fbpx

CAMPANIE DE INFORMARE A TINERILOR DESPRE PERICOLELE PE CARE LE REPREZINTA DORINTA DE A CASTIGA MAI MULTI BANI NECONDITIONAT SI IMPLICATIILE TRAFICULUI DE PERSOANE.


Organizator principal: FUNDATIA NATIONALA PENTRU ROMANII DE PRETUTINDENI, [email protected]

Partener media principal: Agentia de presa ROMANIAN GLOBAL NEWS, [email protected]

„PROIECT FINANTAT DE AGENTIA NATIONALA PENTRU SPRIJINIREA INITIATIVELOR TINERILOR PRIN PROGRAMUL NATIONAL INITIATIVE COMUNITARE PENTRU TINERET 2008”

Ce este traficul de fiinte umane?

Traficul de persoane este un fenomen subteran, ilegal, avand dimensiuni globale. Este o violare a numeroase legi internationale si a drepturilor omului.

Trafic de fiinţe umane înseamnă comerţ cu oameni şi folosirea acestora în scopuri profitabile de către persoane care adesea sunt membre ale unor retele criminale trans-nationale foarte bine organizate.

Traficarea persoanelor poate însemna forţarea sau inducerea in eroare a oamenilor să se prostitueze, să cerşească sau să muncească. Victimele sunt lipsite de drepturile de baza, vindute si inrobite, fortate sa lucreze ca sclave sexuale sau ca lucratori necalificati. Victimele de regula sint violate, brutalizate sau chiar torturate.

Date asupra fenomenului

 

În fiecare an, în Europa sunt traficate 500.000 de persoane, marea majoritate fiind constituită din femei şi fete obligate să se prostitueze.

În Europa, cele mai afectate sunt fetele şi tinerele cărora traficanţii le promit locuri de muncă bine plătite sau burse de studiu, iar apoi le forţează să se prostiueze. Traficanţii câştigă bani în timp ce aceste fete şi femei sunt violate, agresate fizic şi psihic.

In Romania, la ora actuala, cele mai multe victime sunt traficate pentru munca, numarul acestora fiind urmat de cel al victimelor exploatate sexual. Conform statisticilor, victimele tinere continua sa reprezinte categoria cea mai numeroasa.


Traficanţii îşi privează victimele de drepturile lor fundamentale: libertatea de mişcare, de a alege, de a deţine controlul asupra propriului corp şi a minţii, precum şi asupra viitorului.

Etapele traficului de fiinţe umane, ca fenomen infracţional trans-naţional, sunt:

 

Recrutarea este momentul în care un „binevoitor”, prima verigă a traficului, intră în contact cu viitoarea victimă, făcându-i promisiuni mincinoase de angajare în străinătate. Înşelată, victima îşi dă acordul să urmeze planul recrutorului de a părăsi ţara.

Transportul este organizat de recrutor şi se face pe trasee stabilite anterior. Are loc la scurt timp după recrutare, astfel încât victima să nu aibă timp să se răzgândească.

 

Trecerea frontierei se face adesea în mod fraudulos, victima trece graniţa însoţită de recrutor şi de o „călăuză”, fiind preluată de primul cumpărător, care, drept garanţie, îi opreşte paşaportul.

Vânzarea este esenţa traficului de fiinţe umane, victimele fiind transformate în marfă şi sortate ca atare de traficanţii-cumpărători. Abia acum victima conştientizează pericolul. Dar seria vânzărilor nu se opreşte aici.

 

Exploatarea este totală, victimele fiind ameninţate şi abuzate, supuse unor tratamente inumane şi exploatate sexual în regim de sclavie.

 

Traficul de fiinţe umane, ca orice altă formă de crimă organizată, se consumă printr-un lanţ de infracţiuni. Din momentul racolării victimei, traficantul şi complicii lui încalcă legea în nenumărate moduri, iar drepturile fundamentale ale omului sunt confiscate.

 

Cele mai multe dintre infracţiunile comise în mod repetat de traficanţi sunt şi cele mai grave, acestea lovind în valori umane supreme: dreptul la viaţă şi la libertate.

Cine poate fi traficat ?

Nimeni nu vrea să fie traficat. Victimele sunt păcălite sau forţate să intre în situaţii periculoase asupra cărora nu au nici un fel de control. Aceste victime pot fi:

 • Femei şi copii din ţările în curs de dezvoltare
 • Oameni fără bani sau fără posibilitatea de a munci sau studia
 • Tineri care-şi doresc o viaţa mai bună

Pot fi persoane cu studii superioare şi aparţinând tuturor mediilor, raselor şi claselor sociale.

Şi nu este vorba doar despre femei. Bărbaţii pot fi traficaţi pentru prestarea unor munci necalificate, mai ales cele care implică muncă grea.

 

Saracia, lipsa de informare, servicii publice inadecvate, somaj, discriminare, lipsa ingrijirii parintesti sunt factori favorizanti ai fenomenului traficului de persoane.

Cum sunt traficate persoanele?

Racolarea este primul pas din succesiunea care înseamnă traficarea unei persoane. Este procesul prin care traficanţii îşi găsesc victimele. Persoana în cauză este minţită sau este forţată; este primul pas către transformarea într-un sclav din secolul 21.

Racolatorii au primul contact cu victima. Fac promisiuni false şi se folosesc de credulitatea victimelor. Par oameni obişnuiţi, de încredere, nicidecum gangsterii pe care vi i-aţi putea imagina. Pot fi:

 

 • Femei (uneori chiar foste victime ale traficului de persoane)
 • Angajaţi ai unor false agenţii de plasare de forţă de muncă/studii/voiaj/modeling
 • Vecini
 • Prieteni, iubiţi şi prieteni de familie
 • Cunoştinţe din mediul şcolar


Racolatorii se dovedesc a fi persoane foarte imaginative când este vorba de a-şi minţi victimele. Promit oamenilor locuri de muncă mai bune sau oportunităţi de studii în străinătate sau în ţară. Se pot oferi să te ajute financiar sau cu procurarea documentelor necesare călătoriei. Uneori plasează anunţuri false în numele unor agenţii sau companii false care oferă oportunităţi incredibile. Au ajuns până acolo încât să ia parte la târguri de job-uri pentru studenţi. E posibil să încerce să abordeze femei în baruri sau cafenele şi să pretindă că ştiu oportunităţi de a câştiga bani în străinătate. Printre metode se numără:

 • Legături personale (amoroase, de prietenie, prieteni noi)
 • Anunţuri în ziare în numele unor agenţii false
 • Anunţuri pe internet

Traficanţii utilizează multe argumente pentru a convinge victimele fie că este vorba de muncă, studii sau călătorii. Următoarele exemple sunt numai câteva dintre oportunităţile oferite:

 • Muncă la domiciliu
 • Muncă în industria prestărilor de servicii – chelneriţă/barmaniţă
 • Au Pair/Îngrijire la domiciliu
 • Modelling
 • Industria de divertisment – dansatoare/hostess
 • Muncă în construcţii/fabrici/agricultură
 • Cursuri
 • Căsătorie
 • Turism
 • Muncă în industria sexului

Modalităţi de racolare a victimelor frecvente sunt:


– propunerile directe făcute tinerelor chiar de către cunoştinţe, rude etc.
– anunţuri în ziare, de exemplu: „recrutăm tinere fete, dansatoare, balerine pentru ţara X. Plecare imediată”; „Dansatoare profesioniste, Cipru, 2000 euro pe lună, nu e nevoie de experienţă, recomandări sau şcoală de dans”, „Picoliţe Italia, Spania, Cipru, Dubai, salarii peste 1500 euro. Pentru fetele certate cu părinţii oferim cazare până la plecare” etc.
– false oferte de locuri de muncă în străinătate( Italia, Spania, Grecia, Austria, Germania): chelneriţe, bucătărese pe vase de croazieră, menajere, dansatoare – de natură să permită câştiguri importante (unele sub masca unor excursii)

Semnele pericolului:


– Deposedarea de paşaport.
– La locul de plecare s-au adunat doar fete tinere.
– Se interzice ieşirea din maşină în locuri publice (staţii de alimentare, de exemplu). Acest lucru este foarte suspect şi trebuie să pună în gardă .
– Se propune trecerea graniţei cu acte false.
– Persoana care conduce grupul este iritată, nu se comportă firesc.
– Obligarea la prestarea unei munci în contul datoriei: persoana sau firma angajatoare refuză să plătească salariul, motivînd că acoperă cheltuielile legate de transport, de perfectarea paşaportului şi a vizei, fără a fi definită perioada de timp în care va fi achitată datoria şi natura muncii prestate.
– Abuzul emoţional şi psihologic prin înjosiri, umilinţe sau ameninţări la adresa familiei.
– Privarea de libertate – nu se permite ieşirea din cameră sau din casă, se interzice a lua contact cu prieteni sau cu altcineva.
– Se interzice accesul la mijloacele de comunicare: telefon, poştă etc.
– Permanenta supraveghere.
– Abuz fizic şi hărţuire sexuală.
– Lipsirea de orice protecţie socială în caz de îmbolnăvire.
– Dacă pe parcurs apare bănuiala că ceva nu este în regulă, e bine să se renunţe imediat – să se evadeze. Este mai uşor ca victima să scape înainte de fi vîndută.

Măsuri de protecţie

 

Pentru a nu deveni o victimă a acestui fenomen, este necesar să ţineţi seama de următoarele recomandări:
– Nu accepta promisiunile persoanelor necunoscute de a pleca în străinătate pentru diverse slujbe „onorabile, care nu necesită calificare”(menajeră, baby-sitter) sau aşa-zise „angajamente artistice”! Fii reticentă faţă de propunerile făcute prin intermediul Internet-ului; un aşa zis „prieten” poate fi un infractor periculos!

– La primirea unei oferte de lucru în străinătate, trebuie aflate cât mai multe detalii despre seriozitatea acesteia, dacă firma este acreditată în vederea recrutării şi plasării forţei de muncă în străinătate şi despre tarifele practicate!

– ÎNAINTE DE A LUA DECIZIA DE A PĂRĂSI ŢARA, INFORMEAZĂ-TE! Încearcă să obţii de la Poliţie sau de la Inspectoratul Teritorial de Muncă mai multe informaţii despre angajator, dacă are dreptul să medieze angajarea în străinătate.

– Întreabă dacă vei primi permis de muncă! Doar cu viza turistică poţi munci „la negru”, dar acest tip de muncă nu-ţi oferă nici o siguranţă!

– Nu accepta să treci graniţa cu acte false!

– Nu da nimănui paşaportul, sub nici un motiv, cu excepţia organelor statului (român sau străin) abilitate să verifice actele de identitate (ex. vameşii la frontieră)! Acest document nu trebuie înstrăinat niciodată! El este singura ta dovadă de identitate, singura probă că tu exişti.
– Refuză ofertele de genul „plătesc eu cheltuielile pentru tine şi te răscumperi tu când ajungem!”
– În caz de nevoie de ajutor peste hotare, nu ezitaţi în a cere ajutorul ambasadelor României sau organizaţiilor umanitare internaţionale!

– Nimeni nu are dreptul să forţeze pe cineva să muncească pe gratis!

 

Dacă, totuşi, ai luat hotărârea de plecare, este bine să laşi familiei, rudelor, prietenilor, următoarele informaţii:
– Cu cine şi unde pleci;
– Locul de muncă şi locul de trai (nr.de telefon, denumirea şi adresa companiei, firmei);
– Copiile documentelor (paşaport, viză, contract), fotografii recente;
– Fă mai multe copii ale tuturor actelor necesare pentru călătorie şi păstrează-le la tine, în locuri diferite – te vor ajuta în cazul în care vei fi deposedată de acte;
– Învaţă limba ţării de destinaţie sau, cel puţin, un volum minim de cuvinte (câteva propoziţii), să te poţi descurca;
– Află diverse informaţii privind contacte în ţara de destinaţie – coordonatele ambasadei sau consulatului României în ţara respectivă sau ale ambasade/consulatului ţării împuternicite cu protecţia cetăţenilor din România, grupuri de suport, agenţii guvernamentale etc.

Totul se reduce la bani; chiar şi acele persoane care dau cel mai puţin de bănuit pot recruta victime ! Nu te lăsa amagit/ă !

Legislatie in materie:

Legea nr. 678/2001, modificata si completata ulterior, privind prevenirea si combaterea traficului de persoane;

Hotarârea Guvernului nr. 299/2003 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a dispozitiilor Legii 678/2001 privind prevenirea si combaterea traficului de persoane;

Legea nr. 211/2004 privind unele masuri pentru asigurarea protectiei victimelor infractiunilor;

Hotarârea Guvernului nr. 1295/2004 privind aprobarea Planului national de actiune pentru prevenirea si combaterea traficului de copii;

Structuri ale statului care combat acest fenomen:

Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane,

http://anitp.mira.gov.ro/ro/

Telefon INFO LINE: 0-800-800-678

 

Acest serviciu se adreseaza:

•  Persoanelor care doresc sa ia o decizie privind plecarea la munca în strainatate pentru a evita situatiile periculoase;

•  Persoanelor sechestrate sau aflate într-o dificultate si care au nevoie de ajutor;

•  Persoanelor care reclama ca o ruda sau un apropiat este victima traficului.

Informaţii furnizate :

•  privind plecarea peste hotare :

– sfaturi si recomandari cum sa recunosti riscurile si situaţiile dubioase, evitarea pericolului traficului de persoane/protejarea drepturilor si libertatilor migranţilor;

•  privind plecarea la lucru peste hotare:

– verificarea legalitatii firmei de angajare în munca precum si a ofertei;

•  consultaţie referitoare la acordarea asistenţei sociale :

– asistenţa victimelor traficului de femei în recuperare si repatriere;

– asistenta victimelor traficului în reabilitare si reintegrare;

– asistenta sociala familiei persoanelor traficate reîntoarse;

– suport informaţional rudelor persoanelor traficate, în cazul când nu se cunoaste locul aflarii persoanei;

– contactele organizaţiilor care pot sa acorde asistenta / informaţie în domeniul anti-trafic, organizaţii pentru migranţi, misiuni diplomatice, organizatii de caritate din ţara si peste hotare

Alte surse de informaţii despre traficul cu fiinţe umane:

Oficiul Naţiunilor Unite pentru lupta împotriva drogurilor şi a criminalităţii:
Trafic cu fiinţe umane
www.unodc.org/unodc/en/trafficking_human_beings.html

*


Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului:
Listă informativă având ca obiect Formele Contemporane de Sclavie
www.unhchr.ch/html/menu6/2/fs14.htm

*


Campania Amnesty International
“Încetaţi violenţa împotriva femeii”

web.amnesty.org/actforwomen/index-eng

*


Human Rights Watch:
Campanie împotriva traficului de fiinţe umane

www.hrw.org/women/trafficking.html

*


Campania UNICEF pentru Încetarea exploatării copiilor

www.endchildexploitation.org

*


Departamentul de Stat al Statelor Unite:
Biroul pentru monitorizarea şi combaterea traficului de persoane

www.state.gov/g/tip

*


Campania internaţională împotriva sclaviei
“Opriţi Traficul de fiinţe umane”

www.stophumantraffic.org

 

*

Proiectul de protejare

www.protectionproject.org

 

*

Campania EXIT

[email protected]

 

*

 

Campania Asociaţiei Caritas Bucureşti,

http://www.anti-trafic.ro/index.php

 

*

Campania Asociaţiei Generaţia Tânără,

http://www.generatietanara.ro/

 

*

 

Campania Asociaţiei Salvaţi Copiii, România,

http://anitp.mira.gov.ro/ro/docs/Campanie2008.pdf

 

Tudor Cojocariu

Development enthusiast | Marketing uplifter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.