fbpx

Despre un prost – eu, si patru eroi

Despre un prost – eu, si patru eroi (I)

 

 

 

Cand mai vine-o ploaie de la Cluj, ma enervez pe cat pot fi de prost (e drept ca sunt la fel de prost si atunci cand nu plange cerul). Ce-mi trebuie mie nervi din cauza unor personaje caraghioase, anchete-deschideri de pagini si nopti nedormite? Cine-s vedetele care ne toaca zilele si ne otravesc sufletul? Marinel Zgarciomanel, Pop Star Inghetata, prefectul Bondi Miss Mistake, Voinescu Carnat, Man, Hoban, Metes, Vladescu, Iliescu, Tariceanu, Nastase, alti si alti x-ulesti… Nu cumva prin actiunile noastre ii transformam in “Iri si Moni” si ar trebui de fapt sa scriem despre adevaratii eroi si actiunile lor? Am montat niste capcane pentru altii si acum marsaluim cu ele de glezna… Poate am gresit, eu in mod sigur. Atat ma duce capul, pentru ca in timp ce, de exemplu, intr-o farmacie din Chisinau esti tocat daca vorbesti romaneste, mie imi sare tandara cand il vad pe nea Inghetata la televizor. N-am facut nimic pentru copiii isteti de la tara, care-si bat cizmele prin noroaie de kilometri, dar as fi extrem de interesat de niste afaceri unguresti din Primarie. Si asa mai departe. In timp ce ma paste icterul, altii au preocupari mult mai directe. Romanesti le-as zice, in Basarabia – lacrima sufletului meu. Ati auzit de Tudor Cojocari, Vitalie Zgarbur, Sergiu Starcea si Andrei Dumitriu. Nu cred, eram ocupati cu prostiile cotidiene. Ei bine, cei patru flacai din clasa a XII-a, de la liceul “Gh.Asachi” din Chisinau, au fost luati pe sus si dusi cu forta la comisariatul de politie. Vina lor? Simplu: au inlaturat cuvantul “moldo” din inscriptia afisata de administratia institutiei, in semn de protest fata de modificarea titulaturii liceului din “roman-francez” in “moldo-francez”. Nu, nu s-au schimonosit prin Parlament, nu au sforait prin seminarii de administratie, nu s-au dat in stamba prin Consiliul Local, nu s-au plimbat prin Polonia. Au actionat romaneste si s-au ales cu cate un dosar penal. Ce credeti ca facea intre timp Dan Parcalab? Injura ploaia-n gand, pentru ca-i uda “jaca”, se vaita de Steaua, se uita peste niste texte, discuta despre niste catastrofe de consilieri. Ce credeti ca faceau intre timp “eroii” locali? Cititi ziarele, uitati-va la televizor, sau nu va e scarba de-ajuns? Eroii Romaniei de azi sunt niste oameni de care, aproape sigur, nu o sa citim vreodata, pentru ca sunt prea ocupati sa supravietuiasca, sa construiasca sau sa invete. Viitorul Romaniei de maine sunt si niste elevi basarabeni, uitati intre manele si tristetile noastre cotidiene. Mama, ce ploaie vine de la Cluj! “Basarabia e pamant romanesc. E pamantul lui Stefan cel Mare. Imi pare rau, eu sunt mai savant ca Stefan cel Mare. Dar, pe langa el, eu sunt un maturator. Si n-am dreptul sa renunt la pamantul asta. Daca-mi scoateti ochii, se gaseste vreun roman sa ma duca la mancare, la culcare si sa-mi dea sa mananc. Si nici atunci nu recunosc ca Basarabia e ruseasca.” – Petre TuteaDan PARCALAB
[email protected]

 

 

 

 

Despre un prost – eu, si patru eroi (II)

Povesteam mai la valea saptamanii trecute despre natangile mele eforturi de a gasi tinte acolo unde nu-s. Sau, ma rog, tinte de nivelul en’spe, gen pedistul Pop George-Inghetata, in raport cu adevaratele probleme.
Nefericirea de a-i avea alaturi pe niste caraghiosi precum Voinescu Carnat, Marinel Zgarciomanel, Bondi Miss Mistake sau Pop Inghetata este reala, atingand uneori nivelul de suportabilitate al scarbei. Dar, adevarul este ca prestatia lor (si a multora) poate fi raportata la istorie, precum se compara o soseta de sofer de tir cu Crucea lui Avram Iancu.
Bun, ei nu sunt importanti, dar atunci ce e? Pentru mine, repet, importante mi se par patru nume: Tudor Cojocaru, Vitalie Zgarbur, Sergiu Starcea si Andrei Dimitriu, adica elevii care au protestat prin distrugere in Basarabia, impotriva denumirii “moldo-francez” data liceului “Gheorghe Asachi”. (Cei care icnesc si nu inteleg ce inseamna “protest prin distrugere” pot monitoriza actiunile Tariceanului, numai ca in cazul lui sunt actiuni impotriva fibrei neamului romanesc).
Cei de la liceul Asachi sunt obisnuiti cu batalia romaneasca de pe pamantul unei Basarabii inecate intr-o mazga ruseasca. In 2001, in timp ce noi ne beam ceaiul sau ne spalam pe picioare, elevii acestui liceu au organizat o demonstratie anticomunista, la care s-a intonat imnul de stat al Romaniei. (Si mie mi-ar fi dor sa-mi aud prefectul, Bondi Miss Mistake, cantand imnul, dar prefer s-o las in plata Domnului si-n zdronganitul bratarilor sale). Reintorsi in 2002, pe cand pe noi ne ingrijora matreata si colesterolul, elevii basarabeni au mai tras cateva actiuni de protest anticomuniste, sprijiniti de profesori.
De aceasta data, cei patru elevi din clasa a XII au fost dusi cu forta la comisariat, unde militia bolsevica le-a comunicat ca sunt suspectati de savarsirea unui “act de huliganism agravant comis in grup”. Pentru ca acei rusi cretini, cu chipiu, habar n-au pe ce lume traiesc, indobitociti fiind de alcool si Lenin, o sa le comunic ca nu si-au gasit adevaratii huligani, si confunda niste tineri care gandesc romaneste cu zevzecii care umblau dupa ceasuri.
M-am prins ca, din 1945, inca nu e gata ancheta, dar au incurcat dosarul. Iata traducerea colegilor: <>. Si mai pot cita martori: Gherciu Ana, Cotaga Olga (clasa a IX-a!) si Daniela Tabuci (clasa a VII-a!) – <> “Lupta”, “ultima rasuflare”, clasa a VII-a…
Ce trist… In Basarabia copiii lupta pentru limba romana si noi ne distram de penibilul gel al consilierului Pop George-Inghetata… 

“Nu dor nici luptele pierdute,
nici ranile din piept nu dor,
cum dor acele brate slute care sa lupte nu mai vor.
Infrant nu esti atunci cand sangeri,
nici ochii cand in lacrimi ti-s.
Adevaratele infrangeri,
sunt renuntarile la vis.”
Radu GyrDan PARCALAB
[email protected]

 

Data aparitiei: 2006-05-29

Tudor Cojocariu

LinkedIn Talent Solutions for Growth Markets | Connecting recruiters with opportunities.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.