fbpx

Tudor Cojocariu

Senior Account Executive @ LinkedIn | Advising Central & Eastern European businesses on Learning & Development

Politice

De ce ne este Maia draga

Aseară a avut loc prima dezbatere electorală dintre candidații ajunși în turul II, Maia Sandu și Igor Dodon. În mod normal, cel care vorbește despre el însuși cu ”domnul Dodon Igor” nici n-ar fi ajuns aici, pentru că ar fi fost sancționat de electorat pentru lașitatea de a se eschiva de la confruntările directe din turul I cu Maia. Dar este greu să vorbim, în această campanie, despre lucruri proprii normalității.

Nici dezbaterea electorală n-a fost tocmai normală, pentru că o dezbatere normală se poartă cu cel puțin doi participanți. Dodon a venit cu bârfa învățată pe din afară de la Kremlin și a evitat să răspundă la întrebările oponentei și ale moderatoarei, care au vorbit în numele unor milioane de cetățeni ai căror președinte vrea să devină socialistul. Prin acest refuz de a răspunde, Dodon ne-a insultat pe toți, inclusiv pe propriii săi susținători, care ar fi meritat să-și cunoască mai bine candidatul. Poate-poate s-ar fi răzgândit, pentru că sunt și printre ei oameni rezonabili. Iar Dodon știe asta. Tocmai de aceea a ales să-și recite poezia în loc să satisfacă angoasele publicului larg cu privire la persoana sa.

Chiar și așa, Dodon, acest Trump de pe Bîc, a reconfirmat anumite trăsături și poziții care îl fac absolut nedemn de votul nostru:

– Este mincinos și corupt (a acuzat-o pe Maia că a zburat cu avionul privat al lui Filat, în timp ce există o Hotărâre de Guvern care atestă că a fost o deplasare oficială; a acuzat-o că l-a votat pe Candu la șefia Parlamentului, în timp ce votul a fost secret; are bunuri de milioane, în timp ce a fost toată viața bugetar).

– Este plin de ură față de unioniști (vrea să le interzică prin lege să se expună în public), față de europeni (promovează falsuri despre aceștia), față de ucraineni (neagă agresiunea Rusiei față de Ucraina și ocuparea Crimeei), față de oamenii educați (plagiază, desconsideră etica, efortul academic, meritocrația).

– Este ipocrit până în măduvă (propagă nostalgia sovietică, în timp ce merge în vacanțe în UE; pozează în creștin de pe amvonul kaghebistului Vladimir, dar încalcă poruncile Domnului una după alta: minte, fură, mărturisește strâmb împotriva aproapelui).

– Este incompetent (a girat din funcția de ministru al economiei înstrăinări ale patrimoniului public, aducând prejudicii de milioane statului; nu știe că economia RM a devenit interdependentă cu Uniunea Europeană; a protejat afaceri ale unor dubioși, în dauna antreprenorilor serioși; nu a promovat niciodată politici generatoare de creștere economică; consideră că federalizarea ar fi o soluție, în timp ce n-ar fi, de fapt, decât legalizarea ocupației armate rusești a teritoriului nostru; propagă falsuri istorice privind identitatea noastră națională).

– Este dependent de Plahotniuc și l-ar lăsa să-și facă în continuare de cap dacă devine președinte (a înstrăinat hotelul Codru către Plahotniuc, prejudiciind statul; primește curse aeriene private drept recompensă, presa oligarhului îi critică oponenta; votează chiar în campanie, împreună cu PD și PCRM împotriva dreptului studenților de a vota la locul de studiu; au crescut ambii, el și oligarhul de la celălalt capăt al hățului, la umbra dictatorului Voronin).

– Este homofob și nu dă doi bani pe drepturile omului (vorbește cu dispreț despre persoanele cu altă orientare sexuală și le neagă orice drepturi).

– Este rupt de realitate și modernitate (într-o lume a globalizării și a comunicării continue, el ne vrea îndobitociți, sovietizați, dependenți de dogme, de propagandă și de războaie putiniste).

Dacă dezbaterea ar fi avut doi participanți, am fi discutat acum despre alte lucruri. Dar am avut doar niște tentative ale Maiei, întrerupte de poluarea fonică produsă de Dodon. Dar am încrederea că, la următoarele confruntări televizate, Maia va reuși, totuși, să comunice mai mult cu publicul, în special cu indecișii, care au nevoie de mesaje clare privind programul, intențiile și viziunea acesteia. Acestora trebuie să li se comunice în cel mai clar și accesibil mod posibil, că Maia este altceva. Că ea știe care sunt lucrurile care contează pentru noi și cum să le obținem, împreună. Ea poate să genereze solidaritate, să producă idei, să asigure echilibru și să țină cont de interesele noastre. Dar, mai presus de toate, o victorie a Maiei pe 13 noiembrie le-ar demonstra tuturor dodonilor că noi nu suntem nici mincinoși, nici corupți, nici ipocriți, nici plini de ură, nici incompetenți, nici dependenți de Plahotniuc, nici homofobi și nici rupți de realitate și modernitate.  De aceea ne este Maia dragă.

Tudor Cojocariu

LinkedIn Learning Solutions for businesses in Central and Eastern Europe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.