • 17/01/2009 at 9:45 am
  Permalink

  prima oara aud de aiureala asta cu mos Gabjila…. wtf? s-au terminat ideile de campanie? cred k initial as fi crezut k e vorba de un pamflet la adresa lui Filat, dar asa cum Timpul e al lui Tanase, iar… Tanase e al lui Filat… mda…. nu mai comentez.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.