Declaratii in rusa si ucraineana de completat la vama RM - Romania | Tudor Cojocariu

Declaratii in rusa si ucraineana de completat la vama RM – Romania

Acest material este o relatare a unei tinere  basarabence,  studenta  in anul III, in Romania.

Recent, in timp ce ma intorceam in Romania cu autocarul de la ora 20:00 Bucuresti-Chisinau (acesta nu are denumire, asa cum are trenul “Prietenia” dintre cele doua state), m-am confruntat cu un caz care m-a revoltat peste masura, dar in acelasi timp m-a lasat uimita si confuza. Pentru un moment am avut impresia ca nu imi dau eu seama care este situatia. Poate am gresit autocarul, sau poate au schimbat din nou limba de stat sau cine stie ce alta improvizatie statala le-a mai trecut prin cap edililor? Dar nu, realitatea era ca noi, cetateni moldoveni, a caror limba oficiala este cea moldoveneasa (sic!), romana de fapt, am fost aproape obligati sa completam niste declaratii in limba ucraineana sau rusa. Si asta s-a intamplat la iesirea din statul RM in directia statului Romania, prin punctul de trecere Leuseni/Albita.  

Asadar, dupa ce am fost coborati din autocar, obligati sa asteptam afara in timp ce incaperea din interior astepta sa fie eliberata de pasagerii autocarului din fata noastra, doi vamesi moldoveni (cetateni) ne-au impartit tuturor celor aproximativ  35 de pasageri, niste formulare (declaratii) scrise in limba ucraineana sau rusa pe care, noi am fost nevoiti sa le completam. Conform spuselor vamesilor, aceasta regula a fost introdusa de curand. Este de remarcat ca aceasta procedura este ceva obisnuit pentru cetatenii RM cand trec vama spre Ucraina, atunci cand merg la mare pe un alt teritoriu romanesc (Basarabia istorica, cea cu deschidere la mare), cel dat la schimb in locul Transnistriei ucrainienilor, operatiune initiata de rusi, desigur.

Cu toate ca ne gaseam in mijlocul vamei, afara, nu aveam nici un instrument de scris si nici vreun suport solid pe care sa completam “documentele”, doar doi baieti mai tineri s-au gandit sa protesteze. Lor le-am urmat si eu. Unul din ei avea declaratia scrisa in rusa, pe cand a mea era in ucraineana. Toti trei am cerut sa ni se dea altele noi, scrise in limba romana, macar si din cauza simplului fapt ca nu intelegeam ce scrie in ele. Le-am primit dupa ce am insistat in cateva randuri. Restul insa, au continuat sa completeze cu spor si mai putin cu spor, fara a intelege chiar tot ce scrie. Unii au intrebat vamesii ce ar trebui sa contina unele dintre rubrici, dar nu au primit decat replici precum “Scrie ce vrei, oricum nu conteaza!..”, sau “Nu iti fa griji!”. Zambeau ironic, iar atitudineaza lor arata cat de indiferenti sunt cu acest “prikaz” de sus (pentru ca era clar in ce scop si de catre cine era totul dirijat.

Sa recapitulam deci. Ne aflam la granita dintre doua state in care limba oficiala este cea romana, eram vreo 35 de persoane, iar aproximativ 30 dintre acestea au completat declaratiile fara a obiecta in vreun fel sau altul.

Deznationalizare. Anul 2008. Anormal. Real.

Tudor Cojocariu

Development enthusiast | Marketing uplifter

7 thoughts on “Declaratii in rusa si ucraineana de completat la vama RM – Romania

 • 12/08/2008 at 12:03 pm
  Permalink

  paralel scuze cu subiectul dar te intreb totusi

  ce parere ai despre ce se intampla in Georgia?

  apropo sper ca ai avut o vacanta frumoasa

  numai bine

  Reply
 • 12/08/2008 at 12:35 pm
  Permalink

  Mi se pare total ABSURD!…E din nou o aberatie a comunistilor!Nu stiu cat timp acest popor isi va mai calca demnitatea avand un asemenea partid la conducerea tarii…Cand ne vom invata sa spunem:NU ,clar si raspicat,oricarei tentative ale autoritatilor de a stirbi din valorile nationale(daca…mai sunt cele adevarate!).Cel mai mult ma lasa perplex urmatoarea constatare:care categorie de pasageri era majoritara in autocar(studenti,elevi,adulti…muncitori…??)?Daca erau mai multi studenti/elevi care isi fac studiile in Romania,sunt total dezamagita de atitudinea pe care au avut’o(cu cateva exceptii,binenteles)!!…In definitiv,sper ca in 2009 sa nu existe asemenea “declaratii” la vama din stanga Prutului!(si…as vrea sa nu mai existe si alte “amprente” nefaste d’ale comunistilor!)

  Reply
 • 14/08/2008 at 5:57 am
  Permalink

  Ana Eugenia, este in regula. Pe zona de securitate regionala, chestiunile sunt de multe ori legate, asadar aproape totul este legat :-).
  Parerea mea este ca Rusia nu face decat sa-si “arate muschii” in calitate de stat agresor, pentru ca mai apoi sa poata stabili mai lesne conditiile in relatia cu Georgia (inclusiv pe cele cu regiunile acesteia). Acest lucru s-a vazut si in lipsa imediata de reactie a UE si NATO(in ce priveste interventia armata). Desigur, reactii au fost dar mai mult la nivel de somatii sau sugestii. Probabil se anticipa incetarea ostilitatilor dupa o perioada scurta.

  Reply
 • 14/08/2008 at 6:01 am
  Permalink

  Elena, din cate stiu, doar acele 3 reactii mentionate pot fi luate ca atare, in timp ce restul au luat evenimentele asa cum sunt.
  Apatia si indiferenta sunt sunt deja niste chestiuni institutionalizate, iar “comunistii” nostri continua sa faca experimente pe populatiile bastinase. Am impresia ca a devenit deja o placere perversa aceasta, “violandu-ne” in continuare fiintarea.

  Reply
 • 19/08/2008 at 11:07 am
  Permalink

  Prosti sau indiferenti? (acei 30…….de vamesi nu ma mai uimeste nimic)

  Reply
 • 20/08/2008 at 10:36 am
  Permalink

  Valentin, lucrurile pur si simplu put. Punct.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.